Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beach Pro Tour: Åhman/Hellvig vinner världstourfinalen 2023!

Efter många stora framgångar i år avslutar David Åhman och Jonatan Hellvig säsongen med ännu en turneringsseger på världstourfinalen i Doha. I finalmatchen besegrade svenskarna Norges regerande olympiamästare Mol/Sørum med 2-0 (21-16, 21-17) och spelade hem säsongens fjärde guld på Beach Pro Tour.

Text: Mirjam Zehnder

Foto: Volleyballworld

Det har redan varit ett år för svenska historieböckerna innan beachvolleyeliten samlades för sista gången den här säsongen i Doha. David Åhman och Jonatan Hellvig har i år presterat på en konstant hög nivå och samlat pallplatser och medaljer en masse. Nu är säsongen slut och de svenska beachstjärnorna står återigen högst uppe på pallen på avslutande världstourfinalen.

För tredje gången i år avgjordes en final på den allra högsta världstournivån mellan Norge och Sverige. Årets första tävling i februari, också i Doha, togs av norskarna medan svenskarna vann andra finalen i Mars i Mexiko. Och nu, återigen i Doha, väntade tredje drabbningen mellan världsettorna och världstvåorna.

Matchen bjöd på många tajta bolldueller och spel på allra högsta nivån från båda lagen. Svenskarna började med ett nästan perfekt sideout-spel och vann första setet ganska komfortabelt med 21-16. I andra setet var det norskarna som hade en bättre start men David och Jonatan kom ikapp och avslutade setet med fem raka poäng och två blockpoäng av Jonatan.

- Helt otroligt, vi kämpade så mycket för det! Vi spelade mot Norge i gruppen och de krossade oss, och nu känns det ännu bättre att komma tillbaka på det sättet och att vinna den här gången. Det är nästan omöjligt att vinna mot de så vi behövde spela vårt bästa för att få en chans, berättar David Åhman i segerintervjun med Volleyballworld. 

Jonatan Hellvig kompletterar:
– Det har varit en otrolig säsong för oss och vi är så glada att vi kan ta hem den medaljen nu, jag har inga ord.

– Vi får en jättebra start i finalen, som sätter tonen för första setet. Vårt anfall efter både servemottagning och försvar håller högsta klass. I andra tog Norge ledningen, men vi kom tillbaka oerhört starkt i slutet av setet, kommenterar förbundskapten Rasmus Jonsson.

Och en väldig glad Anders Kristiansson lägger till:
– Vi hankar oss fram i turneringen i fyra matcher. Sen lyckades vi skruva upp grabbarna så att de presterade riktigt högklassig beachvolley i både semi och finalen.

Nu tar den svenska beachtruppen välförtjänt julledighet innan fokuset skiftar på nästa säsongen med den stora höjdpunkten OS i Paris som väntar nästa sommar. För att bli formellt klara för OS-spel måste Åhman/Hellvig spela ytterligare två tävlingar i enlighet med FIVB:s kvalregler. Vilket verkligen bara är en formalitet nu.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-12-09

Senast uppdaterad: 2023-12-09

Visa fler nyheter

Sponsorer