Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Åtta elitserielag klara för GP 2024

2024 års upplaga av Grand Prix avgörs i Fyrishov, Uppsala, helgen 20-21 januari. I dag kan vi presentera lagen som kvalificerat sig!

Köp dina GP-biljetter via TicketCo nu! Länk till annan webbplats.

Foto: Robert Boman, Petter Borna, Daniel Lubner.

När krutröken nu lagt sig efter helgens elitserieomgång, den tionde i ordningen, kan vi konstatera att grundseriespelet säsongen 2023/24 nått halvvägs.

Den som har koll på sin volleybollkalender vet att tiden på året då "halvsäsong" infaller, är av största vikt. Det är nämligen nu vi kan slå fast vilka lag som kvalificerat sig för Grand Prix.

De fyra damlag och fyra herrlag som här och nu toppar respektive elitserietabell belönas med GP-platserna.

Vi kan nu stensätta att följande åtta elitserielag gör upp om de åtråvärda Grand Prix-titlarna 2024:

  • Damlag: Hylte/Halmstad, Engelholm, Örebro, Lund
  • Herrlag: Floby, Hylte/Halmstad, Lund, Habo

Semifinalbataljerna spikade

Grand Prix är en av Svensk volleybolls allra största mötesplatser och turneringshelger. Varje år avgörs här Ungdoms-GP, Elit Grand Prix och Veteran-SM under ett och samma tak i Fyrishov, Uppsala. Tillsammans visar deltagande ungdomar, elitspelare och veteraner att volleyboll är en idrott för hela livet.

För elitlagen handlar det om att lägga beslag på GP-titeln, som är den mest prestigefulla i volleyboll-Sverige näst efter SM. Vinnarna säkrar också prispengar och Europacupplatser.

Turneringen avgörs via semifinal- och medaljmatcher. Vilka lag som ställs mot varandra i semifinalspelet fastställs via seedning, som baseras på lagens tabellplacering vid halvsäsong.

GP-semifinalerna spelas lördagen den 20 januari och ser ut som följer (seedning inom parentes):

Semifinaler - Herrar

  • 10:00  - Hylte/Halmstad (2) vs Lund (3)
  • 12:30 - Floby (1) vs Habo (4)

Semifinaler - Damer

  • 15:30 - Hylte/Halmstad (1) vs Lund (4)
  • 18:00 - Engelholm (2) vs Örebro (3)

Lunds damer säkrade GP-avancemang i helgen. Foto: Lunds VK.

Lund och Habo tog sista ”guldbiljetterna”

Sex av de åtta lagen var redan GP-klara inför helgens elitserieomgång, men om de sista platserna var det race hela vägen in i kaklet.

På damsidan blev det slutligen Lund som lade vantarna på fjärdeplatsen. Sollentuna och Linköping flåsade dem i nacken ända in på målsnöret, men när skåningarna under lördagen bortabesegrade IKSU i tre raka set var saken klar.

På herrsidan vår det fjolsäsongens GP-silvermedaljörer Habo som norpade avancemang. Laget från Vätterns västra strand var pressat att vinna söndagens tuffa möte med tabelltrean Lund efter att Sollentuna klivit om i tabellen i kraft av lördagens seger borta mot RIG Falköping. Trycket till trots visade Habo imponerande lugn in i sin hemmaborg och levererade en resolut 3-0-triumf.

Noterbart är även att Hylte/Halmstads damer är tillbaka i GP-sammanhang – och det med besked. Hallänningarna är toppseedade inför Grand Prix 2024. Laget hade en tung höst 2022 och missade därmed GP för första gången på elva år när 2023 års upplaga avgjordes. Nu har man gett sig själva bästa möjliga chans till gruvlig revansch.

På herrsidan var toppseedningen ”up for grabs” in i det sista. Saken blev klar i och med gångna helgens haussade seriefinal mellan hemmaspelande Floby och regerande mästaren Hylte/Halmstad. Drabbningen blev precis så där underbart jämn och svängig som toppmatcher ska vara och avgjordes först i skiljeset. Väl där var det Floby som var starkast och avgick med både segern, serieledningen och positionen som förstarankade inför GP 2024.

GP-mästare koras årligen sedan 1998 och 2024 års upplaga blir den 26:e i ordningen. Engeholms damer och Hylte/Halmstads herrar är regerande mästare.

Biljetter till Grand Prix-helgen säljs i samarbete med TicketCo! Länk till annan webbplats.

FAKTA – GRAND PRIX 2023

Datum: 20-21 januari
Plats/arena: Fyrishov, Uppsala
Regerande mästare: Hylte/Halmstad (dam), Hylte/Halmstad (herr)
Officiell turneringssajt: www.grandprixvolleyboll.se Länk till annan webbplats.
Biljetter: https://volleyboll.ticketco.events/se/sv/e/grand_prix_volleyboll Länk till annan webbplats.

GP-HISTORIK: MESTA MÄSTARNA
Damer
Engelholm: 10 guld
Örebro: 7 guld
Katrineholm: 2 guld
Elverket (Vallentuna): 3 guld
Hylte/Halmstad: 1 guld
Svedala VBK: 1 guld
Sollentuna: 1 guld

Herrar
Falkenberg: 7 guld
Hylte/Halmstad: 7 guld
Linköping/Team Valla: 5 guld
Örkelljunga: 3 guld
Sollentuna: 2 guld
Habo: 1 guld

Fler nyheter

Publicerad: 2023-12-04

Senast uppdaterad: 2023-12-04

Visa fler nyheter

Sponsorer