Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beach Pro Tour: Åhman/Hellvig tvåa i säsongspremiären

Efter en tung förlust i finalen mot nederländska Boermans/de Groot blev det silver till David Åhman och Jonatan Hellvig i årets första världstourtävling i Doha, Qatar.

Text: Mirjam Zehnder

David Åhman och Jonatan Hellvig tar hem silver i säsongens första Beach Pro Tour Elite16-tävling. Foto: Volleyballworld.

Världstouren inleddes för året med en Beach Pro Tour Elite16-turnering i Doha där de främsta lagen inom beachvolley gjorde upp om pallplatser på den allra högsta världstournivån. Våra svenska beachstjärnor David Åhman och Jonatan Hellvig har inför veckans säsongpremiären inte missat en enda finalmatch i sex turneringsdeltagenden och räknades som en av favoriterna även denna gången.

Efter gruppsegern i Pool A med tre segrar av tre möjliga spelade sig 22-åringarna Åhman och Hellvig fram till finalen med ytterligare två segrar och blott två setförlust totalt.

I den avgörande matchen bröts dock segersviten av nederländerna Stefan Boermans/Yorick de Groot som i en ganska ensidig drabbning tog segern i två set (21-11, 21-10) och fick för första gången ställa sig högst på pallen i en Elite16-turnering.

Silver blev det till svenskarna, och även om helgens finalförlust var tungt så blickar laget fram emot kommande utmaningar och den stora höjdpunkten OS i Paris i sommar.

– Nu blir det full fart med tävlingar och träning fram till OS-kvalet avslutas den 9:e juni. Det gäller för oss att hinna en bra balans mellan att tävla och att hinna få in utvecklande träning, kommenterar förbundskapten Rasmus Jonsson.

Det svenska laget är redan uttagen av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och har spelat ihop mer än tillräckligt med rankingpoäng, men behöver i enlighet med FIVB:s kvalregler ställa upp i ytterligare en tävling för att bli formellt klara för OS-spel.