Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Elvarankade Ukraina blev för tuffa för Sverige

Ukrainas snabba spel fällde Sverige under onsdagens European Golden League-spel som slutade i förlust med 0-3 för det unga svenska laget.

Under onsdagskvällen spelade damlandslaget mot Ukraina i European Golden League och bortalaget skulle visa sig vara för tuffa för det unga svenska landslaget.

I det första setet var elvarankade Ukraina för starka för 34:e rankade Sverige. Sverige missade att täta till blocket medan Ukraina spelade med högt servetryck och snabba pass bakom passaren på högerkanten vilket gav utdelning. Hemmalaget var inte riktigt med och setet slutade 13-25 till Ukraina som hade en högre växel från start. Lagkaptenen Jonna Wasserfaller gick på högerpositionen istället för sin vanliga centerplats på grund av skadeläget i laget.

 - Vi var inte riktigt med från början och fick jobba oss in i matchen hela tiden så vi måste vara med från start i de kommande matcherna. Det är bra lag på andra sidan så vi måste vara med mentalt från start, sammanafattade Wasserfaller det första setet och fortsatte;

- Men det är absolut ett stort steg framåt mot förra matchen. Vi gör dock fortfarande för många misstag i fel lägen.

Andra setet började starkare för svensk del och fram till 6-5 var det Sverige som ledde matchen. Därefter drog Ukraina dock återigen ifrån och Karyna Denysova och Svitlana Dorsman producerade för bortalaget. I mitten av setet spelade Sverige dock upp sig och vid ställningen 18-22 pressade Sverige, efter tre raka poäng av Maya Tabron, Ukraina till en time out. Det var även 17-åringens första poäng i landslagsdräkten. Därefter utnyttjade Ukraina Sveriges misstag samtidigt som framlinjen stängde nätet helt och därmed knep några poäng. Sverige nekade tre setbollar men lyckades till slut inte stänga setet som slutade 21-25 i bortalagets favör.

 - Vi vet att vi kan spela när vi vill men det känns som att det är rutinen som fäller oss till slut i det andra setet. De har rutin och de har spelat många stora matcher tidigare. Så vi är lite för svängiga fortfarande och kan inte hålla den där jämna nivån utan vår lägsta nivå är alldeles för ojämn fortfarande, fortsatte Wasserfaller.


I det tredje setet drar Ukraina ifrån ganska omgående, bland annat genom två servess genom Ukrainas Daria Drozd som tvingade Sverige till time out tidigt i setet. Trots bra back spikes av Diana Lundvall och stundtals bra spel på högerkanten kunde Sverige aldrig hota Ukraina som till slut vann i tre raka set genom 12-25 i det sista. Utöver skadebekymren så spelade Sverige med en ny spelaruppställning och spelare på nya positioner. Det var blott andra matchen med den nya förbundskaptenen Ettore Guidetti och lagkapten Jonna Wasserfaller menade att laget fortfarande anpassade sig till det nya spelformationen.

 - Det är ganska mycket nytt fortfarande, systemet sitter inte riktigt i ryggraden som tidigare så det är fortfarande att vi måste tänka på vad vi ska göra fortfarande, säger Wasserfaller.

Ukrainas MVP Anna Stepaniuk berömde Sverige och spådde en tuff returmatch i Ukraina;

 - Sverige spelade bra. I andra setet pressade de oss rejält och vi var tvungna att kämpa för poängen. Nästa gång vi möts kommer Sverige vara mer förberedda och ge oss en ännu tuffare match.

Närmast väntar bortamatch mot Slovakien under helgen för det svenska laget. De två landslagen möts igen en vecka senare då Umeå Energi Arena öppnar dörrarna den 8 juni för den sista landskampen på hemmaplan.

Livescore från matchen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

European Golden League 2019

8 juni | SVERIGE - SLOVAKIEN | European Golden League
17:00 | Umeå Energi Arena, Umeå
Biljetter till SVERIGE – SLOVAKIEN finns här! Länk till annan webbplats.
Till den officiella turneringssajten (nyheter, spelschema, statistik, foton, livescore, m.m)! Länk till annan webbplats.

Samtliga European Golden League-matcher. Länk till annan webbplats.


Foto: Per Eliasson/CEV.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-05-29

Senast uppdaterad: 2019-05-29

Visa fler nyheter

Sponsorer