Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Volleyboll-EM: Damlandslaget på plats i Bryssel

Sveriges volleybolldamer har lämnat grupp C, Düsseldorf och Tyskland bakom sig och anlänt Belgien efter en kort resdag. Nu väntar två vilodagar, sedan åttondelsfinal mot regerande världsmästaren Serbien på måndag, den 28 augusti kl. 17:00. En match som i sin helhet sänds i både SVT och Radiosporten!

Spelarbilder: Robert Boman.

Avresan med den chartrade EM-bussen blev något försenad, men väl iväg var färden smidig. Inom loppet av ett par timmar hann trupp och ledarstab checka ut, lämna Düsseldorf, passera genom Nederländerna och installera sig på nytt hotell i den belgiska huvudstaden Bryssel. Där ska volleyäventyret nu fortsätta med slutspelsfas, dit Sverige tagit sig för andra Europamästerskapet i följd.

Radiosportens Patric Ljunggren, som bevakar EM på plats från början till slut, fick exklusiv möjlighet att följa med i bussen. Håll utkik i etern efter alla intervjuer som spelades in under "reportageresan"!

I morgon, lördag, ges första möjligheten att känna in spelplanen och atmosfären i matcharenena Palais 12 där publikkapaciteten uppgår till 8 600 sittplatser, mer än dubbelt så många som Castello Düsseldorf där grupp C avgjordes.

Från och med nu är det alltså vinna eller försvinna som gäller. Nästa steg på vägen utgörs av åttondelsfinalerna där de 16 bästa landslagen i Europa gör upp om åtta kvartsfinalplatser. Måndagen den 28 augusti kl. 17:00 ställs Sveriges volleybolldamer mot världsfyran till lika regerande världsmästaren Serbien som hittills gått rent genom EM. Idel trepoängare har de registrerat - och endast två setförluster på fem matcher i en ytterst tuff grupp.

Förutsättningarna är uppenbart stentuffa, men påminner om EM 2021 då Sverige ställdes mot Bulgarien i åttondelen och mot alla odds lyckades slå ut värdnationen efter en rafflande femsetare. Serbien är tveklöst vassare än det Bulgarien som de blågula lyckades fälla där och då, men även Sverige har vuxit som lag sedan dess. Det har man bevisat gång på gång under den långa landslagssomaren 2023, då exempelvis Belgien besegrats tre gånger om. Och så sent som i måndags fick även Europafyran Tyskland kapitulera för de svenska volleybolldamerna, vars högstanivå är just väldigt hög.

– Nu ska vi ladda batterierna och förbereda oss taktiskt. Men framför allt ska vi ingjuta en tro på oss själva och på vår förmåga. Jag har sagt det förut och jag säger det igen; det finns inget lag vi inte kan slå. Med det sagt kommer det inte bli enkelt och det är nog inte särskilt många som sätter sina pengar på oss, men vi gillar att slå ur underläge och ser fram emot utmaningen, sade ställföreträdande Jukka Lehtonen efter den avslutande gruppspelsmatchen.

Matchen sänds i sin helhet i både SVT och Radiosporten och det finns även biljetter till försäljning via den här sidan Länk till annan webbplats..

Våga drömma. Våga tro. Det här är möjligheternas match.

LÄNKAR

Fler nyheter

Publicerad: 2023-08-25

Senast uppdaterad: 2023-08-25

Visa fler nyheter

Sponsorer