Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Dubbla brons i Nevza U17 Championship

Båda de svenska ungdomslandslagen svarade upp mot förväntningarna i söndagens bronsmatcher. Killarna vann med 3-0 mot Norge och tjejerna besegrade England med 3-1.

Pojkar:

Killarna ställdes mot Norge som blivit utslagna i semin av Danmark, samma lag som så snöpligt snuvat Sverige på gruppsegern. De Svenska killarna var revanschsugna efter förlusten mot Finland och ville avsluta turneringen med en riktigt bra insats. Sverige tog greppet om matchen redan från början och ledde under större delen av första set med 4 poäng eller mer. Norge lyckades knappa in till 21-19 mot slutet men närmare än så kom de inte, Sverige rykte ifrån och setet slutade 25-20 till Sveriges favör. I andra set blev det en uppvisning av riktigt bra spel från Svensk sida vilket visade sig på poängtavlan. De svenska killarna gick från ställningen 8-7 till en ledning med 18-8. Andra halvan av setet var jämnare vilket resulterade i setsiffrorna 25-17 till Sverige.

I tredje set så var det inte samma fina spel som i andra. Sverige gav bort mycket poäng genom egna misstag vilket gav Norge ledningen med 10-5. Sverige tog timeout, tränare Aldis Jaundzeikars sa några väl valda ord och gjorde ett byte direkt efter timeouten. Spelet repade sig och vid andra tekniska timeouten hade Sverige tagit ledningen med 16-13. Sedan fortsatte ledningen att öka och första matchbollen innehades vid ställningen 24-18. Då slog Norges spiker en spike ut och den Svenska bänken rusade in på planen för att fira. Dommaren hade dock uppmärksammat en touch på blocket och matchen levde vidare. Då tog Sverige sin andra timeout och samlade sig inför avgörandet. När signalen för serv sedan gick så var det den sista för det här årets Nevza turnering. Lagkaptenen Daniel Gruvaeus tog möjligheten att slå in Bronsbollen och den här gången så blev inte firandet avbrutet. Bronsmedaljen var bärgad.

Aldis Jaundzeikars summerar turneringen för de svenska killarna.

En medalj är alltid en medalj och jag är stolt över grabbarnas insats. Vi har utvecklats både som lag och individuellt. På träningarna inför hade vi inte samma kappasitet som vi har visat upp under turneringen. Lagsammanhållningen har varit riktigt bra och vi har spelat bättre och bättre ju längre turneringen gått. Nu väntar det en resa hem och vi coacher önskar spelarna fortsatt lycka till både på och vid sidan av planen. Även om man skall njuta av framgång så är det viktigt att man inte nöjer sig med där man är nu utan att man ständigt vill utvecklas och bli ännu bättre.  Både jag och min asisterande coach Albin Andersson tycker det varit roligt att få genomföra den här turneringen med grabbarna och varit med på början av deras volleybollresa.

 

Tjejer:

Sverige-England 3-1 (25-19,25-18,18-25,30-28)

Efter den jobbiga förlusten mot Finland i lördagens semifinal var det nu dags att spela hem bronset till Sverige. Målet var att ”fixa till” de bitar som inte fungerade mot finskorna. Fokus på mottagningen, dels att jobba med förflyttningarna på ett bättre sätt och att hitta lösningar i problemsituationer. Kommunikationen kring detta var glädjande nog riktigt bra redan från start och det syntes att det var taggade tjejer som klev in på banan. Ett annat moment som behövde förbättras var blockspelet. Antalet vunna block var bra i semin men allt för många gånger var vi för passiva med våra händer och satte inte blocket rätt i sidled. Det i kombination med bra finska spikers gjorde det svårjobbat. I denna match var det fortsatta problem med just den biten. Räddningen i första set var den fina servemottagningen som bäddade för variation i anfallsspelet från passare Vilma Andersson och anfallsspelet som var bra. När sen dessutom England gjorde 12 misstag under setet var läget förhållandevis lugnt set från bänken.

Andra set påminner om det första. Sverige sätter sig i förarsätet direkt och håller en betryggande ledning upp till 17-13 när England från ingenstans tar fyra raka poäng. Nerven uteblir dock då svenskorna direkt i nästa rotation tar fem poäng. Därifrån och in håller man ifrån sina motståndare och Agnes Elm blockar in setbollen på sin vänsterkant.

I det tredje set är det ett mycket bättre spelandes England som står på banan. Man får bort Sverige från nät med tuffa servar men framför allt har man nu tyvärr fått igång sina kantspelare som vinner mycket boll. Sverige är inte dåliga men när nu inte England ger bort så mycket bollar så räcker inte de poäng som produceras på egen hand. Setet stabilt till England.

Fjärde set börjar bedrövligt för svenskorna. 6-1 till England innan uppvaknandet sker. Som så många gånger förr i turneringen kommer Sverige tillbaka starkt efter svaga starter av set. Ledning 15-11, 21-16 och 24-20. En boll för säkrat brons i turneringen. Den bollen visar sig dock riktigt svår att vinna. Nerverna utanpå tröjorna och vips är England framme vid setboll vid ställningen 25-24! Här räddar Hanna Hellvig ett ovisst femte set med ett monsterblock. Englands storstjärna Kaashoek smäller sen in ett anfall för ny engelsk setboll varpå England gör ett servebyte. Turligt nog för oss svenskar slutar det med en servemiss! Dramatiken fortsätter och Sverige skaffar sig ny matchboll när Sofia Stiernström blockar in ett engelskt anfall. Svenskt misstag gör dock ställningen till 27-27. Anfallspoäng av Agnes Elm ger ny matchboll som dock bränns direkt med ett misstag i egen serve. Sideouten på nästföljande boll vinner kapten Sofia Andersson och på nästa boll tar Evelina Granberg saken i egna händer och blockar in matchens sista action.

Klang och jubel i svensklägret. Efter den trista matchen mot Finland var det en härlig känsla att avsluta med en match där spelet i alla moment var bättre än i semin. Servemottagarna med libero Betty Ohlin i spetsen gör sin bästa match och när nu blockspelet börjar fungera så gör det det med besked. Hela 8 poängblock i sista set. Laget gör en riktigt fin avslutningsmatch och samtliga får såklart godkänt. Nämnda Betty är stabiliteten personifierad och Agnes kliver också fram i denna match. Extra plus också till Evelina Granberg som med sina 13 poäng är näst bäst poängmässigt efter Sofia Andersson som gör 24 poäng.

 

 

 

Fler nyheter

Publicerad: 2015-11-02

Senast uppdaterad: 2015-11-02

Visa fler nyheter

Sponsorer