Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Seriespel

Svenska Volleybollförbundet arrangerar och administrerar seriespel på olika nivåer, från Elitserien ner till Division 3. Alla serier finns samlade med spelscheman, resultat och livescore i Serieportalen! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På den här sidan finns information som, tillsammans med tävlingsbestämmelserna, anger förutsättningarna för seriespelet och lagens deltagande i det samma. Bestämmelserna hittar du i Svenska Volleybollförbundets dokumenbank.

Frågor gällande seriespelet ställs till Svenska Volleybollförbundets tävlingsledning via tl@volleyboll.se.

SERIESYSTEMET

I nuläget finns fyra nivåer för seriespelande volleybollag. Högst upp Elitserien och därefter Divsion 1, Division 2 och Division 3 i fallande ordning. Här nedan har vi samlat kortfattad information om de olika nivåerna.

Elitserien gör svensk elitvolleybolls finrum, den högsta divisionen i Svenska Volleybollförbundets seriesystem för volleyboll. Sveriges främsta volleybollag tävlar här om att koras till svenska mästare i seniorsammanhang. Varje säsong inleds med en grundserie som startar i september/oktober och som pågår fram till februari/mars. Därefter följer SM-slutspelet, elitseriesäsongens stora crescendo. Det är i slutspelet som vi vaskar fram mästarlag på dam- och herrsidan, vilka koras i månadsskiftet april/maj.

Elitserien har en egen webbplats med nyheter, tabeller, spelscheman och mycket mer. Klicka in på www.elitserienvolleyboll.se Länk till annan webbplats.!

Division 1 i korthet
Inom Division 1 finns två serier per kön. Varje serie innehåller tio lag, där alla lag möts två gånger - en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan - vilket ger totalt 18 matcher per lag under säsongen. Divsion 1-serierna startar normalt sista helgen i september och håller på fram till sista helgen i mars.

Upp- och nedflyttning

 • Elitseriekvalet:
  Elitseriekvalet arrangeras varje vår. Där deltar dels ett elitserielag, dels upp till fyra Division 1-lag (två från varje Division 1-serie). Dessa gör upp om att ta den vakanta platsen i svensk elitvolleybolls finrum till nästa säsong. Lag i Division 1 som placerar sig på placering 1 och 2 i respektive serie har förtur till elitseriekvalet.

  Tackar lag nej går frågan vidare till högst rankade lag av de lag som är anmälda. De svenska Division 1-lag som vill delta i elitseriekvalet ska anmäla sig i tid:
  • intresseanmälan 15 december
  • defintiv anmälan senast 31 januari
 • Damlag kvalspelar mellan Division 1 och Division 2:
  Efter avslutad säsong degraderas det lägst placerade damlaget i respektive Division 1-serie till Division 2 inför nästkommande säsong. För de damlag som slutar på nionde plats i respektive serie väntar kvalspel mot Division 2-lag. Lag som inte vill försvara sin plats i Divsion 1 ska tacka nej till kvalet senast 1 mars. Kvalet avgörs i två grupper (Norra och Södra) om tre lag i varje. Varje grupp innehåller ett Division 1-lag och två Division 2-lag. Kvalet genomförs under en helg i april där Divsion 1-lagen har hemmafördel. Två lag från varje grupp tar plats i Division 1 till nästa säsong.
 • Herrlag kvalspelar mellan Division 1 och Division 2:
  Lag i respektive Division 1 serie som placerat sig på åttonde eller nionde plats, spelar kval mot ettorna från respektive Division 2 serie. Totalt kan det som mest bli 9 lag, fyra från Division 1 och fem lag från Division 2 som spelar om sex platser. 

I Division 2 skiljer sig upplägget mellan damer och herrar.

Division 2 Damer

 • Division 2 Damer i korthet:
  För damer delas Division 2 för närvarande upp i sex olika geografiskt indelade serier. med högst 10 lag per serie. Serierna startar normalt sista helgen i september och håller på fram till sista helgen i mars. Seriespelet genomförs i form av sammandrag, vilket innebär att tre lag från samma serie möts och spelar två matcher per lag under en och samma dag.
 • Upp- och nedflyttning:
  Från Divison 2 är det kval till Division 1. Lag anmäler intresse för att delta i kval senast den 1 mars. Kvalet är uppdelat i två steg. På det första steget deltar segrande lag i respektive Division 2-serie. Dessa delas upp i två grupper (Norra och Södra) om tre lag i varje. Vilket lag som får hemmafördel lottas fram. De två bäst placerade lagen per kvalgrupp går vidare till steg 2, där lag från Division 1 kliver in (se rubriken "Division" 1 för upplägg). Upp till två lag per serie kan bli nedflyttade till Division 3.

Division 2 Herrar

 • Division 2 Herrar i korthet:
  För herrar delas Division 2 för närvarande upp i fem geografiskt indelade serier med högst tio lag i varje serie. Serierna startar normalt sista helgen i september och håller på fram till sista helgen i mars. Seriespelet genomförs i form av sammandrag, vilket innebär att tre lag från samma serie möts och spelar två matcher per lag under en och samma dag.
 • Det lag som vinner sin Divsion 2-serie har rätt att delta i kval för att ta sig upp till Divsion 1. Upp till två lag per serie kan bli nedflyttade till Division 3.

Division 3 i korthet
Divsion 3 är insteget för lag som är nya i seriespelet. Serierna delas in geografiskt och det blir så många serier som det finns underlag till. I varje serie kan det vara mellan sex och tio lag. Standard är nio lag. Serierna startar normalt sista helgen i september och håller på fram till sista helgen i mars/första helgen i april. Divsion 3 genomförs i form av sammandrag, vilket innebär att tre lag från samma serie möts och spelar två matcher per lag under en och samma dag.

Upp- och nedflyttning
Det lag som vinner sin Divsion 3-serie har rätt att gå upp till Divsion 2. Lag som är intresserade av uppflyttning kan ange detta i samband med att lag anmäls till nästkommande säsongs seriespel. Om det blir lediga platser i Division 2 kommer lag som intresseanmälts bli tillfrågade utifrån tabellplaceringen.

SÅ ANMÄLS LAGET FÖR SERIESPEL

Såväl befintliga seriespelande lag som lag som är nya i seriespel måste varje år anmäla sig. Anmälan öppnar i början av april och är öppen fram till och med 15 maj. Anmälan görs på www.profixio.com/app Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., dit alla Svenska Volleybollförbundets medlemsföreningar har inloggningsuppgifter. Saknar föreningen uppgifterna? Kontakta tävlingsledningen via tl@volleyboll.se!

Lagen ska anmälas in på den nivå som laget ligger på i seriesystemet. Med nivåer menas exempelvis Division 3 Herrar. Önskemål om ned- eller uppflyttning lämnas i samband med anmälan och det görs för laget.

Nya lag anmäler sig till Division 3.

 • Serieinledning:
  Efter att deadline för anmälningar passerat görs en serieindelning, där lagen placeras in i serier i huvudsak beroende på geografi. Serieindelningen utförs med målet att den ska bli så bra och rättvis som möjligt, men föreningar ombeds ha förståelse för utmaningen att få till indelning som alla är hundra procent nöjda med.
 • Spelschema:
  Senast den 31 maj varje år publiceras ett preliminärt spelschema.
 • Ekomomi:
  Senast 30 juni faktureras föreningarna för de lag man anmält för seriespel. Gällande avgifter och villkor anges i de ekonomiska bestämmelserna, som finns i dokumentbanken.
 • Kommunikation:
  Tävlingsledningen (TL) kommunicerar löpande direkt med anmälda lag och deras föreningar via mejl. Det går givetvis bra att ställa frågor till TL via tl@volleyboll.se.

Kolla även in checklistan här nedan, som hjälper föreningen gör laget redo för säsongsstart.

CHECKLISTA: GÖR LAGET REDO FÖR SÄSONGEN

 • Uppdatera kontaktuppgifter: Alla lag och föreningar ska se till att ha uppdaterade kontaktuppgifter i Profixio (www.profixio.com/app Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.). Dessa kontaktuppgifter används för löpnade kommunikation från Tävlingsledningen både inför och under säsong.
 • Licensiera alla spelare: För att spela seriespel måste samtliga spelare ha en aktiv volleybollicens. Läs mer på sidan Licenser och övergångar.
 • Halltider: Föreningen bör så tidigt som möjligt boka halltider för matcherna samt att lägga in datum/tid och hall på samtliga matcher i profixio så tidigt som möjligt.

FÖRENINGENS ANSVAR ATT HÅLLA SIG INFORMERAD

Notera att föreningen ska ta del av de gällande dokumenten för seriespelet. En del är fasta, t ex ekonomiska bestämmelser och tävlingsbestämmelser (hittas i dokumentbanken), medan andra kommuniceras efter att serieindelningen är klar. Exempel på detta är domartillsättning och matchflöde i sammandragserie, bokningar av tider för matcherna med mera.

Sponsorer