Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beach Pro Tour: OS-uttagna Åhman/Hellvig jagar nya poäng i Brasilien

Efter VM-silversuccén i Mexiko gör sig svenska beachvolleykometerna David Åhman, 21, och Jonatan Hellvig, 22, redo för en intensiv avslutning på säsongen. Närmast väntar årets näst sista världstourtävling, Beach Pro Tour Elite16 João Pessoa, som avgörs 22-26 november i Brasilien.

Foto: Volleyball World

Elite16 anger att tävlingen spelas på allra högsta nivå. Endast de främsta lagen i världen kan kvalificera sig för turneringen, där stora prissummor och mängder av rankingpoäng står på spel.

David och Jonatan, som blev OS-uttagna av SOK under tisdagen, kliver ner i sanden på torsdag seedade som tvåor bland de totalt 16 lagen i huvudturneringen. Som alltid på den här nivån är motståndet av högsta klass. Lagen delas upp i fyra grupper om fyra lag i varje. De tre bästa lagen från varje grupp går till slutspelfasen, där vinnarna sedermera vaskas fram.

Våra blågula ”jump setters” spelar i grupp B tillsammans med österrikiska duon Hörl/Horst, nederländska världsåttorna Brouwer/Meeuwsen samt ett lag som kommer hämtas från onsdagens inledande kvalspel. Spelschemat i gruppen ser ut som följer (svensk tid):

  • 23 nov | 17:00 – Åhman/Hellvig (SWE) vs Hörl/Horst (AUT)
  • 24 nov | 16:00 – Åhman/Hellvig (SWE) vs Brouwer/Meeuwsen (NED)
  • 24 nov | 23:00 – Åhman/Hellvig (SWE) vs Vitor Felipe/Renato

Samtliga matcher livestreamas på Viaplay Länk till annan webbplats. och volleyballworld.tv Länk till annan webbplats.. På den officiella turneringssajten Länk till annan webbplats. finns livescore, spelscheman, nyheter och mycket mer.

Följ Svensk volleybolls kanaler på Facebook Länk till annan webbplats. och Instagram Länk till annan webbplats. för dagliga uppdateringar om händelseutvecklingen!

... och sedan väntar världstourfinalen

Det svenska teamet kommer till João Pessoa, Brasilien, med ett magiskt tävlingsår i bagaget. Dubbla segrar på högsta väldstournivån, EM-guld för andra året i följd och ett historiskt VM-silver - för att nämna några av framgångarna. Inte konstigt att Åhman/Hellvig är nominerade i kategorin Årets Lag på Idrottsgalan 2024, samtidigt som coacherna Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson kan ta hem priset som Årets Ledare.

Siktet är nu inställt på att avsluta 2023 på bästa sätt.

Veckans turnering blir säsongens näst sista för det svenska teamet. Världstourfinalen i Doha, 6-9 december, utgör sedan avslutningen. Tävlingarna ger två nya möjligheter att samla på sig stora mängder rankingpoäng, som är ack så viktiga i jakten på avancemang till OS i Paris 2024.

– Vi är jätteglada över VM-silvret och även över nomineringarna på idrottsgalan. Vi har fortsatt träna på bra senaste månaden och ser fram emot att tävla igen. Nyligen körde vi ett träningsläger med Polen på Teneriffa för att förbereda oss. Nu hoppas vi kunna göra bra resultat de sista två tävlingarna för att ha bra ranking inför nästa säsong, säger Åhman/Hellvig.

När SOK under tisdagen avslöjade sin första trupputtagning till OS fanns David och Jonatan med på listan. Duon är därmed ett stort steg närmare sin stora dröm om att spela OS-beachvolley vid Eiffeltornets fot. Nu återstår bara att de kvalificerar sig sportsligt, vilket de tack vare sitt magnifika tävlingsår 2023 är på god väg att göra.

För att bli formellt klara för OS-spel måste de i enlighet med FIVB:s kvalregler ha spelat 12 tävlingar tillsammans under OS-kvalperioden, som sträcker sig från 1 januari 2023 till juni 2024, och där presterat resultat som placerar dem bland de 17 bästa på OS-rankingen.

I dagsläget har de åtta registrerade resultat från kvalperioden - och ett nionde kommer adderas efter veckans tävling i Joao Pessoa. Redan nu ligger de fyra på OS-rankingen, detta trots att de spelat 2-5 tävlingar färre än framförvarande lag. De har bevisligen krattat manegen väl för sig själva.

LÄNKAR

Officiell turneringssajt för Beach Pro Tour Elite16 Joao Pessoa Länk till annan webbplats. (spelschema, resultat m.m)
Livestreaming på Viaplay Länk till annan webbplats. (abonnemang krävs)
Livestreaming på Volleybalworld.tv Länk till annan webbplats. (abonnemang krävs)
Så kvalar man in till OS i beachvolley 2024 (Volleyballworld.com) Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-11-22

Senast uppdaterad: 2023-11-24

Visa fler nyheter

Sponsorer