Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Ny grupp välkomnade i volleybollens Hall of Fame

En ledarpionjär, en VM-domare, Bella Haaks föregångare som internationell damstjärna, två oskiljaktiga tvillingar och två EM-hjältar från 89-laget. Där har ni de som välkomnades in i volleybollens Hall of Fame under helgens stora volleybollfest, Grand Prix i Uppsala.

Text och foto: Åke Lager

Nyvälkomnade i volleybollens Hall of Fame! Fr v Bengt Andersson, Angelica Ljungqvist, Torsten Rothoff, Peter Tholse, Britt och Eva Borg samt Per-Anders Sääf. Foto: Åke Lager.

Svensk Volleyboll instiftade Hall of Fame under sitt 60-årsjubileum 2021, men covid kom i vägen. Nu har emellertid den andra kullen välkomnats vid Hall of Fame-banketten i samband med Grand Prix i Uppsala den gångna helgen.

De nya är:

13. Bengt Andersson, Falkenberg
En av våra ledarpionjärer som genom nya idéer verksamt bidrog till att få fart på svensk volleyboll på 1960- och 1970-talet. Förbundets andre ordförande som varit ledamot i förbundsstyrelsen under 22 år och varit mötesordförande på de flesta av förbundets årsmöten. Fick den stora nationsturneringen Spring Cup till Sverige och ordnade landslagsutbyte med Kina.

14. Torsten Rothoff, Sollentuna
En av Sveriges bästa domare som dömt över 300 internationella matcher, däribland VM, VM-kval, World League, OS-kval, EM och Champions League. Årets domare 1987 och 1993. Har även spelat 68 landskamper och varit tränare för damlandslaget.

15. Britt och Eva Borg, Göteborg
Oskiljaktigt tvillingpar från Värnamo, som får dela på utmärkelsen. De var förgrundsfigurer i den första generation som gav svensk damvolleyboll internationella framgångar. Har vunnit fyra SM-guld, spelat EM och Europacupen samt blev tvåa i Spring Cup 1980. Tillsammans har de gjort 227 landskamper.

16. Per-Anders Sääf, Torup
Vår meste landslagsspelare med 394 landskamper. Center i laget som tog silver i EM 1989. Har spelat 5 EM, 2 VM och 1 OS. Proffs i Tyskland, Italien och Grekland. Därefter elittränare i Grekland och Sverige, med sex SM-guld och sju GP-guld i olika klubbar. Fortfarande aktiv som elittränare i sin moderklubb Gislaved.

17. Peter Tholse, Nyköping
Center i laget som tog silver i EM 1989. Har spelat 5 EM, 2 VM och 1 OS och har vunnit 3 SM-guld. Uttagen i världslaget efter VM 1990 och proffs i flera länder innan han återvände hem och tog Floby till SM-guld som spelande tränare som slutpunkt på den aktiva karriären. Har också varit förbundskapten och tränare på volleybollgymnasiet i Falköping.

18. Angelica Ljungqvist, Stockholm
Sveriges första internationella storstjärna på damsidan, långt innan Bella Haak. Bästa universitetsspelare i USA, därefter proffs i storlag i fyra världsdelar. Bästa blockare i Champions League och avslutade med en beachvolleykarriär på världstouren, med några femteplatser som främsta merit. Har varit assisterande tränare på sitt gamla universitet på Hawaii och är numera sportchef för Svensk volleyboll.

Installationsceremonin hölls lördagen den 21 januari på Scandic Nord i Uppsala. Volleykanalen fanns på plats för att livestreama tillställningen, vilken finns att se i repris här. Länk till annan webbplats.

Nyvälkomnade i volleybollens Hall of Fame! Fr v Bengt Andersson, Angelica Ljungqvist, Torsten Rothoff, Peter Tholse, Britt och Eva Borg samt Per-Anders Sääf.

Fler nyheter

Publicerad: 2024-01-22

Senast uppdaterad: 2024-01-22

Visa fler nyheter

Sponsorer