Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Tio helgmatcher tar Grand Prix-racet in i slutspurten

Elitserienvolleyboll.se levererar rapport med länkar till livescore och streaming inför helgens omgång.

Tabellsexan Sollentuna har fortfarande hopp om att nå GP 2024. Foto: Håkan Wendler.

En ny elitseriehelg är i antågande 25-26 november och med det tio friska matcher, jämnt fördelade mellan dam- och herrsidan. Åtta av dem spelas under lördagen och resterande två på söndag.

Extra spännande blir att följa utvecklingen av “Grand Prix-racet”, som kommer allt närmare sitt avgörande.

Vilka lag som kvalificerar sig för 2024 års upplaga av Grand Prix avgörs när den tionde grundserieomgången blir komplett, söndagen den 3 december. De fyra lag som där och då rankar högst i grundserietabellen på dam- respektive herrsidan belönas med GP-platserna.

Grand Prix är en av Svensk volleybolls allra största mötesplatser. Varje år avgörs här Ungdoms-GP, Elit Grand Prix och Veteran-SM under ett och samma tak i Fyrishov, Uppsala. Tillsammans visar deltagande ungdomar, elitspelare och veteraner att volleyboll är en idrott för hela livet.

20-21 januari gör Sveriges bästa elitlag upp om Grand Prix-titeln, som är den mest prestigefulla i volleyboll-Sverige näst efter SM. Totalt åtta nervkittlande semifinal- och medaljmatcher spelas över de två tävlingsdagarna och de slutgiltiga vinnarna säkrar, utöver ära och mästartitel, även prispengar och Europacupplatser.

Fajt in i det sista

På herrsidan har tre lag redan säkrat avancemang. Serieledande GP-mästaren Hylte/Halmstad, topptippade Floby och starka Lund sprang tidigt ifrån i tabellen och har skapat en betydande lucka ner till de jagande.

Den fjärde och sista “guldbiljetten” blir det fajt om, sannolikt in i det sista. Med 13 inspelade poäng på åtta matcher ligger Habo bäst till i nuläget. Fjolsäsongens SM-finalist har allt i egna händer med, men två poäng bakom flåsar Sollentuna som i dagarna gjort förändringar i ledarstaben Länk till annan webbplats..

Resultaten i lagens respektive matcher kommande helg kommer givetvis få stor inverkan på fortsättningen och kan de facto ge ett direkt avgörande. Habo gästar tabellsjuan Vingåker i helgens allra första match, 14:00 på lördag, medan Sollentuna tar emot åttan Malmö 17:00 senare samma dag. Vinner Habo samtidigt som Sollentuna förlorar är GP-kvartetten komplett.

Habo sitter i förarsätet i racet om den fjärde och sista GP-platsen på herrsidan. Foto: Robert Boman.

Trio slåss om sista platsen

På damsidan är det ännu jämnare.

De tre giganterna Hylte/Halmstad, Engelholm och Örebro är visserligen redan klara för 2024 års GP, men där bakom tampas tre lag om den sista platsen.

Den innehas i dagsläget av Lund som står noterat för 15 poäng på åtta matcher. Bakom jagar Linköping och Sollentuna på 13 respektive 12 poäng.

Lund har stentuff hemmamatch i helgen då det vankas Skånederby mot regerande GP-mästaren Engelholm. I den tionde omgången gör man sedan resan upp till IKSU i Umeå.

Linköping har också en rejäl utmaning framför sig då man gästar tabelltrean Örebro på söndag, vilket följs upp av en potentiellt högdramatisk drabbning mot GP-konkurrenten Sollentuna nästkommande helg.

Sollentuna har det på pappret enklare motståndet kommande dagar när man på lördag möter jumbon Lindesberg. Därefter följer alltså matchen mot LVC i omgång 10.

Lunds VK och Cassidy Kitchen har häng på GP-plats. Foto: Petter Borna.

Så följer du helgens matcher

Allra bäst följer du helgens matcher från läktarplats!

Har du inte möjlighet till det finns två fina alternativ att tillgå:

HELGENS OMGÅNG

Dammatcher
2023-11-25
14:30 Sollentuna – Lindesberg
14:30 RIG Falköping – Hylte/Halmstad
15:00 Göteborg – Gislaved
17:30 Lund – Engelholm

2023-11-26
14:30 Örebro – Linköping

Herrmatcher
2023-11-25
14:00 Vingåker – Habo
15:00 Lund – Floby
17:00 RIG Falköping – Uppsala
17:00 Sollentuna – Malmö

2023-11-26
16:00 Södertelge – Örkelljunga

LÄNKAR

elitserienvolleyboll.se Länk till annan webbplats.
volleytv.se Länk till annan webbplats.
Spelschema Elitserien damer Länk till annan webbplats.
Spelschema Elitserien herrar Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-11-23

Senast uppdaterad: 2023-11-23

Visa fler nyheter

Sponsorer