Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Registerutdrag ska ge tryggare idrottsmiljöer

En trygg idrott är en idrott fri från mobbning, trakasserier, hot, våld och övergrepp. En idrott där alla känner sig välkomna och delaktiga och får delta och utvecklas efter sina egna förutsättningar.

Som ett led i det förebyggande arbetet tog Riksidrottsmötet 2019 beslut om att föreningar ska begära begränsat registerutdrag ur belastningsregistret för den som anställs, har uppdrag i föreningen och där har direkt och regelbunden kontakt med barn. Beslutet träder i kraft den 1 januari 2020. Registerutdrag ska alltid ske vid nytillsättningar.

Enligt lag har en förening rätt att begära att den som ska arbeta med eller på annat sätt ha kontinuerlig och nära kontakt med barn ska uppvisa ett begränsat registerutdrag från Polisen. I registerutdraget går det att se om personen är dömd för något av de allra grövsta brotten: mord, dråp, grov misshandel, människorov, samtliga sexualbrott, barnpornografibrott eller grovt rån.

Föreningen är ansvarig för att kontrollen genomförs. Det är däremot den enskilde ledaren som begär utdrag från Polisen och uppvisar det för sin förening. Föreningen ska kontrollera utdraget och dokumentera att kontrollen har genomförts. Inga utdrag ska arkiveras av föreningen.

Att begära in utdragen är en del av ett förebyggande arbete och något som bör gälla lika för alla, oavsett hur länge en person verkat i en förening eller hur väl man känner varandra.

LÄS MER
Skapa trygga idrottsmiljöer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Registerutdrag: Frågor & svar
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Guide: Utdrag ur belastningsregistret i idrottsföreningar  Länk till annan webbplats.
Ansök om registerutdrag på Polisens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Mer information om RF:s arbete för en tryggare idrott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-09-19

Senast uppdaterad: 2019-09-19

Visa fler nyheter

Sponsorer