Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL
En bild

Volleyboll

Volleyboll är en av världens största idrotter. Den attraherar alltifrån spontanspelaren och motionären som vill leva ett aktivt liv, till elitidrottaren som satsar på internationell karriär. Volleyboll utmanar och utvecklar spelarens individuella skicklighet, både fysiskt och mentalt. Samtidigt är det få idrotter som är så beroende av samarbete och lagets gemensamma förmåga.

 

För fullständiga regler, se dokumentbanken!

"Traditionell" volleyboll kan som spelform utövas oavsett ålder och ambition. I tävlingssammanhang gör den sitt inträde från det år utövaren fyller 15 år.

Volleyboll är en idrott som spelas mellan två lag på en plan som delas av ett nät. Planen, som omgärdas av linjer, är totalt 9 meter bred och 18 meter lång. Tre meter från nät finns den så kallade anfallslinjen. På seniornivå är nätet 243 centimeter högt för män och 224 centimeter högt för kvinnor.

Varje lag består av högst 14 spelare, varav sex får befinna sig på planen samtidigt.

I volleyboll handlar det om att samla poäng till sitt lag. Under en volleybollmatch delas det ofta ut över 100 poäng, vilka alla föregås av mer eller mindre långa spelsekvenser. En spelsekvens kallas i volleybollsammanhang för ett rally.

Varje rally inleds med en serve och slutar med att ett av lagen tilldelas en poäng.

Spelet går ut på att spela bollen över nätet så att den går ned i golvet på motståndarnas planhalva. Det lag som lyckas med uppgiften belönas med en poäng.

Låt oss titta närmare på ett exempel:

  • Bollen sätts i spel med en serve bakom baslinjen. Motståndarlaget har nu rätt att beröra bollen tre gånger innan den måste spelas tillbaka över nät. Spelet fortsätter tills bollen går i golvet, går ”ut” eller tills ett lag misslyckas med att spela tillbaka bollen på rätt sätt. Det lag som vinner rallyt vinner också en poäng och rätten att serva. Om laget som tar emot serven lyckas vinna ett rally, roterar samtliga av lagets spelare en position medsols innan det är dags för ny serve.

När ett lag når 25 inspelade poäng vinner laget ett set. Viktigt att notera är att lagen måste vinna med minst två poängs marginal, exempelvis 25-23, för att ta hem ett set. Vid ställning 25-24 fortsätter alltså spelet fram tills ett av lagen skaffat sig en tvåpoängsledning. Det kan leda till långa och nervkittlande volleybollmatcher.

En volleybollmatch består normalt av maximalt fem set. I de fyra första seten är det först till 25 poäng som gäller. I det femte setet, som också kallas skiljeset, är det först till 15 poäng som vinner. Det lag som först når tre setsegrar vinner hela matchen. En volleybollmatch slutar alltså alltid 3-0, 3-1 eller 3-2 i set.

Visst låter det enkelt? Det finns dock flera regler som ökar utmaningen.

Det är inte tillåtet att:

  • hålla i, kasta eller fösa bollen.
  • slå bollen så att den träffar ytan utanför spelplanen.
  • en och samma spelare slår bollen två gånger i följd.
  • kliva på eller över baslinjen när man servar.
  • röra nätet under spelet.
  • träffa antennerna som sitter på nätet.
  • röra bollen inom laget mer än tre gånger innan den spelas över till motståndarna.

Fånga och kasta bollen är alltså inte tillåtet i volleyboll. Istället handlar det om att slå och blocka bollen. Volleyboll består av flera olika så kallade grundslag. Låt oss ta en närmare titt på dem:

Serve:
Slås görs bakom baslinjen och sätter igång spelet. Målet är att få bollen över nät och att samtidigt göra det så svårt som möjligt för motståndarna.

Bagger:
Är ett av de mest karaktäristiska slagen inom volleyboll. Baggerslag utförs med sammansatta händer, med bollkontakt på underarmen. Slaget används för servemottagning, passning och räddningar.

Fingerslag:
Utförs med fingrarna och används ofta av lagets passare. Ett regelmässigt korrekt fingerslag är svårare att utföra än ett baggerslag, men ger ofta bättre precision.

Spike:
Spike, eller smash som det också kallas, är ett kraftfullt anfallsslag där spelaren träffar bollen i hög fart och med öppen handflata. Målet är skicka bollen mot golvet marken snabbt och hårt, allt för att göra det så svårt som möjligt för motståndarna att rädda bollen. Istället för en ren spike kan man också finta och droppa bollen över blockerande motståndare.

Block:
Används av försvarande lag för att hindra motståndarna från att få bollen över nätet. Ett perfekt block leder också ofta till att anfallet returneras ner på motståndarnas egen planhalva. Ett block räknas dessutom inte in som ett av de tre slag som ditt lag får göra. Det innebär alltså att ett lag får göra ytterligare tre bollberöringar efter ett block.

Spelarna i ett lag är ofta specialiserade på vissa positioner.

Passaren:
Är lagets spelfördelare och dikterar tempot på spelet. Passarens huvuduppgift är att servera sina medspelspelare så precisa passningar som möjligt. Ju bättre passning, desto lättare är det att komma till bra anfallslägen och i förlängningen att göra poäng.

Spiker:
En spikers huvuduppgift är att producera poäng för sitt lag. Spikern måste dock vara mångsidig och kunna blocka och agera servemottagare.

Libero:
Liberon är lagets försvarsspecialist. Liberons huvuduppgift är ta servemottag och att rädda motståndarnas anfall, ofta genom att utföra spektakulära räddningar. En libero har en annan färg på tröjan än sina lagkamrater. En libero varken servar eller anfaller.

Center:
Centerns huvuduppgift är att blockera motståndarnas anfall och på så sätt hindra dem från att spela bollen över nät. Centern är också ett bra anfallsalternativ för passaren, som letar snabba utvägar och luckor i motståndarnas försvar.

Sponsorer