Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Titelfavoriterna visade klass när Svenska Supercupen avgjordes

Premiärupplagan av Svenska Supercupen är avgjord och Engelholms VS damer samt Hylte/Halmstad Volleys herrar är de historiska första titelvinnarna. Det står klart efter söndagens finalmatcher i Frejahallen, Falköping.

Foto: Robert Boman

Under söndagens Upptaktsshow inför elitseriestarten Länk till annan webbplats. avslöjades att coacherna röstat fram dem som favoriter till SM-gulden Länk till annan webbplats. 2023/24. Ett par timmar senare visade Engelholm och Hylte/Halmstad varför, när de spelade hem var sin supercuptitel.

Engelholm var först ut att lägga beslag på trofén. Rivalmötet med Hylte/Halmstad slutade 3-1 i set (25-20, 26-24, 18-25, 25-20). Polska högerspikern Aleksandra Omilaniuk anförde laget offensivt med sina 18 poäng samtidigt som landslagscentern Julia Nilsson visade sin klass i blockspelet (4 blockpoäng).

Utmärkelsen som matchens lirare gick dock till landslagsliberon Filippa Brink som briljerade i mottag och försvar

- Ett väldigt härligt sätt att inleda säsongen på. Det ger hela laget en skön känsla att ta med sig vidare in i säsongen. Nu är vi ännu mer motiverade och taggade. Det känns så klart extra bra att det är Hylte/Halmstad vi slår. Det är ett starkt lag som vi har tampats mycket med under årens lopp och som jag varit med och både vunnit och förlorat mot, säger Brink efter matchen

- Vi började lite skakigt och nervöst, det var ju ändå en titel på spel. Men sedan kom vi in i matchen och lyckades vända i både första och andra set. I tredje tappade vi nivån, men i fjärde kom vi tillbaka starkt och knöt ihop säcken. Vi har övat mycket på block/försvar och att hitta tajmingen mellan passare och spikers och jag tycker att man kunde se hur det blev bättre och bättre under matchens gång, sammanfattar Filippa matchen.

Hylte/Halmstads dominans fortsätter

På herrsidan var det alltså Hylte/Halmstad som fick lyfta bucklan. SM-finalreprisen mot Habo var över i tre raka akter (25-23, 25-18, 25-18). Laget visade prov på sin imponerande bredd, både genom de lirare som kom in på planen och det namnkunniga gäng som de facto stod utanför och hejade på.

Dardan Lushtaku var en av många som visade sin kvalitet och passaren utsågs till matchens lirare för sitt precisa och svårlästa spelfördelande med vilket han dikterade matchtempot.

En annan om visade framfötterna var nyförvärvet Kasper Benjaminsson, som noterades för 13 poäng - näst flest i H/H-lägret.

- Underbart, alltid kul att vinna och skönt att starta säsongen med en vinst. För egen del är det första titeln i seniorsammanhang så det känns härligt. Dagens prestation var ett bra kvitto på att vi gör jobbet och att vi har ett gäng som kan åstadkomma mycket, säger Benjaminsson.

- Vi spelar bra bagger och det ger oss matchen. Max (Petersson) och Johan (Skoogh) gör ett riktigt bra jobb och ska en eloge för sitt spel. De gjorde det lätt för oss andra. I övrigt servar vi bra, håller nere våra egna misstag och sätter Habo i många jobbiga lägen. Samtidigt är de väldigt bollsäkra och svåra att göra poäng mot. Bollen kommer ofta tillbaka och då gäller det att hålla huvudet kallt, sammanfattar Benjaminsson tillställningen.

Hallänningarna är just nu den stora dominanten på herrsidan inom svensk elitvolleyboll. Senast ett annat lag vann en titel var vid 2020 års upplaga av Grand Prix då Sollentuna VK stod som mästare.

Nu går Hylte/Halmstad för att ta hem samtliga tre titlar under volleybollsäsongen 2023/24:

- Ja, det är självklart. I våra huvuden finns inget annat än att vinna. Det är inställningen vi går in med i varje match. Alla är i synk där, avslutar Kasper.


Elitseriepremiär 23-24 september

Svenska Supercupen är nyinstiftad inför säsongen 2023/24 och utgör tillsammans med Grand Prix och SM en ”gyllene trippel” av troféer att lägga beslag på.

Årets historiska första upplaga markerade starten på tävlingssäsongen inom svensk elitvolleyboll, men satte på samma gång punkt för premiärupplagan av Svensk Volleyboll Convention Länk till annan webbplats.; Svenska Volleybollförbundets nya mötesplats för utbildning och utveckling som arrangerades 14-17 september i Falköping.

Söndagen utgjorde den fjärde och sista konventdagen där det bland annat var fokus på Elitserien, med årsmöte inom serieföreningen Svensk Elitvolleyboll, samtidigt som Volleykanalen levererade en timslång upptaktsshow Länk till annan webbplats. på YouTube inför kommande seriestart.

Härnäst väntar grundseriepremiären 23-24 september, som bjuder på hela tio matcher. Du följer dem bäst från läktarplats - annars via nya volleytv.se Länk till annan webbplats..

PREMIÄROMGÅNGEN ELITSERIEN

Dammatcher
2022-09-23
14:00 Hylte/Halmstad – Gislaved
14:00 IKSU – Örebro
15:00 Göteborg – Lund
16:00 Linköping – RIG Falköping

Herrmatcher
2021-09-23
14:00 Vingåker – Örkelljunga
14:30 Floby – Sollentuna
14:30 RIG Falköping – Lund
16:30 Hylte/Halmstad – Uppsala

2021-09-24
14:00 Hylte/Halmstad – RIG Falköping
16:00 Habo – Malmö

LÄNKAR

Spelschema Elitserien damer Länk till annan webbplats.
Spelschema Elitserien herrar Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-09-17

Senast uppdaterad: 2023-09-18

Visa fler nyheter

Sponsorer