Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Gästkrönika: U16-flicklandslaget i EM-kval i Polen!

I helgen var U16-flicklandslaget i Polen och spelade EM-kval. I en gästkrönika sammanfattar lagledningen helgens resultat!

Tufft motstånd, en uppåtgående utvecklingskurva och bra kämparglöd får sammanfatta helgens EM-kval för Sveriges U-16 flicklandslag. Vi gick in i turneringen med vetskapen om att vi skulle ställas inför tre stora volleybollnationer. Trots detta gick tjejerna in med en stor kämparglöd och bra inställning i alla matcher under helgen.

Efter ett bra och förberedande 4 dagars träningsläger, mellan 21-24 april i Aggarpshallen i Svedala. Tjejerna har tränat väldigt många träningstimmar för att kunna möta det, som väntat, tuffa motståndet. Det har varit samma positiva stämning i laget som förra landslagssamlingen på Färöarna i januari och man har verkligen slitit hårt för lära sig mycket nya saker.

Efter att ha klarat oss undan SAS-strejken tog vi oss till Polen smärtfritt och kunde under torsdagseftermiddagen genomföra vårt första träningspass i Twardogóra. Med en utetemperatur på 28 grader Celsius var det en mycket svettig första träning och tjejerna fick snabbt en helt ny syn på hur mycket vätska man behöver dricka för att kompensera detta.

Fredag var turneringens första dag och vi ställdes mot värdnationen Polen som körde över de svenska tjejerna i tre snabba set. Polen var helt klart en klass för stora för oss och spelar ett mycket mer fysiskt spel än vad vi är vana vid. Trots detta kämpar de svenska tjejerna för fullt på alla bollar och viker inte ner sig under matchen. Även matchinramningen var mycket annorlunda gentemot vad tjejerna är vana vid men en mycket engagerad publik, musik på högsta volym och en smått överentusiastisk speaker som endast pratade polska både mellan och under bollarna. Internt har vi utsett matchens (och träningarnas) lirare med en liten nutellaburk som pris och under den första matchen var det Agnes Hegardt som kammade hem denna efter fint servespel.

Sverige - Polen 0-3 (5-25, 6-25, 6-25).

Bästa poängplockare i Sverige var Siri Engström på 3 poäng.

Under lördagen var det återigen dags för morgonträning där vi förberedde oss för att möta Tyskland. Även Tyskland var ett mycket fysiskt lag med ett varierat anfallsspel. Matchen hade snarlik karaktär till fredagens match mot Polen fast med fler bra actions på den svenska sidan. De svenska tjejerna visade att de redan lärt sig saker från gårdagens match och löste flera situationer på ett bättre sätt än under gårdagen vilket framförallt gav utdelning i tredje set. Men trots detta var det svenska laget ingen större match för Tyskland som vann med 3-0. Återigen möter vi ett lag som håller en högre nivå på alla positioner och vi har svårt att få till vårt sideoutspel. Endast i tredje set lyckas vi få hål på Tysklands servemottagning och stressa tyskorna tillräckligt för reducera ett underläge på 22-10 till 25-17.

Bästa spelare i denna matchen utsågs Siri Engström till efter ett uppoffrande spel.

Sverige - Tyskland 0-3 (7-25, 9-25, 17-25).

Bästa poängplockare i Sverige var Agnes Hegardt och Siri Engström på 5 poäng vardera.

Under söndagens morgonträning låg fokus på servemottagning och att stoppa Spaniens mycket effektiva backspikespel. Spanien var det laget som vi skulle ha störst chans att utmana och eventuellt kunna ta set på men matchen gick inte alls som vi hade hoppats på. Matchen startar mycket jämnt fram till sju lika men sen fastnar de svenska tjejerna i en uppställning och Spanien lyckas ta 10 poäng i rad. Efter detta lyckades de svenska tjejerna inte få till sitt sideoutspel under resten av setet utan förlorade med 12-25. Andra set är det Spanien som tar kommando från start och Sverige har återigen svårt att utmana. Tredje set startar absolut bäst för det svenska laget och de hänger med det spanska laget fram till 14-16. Men sen tappar vi vår servemottagning och vår sideout i en uppställning, förlorar åtta bollar i rad och Spanien kan komfortabelt vinna matchen med 3-0. Vi spelar stundtals mycket bra idag och tar fler egna poäng än under de andra matcherna men dalarna är fortfarande för djupa och vi har svårt att ta oss ur rotationer där vi blir pressade i servemottagning.

Sverige - Spanien 0-3 (12-25, 10-25, 15-25).

Bästa poängplockare i Sverige var Siri Engström på 6 poäng och Ella Petersson på 5 poäng.

Sammanfattningsvis så har det varit en mycket lärorik helg för de svenska tjejerna och de har fått mycket beröm från alla de andra lagen för deras kämparglöd och inställning. Vi har fått ett mycket fint mottagande här i Polen och upplevt ett väl utfört arrangemang av det polska volleybollförbundet.

Lennie Sverin, Head Coach
Josefin Karlsson, Fysioterapeut/Assisterande coach
Sebastian Lilja, Team Manager/Scout


Foto: CEV.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-04-29

Senast uppdaterad: 2019-04-29

Visa fler nyheter

Sponsorer