Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Ära, prispengar och Europacupplatser på spel när GP avgörs

I helgen, 18-19 januari, invaderar Svensk volleyboll Uppsala och Fyrishov för 2020 års upplaga av Grand Prix. På plats finns bland annat Sveriges just nu åtta bästa elitserielag (fyra dam + fyra herr) för att göra upp om ära, prispengar och Europacup

GP är vid det här laget en riktig klassiker; en självklar del av volleybollkalendern och ett årligen återkommande evenemang sedan 1998.

Upplägget har förändrats och förädlats under årens lopp och idag är volleybollfesten en av Svensk volleybolls allra största mötesplatser. Här avgörs Ungdoms-GP, Senior Grand Prix och Veteran-SM parallellt och under ett och samma tak. Tillsammans visar deltagande ungdomar, elitspelare och veteraner att volleyboll är en idrott att utöva hela livet.

– Grand Prix är vår största och viktigaste träffpunkt under vinterhalvåret. Den erbjuder ett forum där våra föreningar, utövare, domare och fans kan träffas och dela erfarenheter. Vi ser på helgen i Uppsala som ett viktigt verktyg i arbetet med att stärka gemenskapen och stoltheten inom rörelsen. Tillsammans med arrangören Uppsala VBS och Destination Uppsala tar vi tillfället i akt och skapar ett brett utbud av upplevelser som attraherar både nya och gamla volleybollfantaster i alla åldrar, säger Martin Kihlström, nationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

Länk till annan webbplats.

Foto: Robert Boman, Daniel Lubner. Montage: Joakim Bengtsson.

Skrällvarning?

Senior Grand Prix är en av helgens huvudattraktioner. Här drabbar Sveriges just nu hetaste elitserielag samman för att göra upp om ära, prispengar och Europacupspel. Inte konstigt att GP räknas som den mest prestigefyllda turneringen inom svensk elitvolleyboll, näst efter SM!

Bara att ta sig till GP-festen är en bedrift. Äran att delta förbehålls nämligen bara de bästa av de bästa. För att kvalificera sig krävs att man är bland de fyra högst rankade lagen i elitserietabellen när klockan slår halvsäsong, vilket i år utgjordes av den 8 december då den nionde elitserieomgången fullbordades.

GP-turneringens upplägg, där allt avgörs under en och samma helg med semifinaler på lördagen och medaljmatcher på söndagen, bidrar också till den häftiga inramningen. Allt ställs onekligen på sin spets och det gäller att lagen kommer formtoppade till dagarna i Uppsala för att ha en chans att utmana om titlarna.

Det kompakta formatet gör också att utgången rimligtvis inte alltid är så lätt att förutse, vilket ger extra nerv och krydda. Sett över hela säsonger finns det ofta lag som utkristalliserar sig som bredare och starkare än andra, och när det väl vankas SM-slutspel infriar också dessa lag allt som oftast förväntningarna och favoritskapen som lagts på dem. Men när det gäller GP är det annorlunda. Under de två dagarna i Fyrishov kan ett lägre seedat lag blixtra till och höja sitt spel till nya nivåer för att slutligen stå som Grand Prix-mästare. Se bara på fjolårets upplaga av Falkenbergs VBK, som klev in som tredje lag i turneringen, men som besegrade både regerande GP-mästaren Linköping i semifinal och sedan välte omkull den då serieledande superrivalen Hylte/Halmstad i finalen. Allt utan att förlora ett enda set.

Länk till annan webbplats.

Foto: Robert Boman

EVS går för sjätte raka

Med det sagt finns det de lag som alltid bär ett tungt favoritskap. Även under en något nyckfullare turnering så som GP. I det här fallet pratar vi om Engelholms VS, som stoltserar med fem raka GP-guld och lika många SM-guld. En smått osannolik prestation – och ser man till tabelläget är det mycket som talar för att sviten förlängs ytterligare på söndag. Tolv segrar av tolv möjliga har det blivit i Elitserien sedan premiären i början av oktober 2019. Under samma tidsspann har laget registrerat blott åtta setförluster. Imponerande! Tre utmanare står dock redo att putta ner EVS från tronen. Ständiga utmanarna Hylte/Halmstad väntar i lördagens semifinal. I semi 2 gör SM-finalisten Örebro och hungriga uppstickaren Sollentuna upp om den andra finalplatsen. Ska man leta orosmoln på den i övrigt stjärnklara EVS-himmeln kan man också konstatera att kanadensiska proffset Natasha Calkins fortsatt går skadad och missar GP.

På herrsidan är det i sin tur Hylte/Halmstad som ser vassast ut vid en snabbtitt på elitserietabellen. Precis som Engelholm är hallänningarna obesegrade så här långt under säsongen 2019/20. 13 segrar på 13 matcher och endast sju setförluster ju gör faktiskt till och med att de på sätt och vis trumfar sina skånska serieledarkollegor. I lördagens semi ställs H/H mot högintressanta seriefyran Örkelljunga VK, som stod för en rejäl prestigevärvning tidigare under säsongen när Faeez Alloush skrev på för klubben. Alloush är en poängmaskin av rang och besitter dessutom gott om erfarenhet från betydelsefulla matcher, inte minst i GP-sammanhang, vilket inte är helt dumt för ett i övrigt ungt ÖVK. Så sent som 2017 spelade den hårdslående vänsterspiker hem ett GP-guld med sin dåvarande klubb Falkenberg.

Just Falkenberg kliver i sin tur in som regerande mästare i helgens turnering. Laget slår dock – precis som förra året – ur underläge och är på nytt seedat trea. Men vem vet, kanske är det något av ett framgångsrecept? FVBK-spelarna kan spela utan press och stress och samtidigt vara trygga i vetskapen om att deras högstanivå lär räcka väldigt långt. Första hindret på vägen mot att försvara titeln är Sollentuna VK, som har en stark höst och vinter i ryggen. Anförda av lagkapten Staffan Blomgren är det här ett svårslaget och sammansvetsat lag som i mångt och mycket bygger på egna produkter och spelare som lirat tillsammans länge. Att SVK dessutom har betydligt kortare resväg jämfört med sina konkurrenter är inte heller någon nackdel. Fyrishov är ju praktiskt taget att räkna som hemmaplan (nåja), och det lär höras på läktarna. Utöver tillresta supportrar finns föreningen också representerad i såväl Veteran-SM som i både flick- och pojkklassen i Ungdomens GP. En inte allt för vild gissning är att alla SVK:are – både yngre och äldre – sluter upp bakom sina båda representationslag i Senior-GP och agerar planens sjunde spelare från sittplats.

Länk till annan webbplats.

Foto: Robert Boman

Alla matcher livesänds

Tycker du precis som vi att volleyboll är världens bästa TV-sport? Då har du något att se fram emot i helgen! För den som inte kan ta sig till helgens volleybollfest finns nämligen möjlighet att se samtliga Senior-GP-matcher via livestream, här på www.grandprixvolleyboll.se!

Lagom till GP och den högintressanta grundserieavslutningen i Elitserien har vi tillsammans med Sportsground tagit fram Elitpaketet Länk till annan webbplats. som ger köparen chansen att säkra upp samtliga åtta Grand Prix-sändningar samt resterande nio sändningar från grundserien. Det totala antalet livesändningar som ingår i Elitpaketet Länk till annan webbplats. uppgår alltså till 17, men ytterligare grundseriematcher kan tillkomma och då givetvis utan extra kostnad för den som köper paketet Länk till annan webbplats..

Elitpaketet Länk till annan webbplats. kostar endast 298 kr och är därmed ett högst prisvärt alternativ till pay per view-lösningen där sändningarna kostar 69 kr/st. Totalt värde på Elitpaketet Länk till annan webbplats. uppgår till minst 1173 kr. För den som vill köpa enskilda matcher för 69 kr/st erbjuds givetvis också den möjligheten. Som komplement till Elitpaketet och pay per view-sändningarna finns också dagspaket för såväl lördagens som söndagens GP-matcher. Ett dagspaket kostar 98 kr och inkluderar samtliga fyra GP-matcher som spelas den aktuella dagen, men då ingår alltså inte den andra GP-dagen och inte heller kommande elitseriesändningar.

Så köper du ett paket

Via den här länken Länk till annan webbplats. kan läsa mer och köpa våra TV-paket. När du genomfört köpet får du en värdekod som du kan lösa in för att se matcherna som ingår i det valda paketet. Koden är en värdehandling, spara den på ett säkert sätt.

KÖP PAKET
– Elitpaketet – 17 matcher (8 GP- + 9 elitseriesändningar) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
– Lördagspaketet – 4 Senior-GP-matcher (semifinaler) 18/1 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
– Söndagspaketet – 4 Senior-GP-matcher (brons- & finalmatcher) 19/1 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Där och då sänds matcherna

Grand Prix-matcherna som ingår i Elitpaketet och som sänds på www.grandprixvolleyboll.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.:

18 januari – 10:00 | Semi 1 (h) Sollentuna vs Falkenberg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
18 januari – 12:30 | Semi 2 (h) Hylte/Halmstad vs Örkelljunga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
18 januari – 15:30 | Semi 1 (d) Örebro vs Sollentuna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
18 januari – 18:00 | Semi 2 (d) Engelholm vs Hylte/Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
19 januari – 09:00 | Bronsmatch herrar
19 januari – 11:30 | Bronsmatch damer
19 januari – 14:30 | Finalmatch herrar
19 januari – 16:30 | Finalmatch damer

Elitseriematcherna som ingår i Elitpaketet och som sänds på www.elitserienvolleyboll.se Länk till annan webbplats.:

25 januari – 15:00 | Svedala vs Lund (d)
25 januari – 17:30 | Lund vs Vingåker (h)
26 januari – 16:00 | Engelholm vs Sollentuna (d)
1 februari – 14:30 | Sollentuna vs Hylte/Halmstad (h)
1 februari – 17:00 | Sollentuna vs Hylte/Halmstad (d)
2 februari – 17:00 | Falkenberg vs Habo (h)
8 februari – 15:00 | Värnamo vs Svedala (d)
9 februari – 16:00 | Södertelge vs Sollentuna (h)
16 februari – 17:00 | Falkenberg vs Hylte/Halmstad (h)

Länk till annan webbplats.

 

Fler nyheter

Publicerad: 2020-01-17

Senast uppdaterad: 2020-01-17

Visa fler nyheter

Sponsorer