Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Medaljracet klart för start – mästare ska koras

Klubblagssäsongen är framme vid sitt klimax och vi har ett gäng sprakande volleybollföreställningar att se fram emot. I helgen dundrar SM-finalserierna och bronsbataljerna igång. Vi levererar införrapport med förutsättningar samt länkar till livescore och livesändningar. Häng med!

Jonna Nilsson, Örebro, och Alfred Walthersson, Floby, jagar SM-guld. Foto: Robert Boman.

Och så var vi äntligen där. SM-slutspelets medaljmatcher!

Nu ställs allt på sin spets. En hel säsong – med träningsläger, försäsongsmatcher, grundserie, Grand Prix, kvartsfinaler och semifinaler – har slutligen nått sitt stora crescendo. Mina damer och herrar, inbitna volleybollfans som nyfrälsta; slutspelet ska avgöras, medaljerna delas ut och svenska mästare koras.

Vi har totalt fyra nagelbitare att se fram emot lördagen den 13 april då final- och bronsserierna släpps lös.

 • Bronsmatch 1:2 Dam | 15:00 – Idrottshallen, Lund
  (4) Lund – Hylte/Halmstad (2)
 • SM-final 1:5 Herr | 15:00 – Floby Sporthall, Floby
  (1) Floby – Hylte/Halmstad (2)
 • SM-final 1:5 Dam | 16:30 – Idrottshuset, Örebro
  (1) Örebro – Engelholm (3)
 • Bronsmatch 1:2 Herr | 17:30 – Idrottshallen, Lund
  (4) Lund – Habo (3)

Finalserierna avgörs i bäst av fem matcher. Går guldkampen hela vägen till en femte och direkt avgörande tillställning så spelas den lördagen den 27 april för herrar samt söndagen den 28 april för damer.

Bronset delas ut i bäst av två matcher. Står det 1-1 i matcher avgörs matchserien med ett Golden set som spelas direkt efter att match 2 avslutats. Högre seedat lag avslutar på hemmaplan.

Blågul stjärnglans

På damsidan väntar ett riktigt mästarmöte. På ena sidan Örebro Volley som lade beslag på Grand Prix-titeln i Uppsala i januari. På den andra, regerande svenska mästaren Engelholms VS.

Närkingarna registrerades för 18 segrar på 20 grundseriematcher och toppade tabellen på 55 inspelade poäng när grundserien stängde i början av mars. I SM-slutspelet avfärdade man sedan både Sollentuna och Lund i tre raka matcher.

Skåningarna placerade sig i sin tur två tabellhack ner och totalt fem poäng bakom, efter en i deras mått mätt lite trögare vårvinter. Och då samlade man trots allt ihop till 17 segrar av 20 möjliga, vilket säger en del om hur högt ställda förväntningar som finns både internt och utifrån på de åttafaldiga mästarna.

Lagom till säsongens viktigaste månader ser EVS ut att ha fått bitarna på plats för att tampas om ännu en titel. Det visade man inte minst i semifinalserien mot rivalen Hylte/Halmstad som tvingades kapitulera i tre raka matcher och med endast ett vunnet set.

I båda lagens uppställningar finns gott om spelare som är aktuella för Sveriges framgångsrika damlandslag. Örebros Paulina Lindberg, Sofia Andersson och Hedda Broberg återfanns alla i den bruttotrupp som presenterades tidigare i veckan. I samma trupp listades lika många EVS-representanter i form av Julia Nilsson, Filippa Brink och Maja Jonsson.

– Superkul med final, så klart. Det är det här vi har tränat för hela säsongen. Superkul att det blir Engelholm också, som vi har liten rivalitet mot. Jag är så otroligt sugen på guld. Är det “tionde gången gillt” som man brukar säga, eller?, sa Örebros kulturbärare Jonna Nilsson till Nerikes Allehanda Länk till annan webbplats. efter att finalplatsen säkrades.

Första finalen sedan 1997

På herrsidan ser vi Hylte/Halmstad utmanas av Floby i en ren repris på januari månads Grand Prix-final.

Favoritskapet är svårfördelat på förhand. Floby toppade tabellen som obesegrade efter 20 omgångar och vann både hemma och borta med 3-2 mot finalmotståndaren från Halland. För första gången sedan 1997 går klubben nu en kamp om SM-guldet.

– Jag är stolt över killarna som lyckats med det här. Jag var med när vi vann förra gången, 1997, och det var på tiden att vi tog oss till final igen. Vi möter ett fantastiskt lag som vunnit de tre senaste SM-titlarna och har rutinen av att spela finalspel. Vi är nya där, många av oss, så vi har allt att vinna, sa Flobycoachen Kalle Nordén till Radiosporten Länk till annan webbplats. efter måndagskvällens fjärde semifinalmatch mot Lund, då finalavancemanget säkrades.

Hylte/Halmstad å sin sida lade beslag på Grand Prix-titeln i januari via 3-1-seger i finalen mot just Floby. Truppen imponerar dessutom oerhört till både bredd och man har även haft en något stabilare resa genom SM-slutspelet. Tre raka SM-titlar talar också sitt tydliga språk. Ska man lyckas förlänga guldsviten ytterligare och spela hem klubbens totalt tolfte SM-guld på herrsidan?

Så följer du matcherna

Allra bäst följer du helgens matcher från läktarplats!

Har du inte möjlighet till det finns två fina alternativ att tillgå:

LÄNKAR
elitserienvolleyboll.se Länk till annan webbplats.
volleytv.se Länk till annan webbplats.
Spelschema SM-slutspelet damer Länk till annan webbplats.
Spelschema SM-slutspelet herrar Länk till annan webbplats.
Sluttabell Elitserien damer Länk till annan webbplats.
Sluttabell Elitserien herrar Länk till annan webbplats.

FAKTA: Så avgörs SM-slutspelet
De åtta främst placerade lagen från grundserien deltar i SM-slutspelet. Säsongens stora crescendo startar alltså helgen 16-17 mars och pågår som längst fram till 27 och 28 april då de femte och direkt avgörande SM-finalerna spelas på herr- respektive damsidan. Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer vaskas fram.

Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där Golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här Länk till annan webbplats.!

Fler nyheter

Publicerad: 2024-04-12

Senast uppdaterad: 2024-04-12

Visa fler nyheter

Sponsorer