Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

VM i Queen & King of the Court: Åhman/Hellvig ostoppbara i finalen

David Åhman och Jonatan Hellvig har visat beachvolleyvärlden att de är tillbaka med full kraft efter skadeuppehåll tidigare i somras. Under söndagens final i Queen & King of the Court Royal Championships i Rotterdam, Nederländerna, spelade duon hem titeln på ett imponerande sätt och vann tredje tävlingen i rad på den internationella scenen efter comebacken.

Text: Mirjam Zehnder

David Åhman och Jonatan Hellvig kröntes till världens beachvolley-kungar. Foto: King of the Court, Pim Waslander.

Efter en lång och framgångsrik tävlingsvecka i Rotterdam, som inleddes i onsdags med gruppspel och sedan fortsatte med slutspelsomgångar, fann sig Åhman/Hellvig i söndagens finalpass och tävlade om att krönas till världens beachvolleykungar i den spektakulära och intensiva spelformen King of the Court. Motståndarna där kom allesammans från Nederländerna som ställde upp i den imponerande King of the Court-arenan framför hemmapubliken.

21-åriga svenskarna dundrade snabbt hem fem raka poäng i första finalomgången vilket skänkte tidigt lugn, och även om Brouwer/Meeusen spelade stundantals fantastiskt spel med 14 poäng i rad och tog sig förbi Åhman/Hellvig så räckte det komfortabelt för andra omgången.

I andra omgången tog det 6 minuter innan David och Jonatan lyckades ta första poängen som blev snabba fem. När 15 minuter hade passerat och klockan slutligen tickat ner till noll var svenskarnas poängtotal uppe i 12, två poäng före Brouwer/Meeusen, vilket betydde en säker plats på prispallen.

Spänningen innan tredje och avgörande omgången var stort, eftersom andra omgången slutade jämnt och inget lag kunde dra ifrån övertygande.

Och sedan var hela saken biff i inte ens sex minuter, eftersom den tredje omgången tar antingen 15 minuter eller tills första laget når 15 poäng. David och Jonatan kom in, dominerade från början till slut och vann absolut övertygande med 15 poäng medan båda nederländska motståndarna tog en enda poäng var.

– Det var nog en av de bästa finalerna någonsin i King of the Court-historien. De första 30 minuterna var jämna, alla lag spelade bra och det var svårt att ta sig till King-sidan, eftersom alla presterade bra i side-out. Vi gjorde allt vi kunde och sen gick det jättebra framför allt i sista finalomgången där vi bara kom in i ett flow, säger en glad Jonatan Hellvig direkt efter finalen i en intervju på plats i King of the Courts TV-sändningen.

David Åhman lägger till:
– Det kändes som att vi representerade resten av världen mot den stora nederländska motståndet ikväll, så vi var tvungna att leverera vårt bäst. Vi visste att alla lag i finalen förtjänade platsen där, men det var ändå lite konstigt att bara spela mot lag från Nederländerna.

På plats i Rotterdam var också den svenska succétränarduon Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson som ännu en gång fick se framgångsrika resultat för åratals arbete.
– Vi startade turneringen lite ofokuserat, men i finalen spelade vi superbra! Vår servemottagning och anfall var fantastisk, framför allt med tanke på vilka servare som vi möter, kommenterar Rasmus Jonsson.

Andes Kristiansson om Åhman/Hellvigs prestation:
– Ja, grabbarna verkar alltid ha en extra polett när det verkligen behövs. De blir ju aldrig överdrivet nervösa och har lärt sig med vårt mentala program att våga tro på våra för motståndarna svåra lösningar. Extra svårt med vårt sideout-spel när alla motståndare satsar vansinnigt på serven i den här spelformen. Men det stod vi emot och det var nyckeln till vårt effektiva anfall.

Foto: King of the Court, Pim Waslander.

Finalresultat
Runda 1
Brouwer/Meeusen (NED) 18 poäng:
Åhman/Hellvig (SWE) 10 p
Boehlé/Sengers (NED) 5 p
Van de Velde/Immers (NED) 3 p
Luini/de Groot (NED) 2 p (utslagna)

Runda 2
Åhman/Hellvig (SWE) 12 poäng
Brouwer/Meeusen (NED) 10 p
Van de Velde/Immers (NED) 8 p
Boehlé/Sengers (NED) 4 p (utslagna)

Runda 3
Åhman/Hellvig (SWE) 15 poäng
Van de Velde/Immers (NED) 1 p
Brouwer/Meeusen (NED) 1 p

 

Queen & King of the Court Rotterdam - officiell tävlingssida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-09-10

Senast uppdaterad: 2023-09-19

Visa fler nyheter

Sponsorer