Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

NM-guld för U17 flickor

Sverige var klara guldmedaljörer redan innan lagets sista match mot Norge. Efter besvär besegrades Norge med 3-2 vid NM för U17 i Finland.

Det märktes att det var svårt att hitta den rätta gnistan och skärpan i inledningen av matchen eftersom Sverige var klara ettor utan att behöva vinna sin sista match mot Norge. Norge å andra sidan var fulla av revanschlusta efter den snöpliga förlusten mot Island tidigare på morgonen. Sverige gjorde många enkla misstag i de två första seten, som t ex nätberöringar och en del onödigt grova servemissar. Spelarna försökte hela tiden, men det där riktiga flytet infann sig aldrig. Norge vann det jämna första setet med 28-26 och historien upprepade sig i det andra setet. Det var Norge som började bäst men de svenska tjejerna kom ikapp och kunde kvittera till 23-23, innan Norge vann de två avgörande bollarna.

 

I det tredje setet lyckades så äntligen det svenska laget ta sig samman och komma upp till den spelnivå som de visat upp tidigare under helgen. Nu fungerade den svenska serven mycket bra och norskorna hamnade i mottagningsproblem. Setet gick enkelt till Sverige med 25-18.

Det fjärde setet följde samma mönster med många enkla svenska poäng och siffrorna blev denna gång ännu klarare, 25-16.

Norge repade mod till det femte och avgörande setet och började starkt med en 3-0 ledning. Man ledde även med 5-2, men sedan var det bara Sverige för hela slanten. Setet slutade tillslut 15-8 till de svenska guldtjejerna.

Laget vann nu alla sina fyra matcher i turneringen och lyckades med konststycket att vinna de två sista matcherna med 3-2, efter att ha legat under med 0-2 i set.

Alla spelare i det svenska laget är delaktiga i segern. Alla har varit inne på banan spelat och dessutom har alla bidragit med ivriga hejarop från bänken som har tillfört mycket energi till laget. Lagkaptenen Sara Pettersson, Gislaved, fick mottaga pris som bästa spelare i det svenska laget under turneringen. Men det fanns gott om blågula guldhjältinnor idag. Anna Harlin, Vallentuna, gjorde en stabil turnering på sin nya passarposition. Lovisa Bergh, Svedala, som inte fått så mycket speltid innan fick idag chansen från start och gjorde en mycket vass insats i blockspelet. En annan viktig kugge har varit Lisa Sundberg, Team Valla, som har haft stabil servemottagning hela tiden och vunnit många viktiga poäng i anfall, inte mist igår mot Finland. Men som tidigare sagts så är alla 12 spelarna delaktiga i guldet.

- Det var riktigt kul för tjejerna att få vinna även idag mot Norge. Nu gick vi obesegrade genom turneringen och kan vara mycket nöjda med vår insats säger två överlyckliga svenska coacher, Martin Karlsson och Elin Warner.

- Turneringssegern skapar träningsmotivation hos tjejerna att jobba stenhårt när vi kommer hem till Sverige, säger en stolt assisterande svensk coach, Elin Warner.

 

Se resultat nedan

 

 

Dubbelseger för Sverige efter dramatik (2005-09-10)


Sveriges U17 landslag för flickor upprepade killarnas insats från gårdagen och vann dubbelt, först mot Island och sedan mot Finland efter en bragdartad vändning.

 

Det blev en enkel resa för de svenska tjejerna när de i förmiddags ställdes mot Island. Island som dagen innan hade vunnit första set mot Finland och pressat finskorna till en tuff fyrsetare. Sverige gjorde dock processen kort och spelade mycket skarpt i de två första seten som vanns med väldigt klara siffror. I det tredje setet fick tjejerna en tung start och fick sedan inrikta sig på att kämpa sig tillbaka, poäng för poäng. Till slut blev det dock även där en klar setseger med 25-21. Positivt med matchen var att alla 12 spelare var inne på planen och gjorde bra ifrån sig. Det var den tuffa svenska serven som var segervapnet i matchen. Islands stjärnskott, den 186cm långe, Jona Gudlau Vigfusdottir neutraliserades på ett mycket effektivt sätt.

 

I match nummer två för dagen var det Finland som stod för motståndet. I går gjorde Finland en för dem ovanligt blek insats, när man "bara" vann med 3-1 mot Island och senare på kvällen fick stryk av Norge med 3-2. Svenska tjejerna hade nog omedvetet ställt in sig på att finskorna skulle spela på den nivån de visade upp under fredagens spel, men så blev det inte. Finland kom ut som ett helt annat lag jämför med gårdagen. Svenskorna blev tagna på sängen och lyckades inte komma underfund med Finlands tuffa servar och nya block taktik. Idag ställde finskorna in block hela tiden och det tog två set innan de svenska kantanfallarna hittade förbi blocket.

 

- Det var mycket frustrerande för flickorna att de inte fick spelet att stämma på samma sätt som igår mot Danmark. Samtidigt ska finskorna ha all kredit av sin insats i de två första seten. De spelade helskärpt, berömde den svenska coachen, Martin Karlsson.

 

Sverige låg under länge och väl även i det tredje setet men fick allt eftersom setet gick bättre och bättre ordning på sitt eget spel, samtidigt som man lyckades stoppa de finska spelarna i blocket allt mer. Till slut lyckades Sverige vinna det jämna setet med 26-14. Detta blev vändningen av matchen. Sverige tog över och vann det fjärde setet klart.

 

I det femte setet böljade spelet fram och tillbaka, men efter 10-10 gjorde de svenska tjejerna ett avgörande ryck fram till 14-10. Finland replikerade och räddade den första matchbollen. Men på den nästföljande matchbollen fick matchen ett snöpligt slut när den finska spelaren blev avblåst för övertramp på serven. Därmed vann Sverige det femte och avgörande setet med 15-11.

 

- Underbart att vi lyckades vända och vinna. Man är stolt över tjejernas insats idag säger en påtagligt nöjd assisterande svensk coach, Elin Warner.

 

I morgon väntar Norge. Om Sverige vinner ett set är saken klar. Då blir det svenskt guld!!

 

Se resultat nedan

 


 

Viktig vinst mot Danmark (2005-09-09)

Sveriges U17 landslag för flickor vann den första jämna och välspelade matchen mot Danmark med 3-0.

 

Det blev en smakstart för de svenska tjejerna i nordiska mästerskapet för U17 flickor, som spelas i finska Kuortane. Det blev en precis så jämnt som och spännande som man på förhand kunde tro att det skulle bli. Lagen följdes åt hela det första setet och Danmark spelade sig fram till en setboll vid ställningen 24-23. Som tur var för svensk del så missade nästa danska sin serve och Sverige kunde kvittera. Danmark skaffade sig dock en ny setboll när man vann tillbaka serven genom ett bra kantanfall. Sara Pettersson kvitterade igen när hon slog block ut på ett danskt block. Sverige lyckades sedan vinna två bollar till på raken, vilket innebar setseger. Setbollen slogs in av Ida Larsson Hugg som fick på en bra 1:a utväg.

 

Sverige lyckades vinna det jämna första setet trots att det var lite nervöst och att man gjorde lite för många misstag i serve, och att man var i nät när man blockade. När man sedan till set nummer två och tre minskade antalet egna misstag och dessutom vässade den egna serven en aning, hamnade Danmark i brygga. Danskarna fick problem med de tuffa svenska servarna och därmed blev deras anfallsspel för enkelspårigt. De svenska kantanfallarna: Sara Pettersson, Lisa Sundberg och Ellinor Nilsson hade stor lycka i anfallspelet och de svenska centrarna: Ida Larsson Hugg och Sanna Schultz var mycket bra i blockspelet. Detta tillsammans med att den svenska passaren, Anna Harlin, passade rätt spelare i vid rätt tillfälle; gjorde att det tillslut blev en ganska stabil svensk seger.

- Vi gjorde en stabil insats idag mot Danmark och nu kan vi med tillförsikt se fram emot kommande matcher under helgen, säger Martin Karlsson lagets coach.

I morgon väntar först Island på förmiddagen och sedan hemmanationen Finland på kvällen.

 

Se resultat nedan

 

Samtliga resultat U17 NM flickor:

Nordiska Mästerskapet för U17, Kuortane Sport Institute, Kuortane, Finland

Coach för U17-landslaget flckor: Martin Karlsson +46 705385103

Assisterande coach: Elin Warner

 


Finland-Island 3-1

Sverige-Danmark 3-0 (27-25, 25-20, 25-21)

Finland-Norge 2-3

Sverige-Island 3-0 (25-10, 25-12, 25-21)

Danmark-Norge 3-0

Sverige-Finland 3-2 (19-25, 16-25, 26-24, 25-20, 15-11)

Danmark-Island 3-2

Island-Norge 3-0

Finland-Danmark 3-0

Sverige-Norge 3-2 (26-28, 23-25, 25-18, 25-16, 15-8)

 

Sluttabell:

1. Sverige

2. Finland

3. Danmark

4. Island

5. Norge

Fler nyheter

Publicerad: 2005-09-12

Senast uppdaterad: 2010-05-12

Visa fler nyheter

Sponsorer