Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Åhman/Hellvig tillbaka i Tepic med OS-biljetten i sikte

Förra året stod svenska beachvolleykometerna David Åhman och Jonatan Hellvig som herrar på täppan i Tepic, Mexiko. Nu är de tillbaka för att bocka av tävling nummer tolv och säkra avancemang till sommarens OS i Paris. Men teamet vill ha mer än bara ett resultat.

Teamet på plats i Tepic.

Åhman/Hellvig och tränarduon Rasmus Jonsson/Anders Kristiansson är på vippen att kvalificera sig för 2024 års Sommar-OS i Paris, där beachvolleyn ska avgöras vid Eiffeltornets fot. Teamet är redan uttaget av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och har spelat ihop mer än tillräckligt med rankingpoäng, men behöver i enlighet med FIVB:s kvalregler ställa upp i ytterligare en tävling för att bli formellt klara för OS-spel.

Och kommande dagar är det dags. Världstouren, Beach Pro Tour, har slagit läger i mexikanska delstaten Nayarits huvudort Tepic för en Elite16-turnering 17-21 april. Elite16 markerar att det är allra högsta tävlingsnivån det handlar om. Bara de bästa av de bästa kvalificerar sig för spel. Och ett OS-år som detta är konkurrensen benhård.

Huvudturneringen inleds på torsdag då fyra grupper med fyra lag i varje släpps lös. De tre bästa lagen från varje grupp går till slutspelfasen, där vinnarna sedermera vaskas fram.

Våra blågula 22-åringar kliver ner i sanden torsdag kl. 18:40 svensk tid då Nederländernas Immers/Van de Velde, 13:e lag på världsrankingen, radar upp på andra sidan nätet för första gruppspelsmatchen i Pool A.

Därefter väntar nytt tufft motstånd i form ännu en nederländsk duo, rutinerade världstiorna Brouwer/Meeuwsen, med start 02:10 natten till fredag. Gruppen kommer även kompletteras av ett lag som hämtas från onsdagens kvalturnering. Åhman/Hellvig ställs mot dessa ännu okända utmanare kl. 20:00 svensk tid på fredag.

  • 18 april | 18:40 – Åhman/Hellvig (SWE) vs Immers/Van de Velde (NED)
  • 19 april | 02:10 – Åhman/Hellvig (SWE) vs Brouwer/Meeuwsen (NED)
  • 19 april | 20:00 – Åhman/Hellvig (SWE) vs TBD

Förutsättningar och teamets tankar

Förutsättningarna är glasklara. Så länge David och Jonatan slutför tävlingen är OS-biljetten bokad. Oavsett slutplacering.

Men teamet är inte där för att ”ställa in skorna” på planen. Och några sådana har de ju de facto inte när de spelar. I stället vill de se utveckling; att träningsperioden sedan förra tävlingen burit frukt.

– Vi har jobbat en hel med servemottagningen den senaste tiden och den har funkat bra på träningarna här. Kan vi kontrollera den och kan skapa hoppass/andrabollslägena så är mycket vunnet. Tävlingen spelas i en stor inomhusarena och det gör att det finns möjlighet att få svävserven att bita lite bättre än när vi spelar utomhus. Så serve och servemottagningen kommer vara viktiga moment som vi vill prestera bra i, säger förbundskapten Rasmus Jonsson.

– Känns så klart kul att vi kommer vara helt officiellt klara för OS, men att det blir just den här tävlingen som blir den tolfte är inget vi tänker särskilt på. Vi laddar upp precis som vanligt och ska göra allt vi kan för att prestera bra, fortsätter Jonatan Hellvig.

Från Tepic har man dessutom goda minnen. För drygt ett år sedan var det just här de för första gången fick kliva högst upp på prispallen på allra högsta världstournivån.

– Vi har haft en bra uppladdning; först ett träningsläger i Teneriffa där vi fick bra sparring och sedan har vi tränat bra på hemmaplan. Det ska bli jättekul att spela i Mexiko igen - publiken är väldigt engagerad och extra kul att spela just här i Tepic, avslutar David Åhman.

Så följer du tävlingen

Samtliga matcher livestreamas på volleyballworld.tv Länk till annan webbplats. och viaplay.se. Länk till annan webbplats.

På den officiella turneringssaiten Länk till annan webbplats. finns livescore, spelscheman, nyheter och mycket mer.

Följ @svenskvolleyboll på Facebook och Instagram för dagliga uppdateringar om händelseutvecklingen!

Fler nyheter

Publicerad: 2024-04-17

Senast uppdaterad: 2024-04-18

Visa fler nyheter

Sponsorer