Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

125 nyutbildade domare 2023 - framgångsrika projektet förlängs

Domarutvecklingsprojektet som sjösattes i starten av 2023 har gett positiv effekt, med fler utbildningstillfällen och en rejäl ökning i antalet nyutbildade domare. Nu står klart att insatsen förlängs till 2025.

Helena Persson leder Svenska Volleybollförbundets domarutvecklingsprojekt. Foto: Robert Boman / Jakob Birgersson

Intresset för volleyboll växer i Sverige. Efterfrågan på att träna och tävla har ökat kraftigt de senaste åren, det vittnar såväl antalet licensierade spelare som antalet seriespelande lag om. Svenska Volleybollförbundet har identifierat flera delar av verksamheten som behöver utvecklas för att kunna möta tillströmningen av nya volleyfantaster.

En av insatserna tar sikte på att stärka förutsättningarna för utbildning och fortbildning av domare, vars roll är central i tävlingsverksamheten.

Projektet startades upp i början av 2023 och innehåller bland annat ett arbete med att utveckla och tydliggöra en utbildningsstege och uppdatera utbildningsmaterial. Med tydligare struktur som ger enklare vägar in är förhoppningen att fler ska ta chansen att bli domare och se möjligheten att utvecklas i rollen.

Kraftig ökning

Vid spakarna för insatsen står Helena Persson, som med sin projektanställning på deltid är loket som leder utvecklingen på området.
– Det tuffar på bra. Vi arbetar med mycket energi, inte minst tack vare den goda respons vi fått nu under det första året. Jag ser med tillförsikt fram emot att fortsätta utvecklingsarbetet in i 2024, säger Helena.

Det finns konkreta och glädjande siffror som visar på att projektet ger positiv effekt. Eller vad sägs om 35 utbildningstillfällen med totalt 125 deltagare under 2023? Det motsvarar en 31-procentig ökning i antalet nyutbildade domare jämfört med förra året.

Inför säsongspremiären 2023/24 anordnades även fyra uppstartsträffar Länk till annan webbplats. som erbjöd tillfälle för såväl gemenskap som genomgång av rutiner och olika frågor. Totalt 74 domare tog chansen att delta.

– Det är jätteroligt att många vill bli domare. En viktig del i arbetet framåt är att ta hand om både de nyutbildade och de mer erfarna domarna; att ge alla möjlighet att utvecklas i sin roll, fortsätter Helena Persson.

Vad händer just nu?

Hittills har insatserna framför allt riktats mot utveckling och implementering av ett nytt utbildningsmaterial för volleybolldomare, samt att planera och genomföra utbildnings- och fortbildningstillfällen; allt med målet att få fler domare och en ökad likvärdighet inom utbildningarna. Men det dras i alla möjliga trådar parallellt, vilka löpande flätas samman till en vacker volleyväv.

– Just nu ligger fokus på flytten in i en ny lärplattform, vidareutveckling av utbildningsmaterial, samt fortsatt arbete med att fånga upp intresset i rörelsen, berättar Helena Persson.

Lär dig mer om SVBF:s projekt!

Onsdagen den 17 januari anordnas ett digitalt informationsmöte där föreningsrepresentanter och andra nyfikna bjuds in att lyssna till en presentation om Svenska Volleybollförbundets pågående projekt; dess nuläge och framtid.

Alla medlemsföreningar kommer få inbjudan skickad till sig.
Vill du och din förening delta? Skicka en intresseanmälan till utbildning@volleyboll.se redan nu!

LÄNKAR

Utbildningskalendern Länk till annan webbplats.
Om Svenska Volleybollförbundets domarutbildningar Länk till annan webbplats.
Funder du på att bli domare? Läs mer här! Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-12-21

Senast uppdaterad: 2023-12-21

Visa fler nyheter

Sponsorer