Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Klart för tävlingsstart 14 juni!

Tillfälliga tävlingsbestämmelser och ett medicinskt protokoll klubbades igenom vid ett extrainsatt styrelsemöte söndagen den 7 juni. Därmed kan vi släppa lös beachvolleyns tävlingssäsong med start 14 juni.

Sedan mars har coronaviruset på olika sätt satt käppar i hjulet för samhället i stort, idrotten inkluderat, vilket bland annat inneburit att volleybollsäsongen avslutats i förtid och beachvolleysäsongen inte kunnat starta som planerat. De gångna veckornas besked från regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM), som först öppnade för seniormatcher och sedan gav klartecken för resor inom landet, var därför glädjande.

– Det innebär förhoppningsvis en bestående återgång mot det normala och ett startskott på återaktiveringen av vår rörelse, sa Martin Kihlström, förbundschef Svenska Volleybollförbundet, i fredags.

Även om det från den 14 juni är tillåtet för alla att resa inom landet för att tävla och spela match är viktigt att komma ihåg att pandemin fortfarande pågår och att vi alla behöver anpassa oss. För Svenska Volleybollförbundets del har det inneburit att tillfälliga tävlingsbestämmelser samt ett medicinskt protokoll tagits fram och sedan klubbats igenom av förbundsstyrelsen. Med dessa handlingar på plats finns nu tillräckliga förutsättningar för att serva igång beachvolleyns tävlingssäsong.

Dokumenten kan komma att uppdateras under sommarens gång. De senaste versionerna finns alltid på den här sidan! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Säsongsstarten

När beachvolleysäsongen nu återstartar gör den det med tävlingsperiod 2 (TP 2), som förlängs och avslutas med midsommarhelgen (20-21 juni). Det innebära att alla spelare har kvar samma antal rankingpoäng som innan pandemin tvingade fram en paus av nationellt tävlingsspel.

Sommarens första sanktionerade och rankinggrundande tävlingar arrangeras söndagen den 14 juni och anges i Säsongskalendern Länk till annan webbplats.. Bland dessa återfinns bland annat ett gäng Challengers, till vilka anmälningstiden förlängts med 24 timmar, från måndag 22.00 till tisdag 22.00.

Tillfälliga tävlingsbestämmelser

För att möjliggöra tävling på så normala och rättvisa premisser som möjligt och enlighet med de smittskyddsåtgärder som regering och myndigheter utfärdat har Svenska Volleybollförbundets förbundsstyrelse beslutat om tillfälliga tävlingsbestämmelser Länk till annan webbplats. för beachvolley, vilka läggs som bilaga till ordinarie tävlingsbestämmelser Länk till annan webbplats.. Bestämmelserna fastställdes vid ett extrainsatt styrelsemöte söndagen den 7 juni och gäller tills vidare.

De tillfälliga bestämmelserna Länk till annan webbplats. slår bland annat fast att:
• Säsongen kortas ner från 15 till 12 tävlingsperioder.
• Arrangörer ska godkänna och följa det medicinska protokollet (se längre ner i artikeln).
• Arrangörer ska använda Folkhälsomyndighetens riskbedömningsverktyg.
• Max 32 spelare / 16 lag kan delta i en tävling som arrangeras av en arrangör på en plats. 

Arrangörer av beachvolleytävlingar kan välja att, under en och samma dag och på en och samma plats, arrangera en 16-lagsturnering (max 12 lag på Challenger) för damer eller herrar, alternativt två separata turneringar (en dam- och en herrturnering) där det totala antalet lag uppgår till 16 lag.

Det totala antalet lag och spelare som kan delta i en sanktionerad tävling begränsas till 16 respektive 32 med hänsyn till förbudet mot allmänna sammankomster med mer än 50 personer. Svenska Volleybollförbundet har resonerat att det är bättre att ha god marginal till den av regering och myndigheter satta gränsen än att balansera på den, med risken att göra straffbara överträdelser som kan få konsekvenser såväl rättsligt som ur smittosynpunkt.

Arrangera tävling - ansök om sanktion

För att kompensera för de något småskaligare turneringarna jobbar Svenska Volleybollförbundet för att få till fler tävlingar runt om i landet. Detta gäller primärt Opens, då antalet Challengers som får arrangeras under en och samma helg regleras av rådande tävlingsbestämmelser.

Föreningar som är intresserade av att arrangera Open-tävlingar gör sanktionsansökningar via Profixio. Mejla Tävlingsledningen via tl@volleyboll.se vid frågor.

Utöver att det är kul och relativt enkelt att arrangera Open-tävlingar handlar det om att vi alla, förbund som distrikt och medlemsföreningar, har ett gemensamt ansvar att erbjuda våra spelare möjlighet att spela roliga och utvecklande matcher.

SBT och SM

2020 års upplaga av Swedish Beach Tour är inställd på grund av coronapandemin, som skapat ohållbara förutsättningar för de tilltänkta arrangörerna och som samtidigt omöjliggjort tävling och arrangemang inom SBT-konceptets givna ramar. Beslutet är taget i samförstånd mellan Svenska Volleybollförbundet och de tilltänkta arrangörerna.

Målet är att ersätta SBT-stoppen med elittävlingar där rankingpoäng delas ut på motsvarande sätt som för en fyrstjärnig SBT-tävling Länk till annan webbplats..

– I år finns inte förutsättningar att arrangera Swedish Beach Tour, därför är det viktigt att vi hittar andra former för tävling även för vår beachvolleyelit, säger Martin Kihlström, förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

Koncept och upplägg på elitturneringarna arbetas fram i skrivande stund och dialog pågår löpande med flera potentiella arrangörer. Föreningar som är intresserade av att arrangera en elittävling kontaktar Adrian Norrby (adrian.norrby@volleyboll.se), projektledare för Svensk volleyboll.

Målet är att antalet elittävlingar ska ligga i paritet med antalet SBT-stopp som var planerade för sommaren 2020, det vill säga 3-5 stycken under juli och augusti.

Spikade elittävlingar och uppläggen på dessa annonseras så snart som möjligt. Håll utkik på volleyboll.se!

Vad gäller Beachvolley-SM jobbar Svenska Volleybollförbundet och arrangören BeachTravels för att genomföra mästerskapet i någon form. Dialogen fortsätter och mer info om detta följer här på volleyboll.se så fort beslut är taget.

Mer information om Beachvolley-SM och anmälan till mästerskapet finns via den här länken. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Medicinskt protokoll ska följas

Beachvolleysäsongen är alltså äntligen här! Men det gäller fortsatt att alla hjälps åt att ta ansvar för att minska risken för smittspridning. Är man sjuk ska man varken resa eller delta i idrottsaktiviteter, och de som reser behöver tänka på att vara noggranna med hygien, undvika trängsel och hålla avstånd till andra människor. Det slår Folkhälsomyndigheten fast.

Såväl de allmänna som de idrottsspecifika råden från FHM har legat till grund för det medicinska protokoll som Svenska Volleybollförbundet jobbat fram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och som nu appliceras på alla beachvolleytävlingar, oavsett nivå, och som gäller såväl arrangerande föreningar som deltagande spelare och funktionärer.

Utifrån underlag från personal, medicinsk resurs och en referensgrupp bestående av spelarrepresentanter och föreningar, beslutade Svenska Volleybollförbundets förbundsstyrelse att anta det medicinska protokollet vid söndagens extrainsatta styrelsemöte.

Några viktiga punkter från protokollet är att:
• Folkhälsomyndighetens allmänna råd alltid ska följas.
• Prisutdelningar ej genomförs.
• Publik ej är tillåten.
• Det totala antalet personer som samlas för och kring tävlingens genomförande inte får överskrida 50 personer. Alla övriga ska genom arrangörens försorg nekas tillträde.

– Viktigt att understryka är att vi alla - såväl förbundet och föreningar som spelare och funktionärer - har ett gemensamt ansvar att förvalta situationen som de nya riktlinjerna från regering och myndigheter ger. Att vi tillsammans följer gällande råd och rekommendationer är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta utöva sporten vi älskar. Vi måste alla anpassa oss och det är en självklarhet, säger Martin Kihlström, förbundschef Svenska Volleybollförbundet.

Avslutningsvis vill vi tacka alla spelare och föreningar för tålamodet och förståelsen som visats hittills genom pandemin, när vi som rörelse ställts inför frågor och utmaningar som saknar jämförelse genom sportens historia.

Vi ses i sanden!

LÄS MER
Svenska Volleybollförbundets löpande uppdatering
Länk till annan webbplats.
Svenska Volleybollförbundets beslutade åtgärder
Länk till annan webbplats.
Riksidrottsförbundets information om coronaviruset
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Folkhälsomyndighetens information om coronaviruset
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Utrikesdepartementets reseinformation
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2020-06-08

Senast uppdaterad: 2020-06-08

Visa fler nyheter

Sponsorer