Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Förlust i avslutningsmatchen i Maia

Det blev ingen seger i EM-kvalet för grabbarna i U20-landslaget. I den avslutande matchen tog gruppsegrarna Frankrike tre raka set.

Det fanns en liten chans till avancemang för Sverige inför den sista matchen. Seger mot topprankade Frankrike var då ett måste, givetvis en mycket svår uppgift. Servemottagningen var ett moment som svenskarna var tvungna att lyckas bättre med än i de tidigare matcherna för att det skulle finnas någon möjlighet att störa fransmännen. Det målet såg man ut att lyckas med, för i första set fungerade det riktigt bra. Tyvärr gick det inte lika bra i serve och anfall och därför räckte det inte till setvinst. Från 19-20 stack fransmännen ifrån och vann med fyra bollars marginal.

Eftersom det absolut inte var någon toppinsats i inledningssetet så var förhoppningen ändå stor om att kunna ta hem nästa set. De två första poängen såg också riktigt bra ut, men sedan kollapsade det blågula spelet. Inget fungerade och Frankrike rann ifrån i rasande fart. Varken timeouter eller spelarbyten hjälpte och det var med nöd och näppe som Sverige kom upp i tvåsiffrigt.

Nu var goda råd dyra inför det tredje setet, men bestämdheten i setpausen i det svenska lägret var stor om att det skulle presteras bättre i det efterföljande setet. Setet som skulle kunna bli den här årgångens sista i juniorlandslagssammanhang. Setstarten var bra, men fem raka poäng till Frankrike precis innan den första tekniska timeouten var inte vad som behövdes. Svenskarna kämpade dock oförtrutet vidare och var så när att kunna ta sig ikapp efter att ha höjt sig ett snäpp. Tyvärr kom ett nytt franskt fempoängsryck, den här gången innan den andra obligatoriska enminutsvilan. De sex poängens ledning man då skaffade sig kunde bevakas fram till slutet. 25-20 till Frankrike slutade setet och matchen vid.

-Vi hade behövt göra säsongens bästa match för att kunna besegra Frankrike, och det lyckades vi inte med, konstaterar Göran Persson, svensk coach. Servemottagningen var i alla fall den bästa under dagarna här nere, men anfallsspelet fick vi inte alls till idag.

Göran Persson sammanfattar turneringen:
-Vi var ju oerhört nära att vinna den första matchen mot Portugal och det hade mentalt varit stor skillnad för resten av turneringen med en inledande seger. Belgien och Frankrike är två av Europas absolut bästa lag och vi hade behövt höja vårt spel en nivå för att kunna rubba dem, en nivå vi vet att vi kan hålla när vi spelar som allra bäst. 

Sverige - Frankrike 0-3 (21-25, 12-25, 20-25)
Matchfakta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Den svenska truppen i EM-kvalet i Maia, Portugal

Fler nyheter

Publicerad: 2014-04-27

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer