Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beach Pro Tour: Åhman/Hellvig inleder jakten på OS

Stärkta av genombrottsåret 2022 har svenska beachvolleykometerna David Åhman och Jonatan Hellvig siktet inställt på olympiska spelen i Paris 2024. Den långa jakten på avancemang inleds torsdagen den 2 februari i Doha, där det är dukat för säsongspremiär på den allra högsta världstournivån, Elite16.

Åhman/Hellvig är "back in action" med siktet inställt på OS i Paris 2024. Foto: Volleyballworld.

Under 2022 etablerade sig Åhman/Hellvig i den absoluta världseliten. Totalt sex pallplatser blev det, varav fem kom i en mäktig följd som startade med det sensationella EM-guldet i München i augusti, där de kröntes till de yngsta Europamästarna någonsin.

Den drös av rankingpoäng som följde av andraplatsen vid november månads Elite16-turnering i Kapstaden, där David och Jonatan presterade en personbästa andraplats på den allra högsta världstournivån, innebar att de klättrade upp på tionde plats på världsrankingen. En viktig milstolpe, som gett dem goda förutsättningar att konkurrera om avancemang till 2024 års OS i Paris.

Resan dit inleds med veckans säsongspremiär av Beach Pro Tour Elite16 i Doha, som utgör startskottet för både beachvolleyåret 2023 och OS-kvalet som pågår fram till juni 2024.

- Vi ska ut på en oerhört spännande och lång resa mot OS och är ödmjuka inför uppgiften. Att kvala dit är jättetufft – bara 24 lag tar sig in i slutänden. Konkurrensen är stenhård under kvalperioden, där alla de bästa lagen spelar alla tävlingar. Samtliga står på noll när racet börjar, säger förbundskapten Rasmus Jonsson.

Alla EM-medaljörer i samma grupp

Förbundskaptenen om uppladdningen inför säsongspremiären:
- Sedan tävlingen i Kapstaden har vi tränat massvis, varit på fyra veckors utlandsläger och hängt mycket hemma i hallen i Stockholm. Fokus har varit att fortsätta utveckla vårt spel och jag tycker vi tagit kliv framåt på flera områden under den här perioden. Grabbarna har jobbat fokuserat och med mycket energi. De har sett vassa ut på träningarna, men det återstår att se om vi kan omsätta detta i första tävlingen för säsongen.

David och Jonatan har onekligen en rejäl utmaning framför sig kommande dagar. Veckans Elite16-turnering utgör den allra högsta världstournivån och är exklusiv för de bästa av de bästa. Alla världens främsta lag är på plats med siktena inställda på att drömstarta sina OS-kvaläventyr.

Att Åhman/Hellvig lottats mot tuffast möjliga motstånd i den inledande gruppspelsfasen gör inte saken lättare. Här kommer bland annat norska världsettorna tillika olympiska mästarna Anders Mol / Christian Sørum samt tjeckiska världsstjärnorna Perusic/Schweiner rada upp på andra sidan nät. Faktum är att det var just dessa lag som delade prispallen med David och Jonatan vid EM i München. Snacka om konkurrens.

- Helt sjukt egentligen. En väldigt tuff grupp, men så är ju också bara de bästa lagen på plats. Oavsett vilka man möter gäller att prestera på topp om man ska ha en chans, fortsätter Jonsson.

- Vi är riktigt taggade på att tävla igen - kul att kvalet till OS drar igång. Det kommer bli tufft motstånd men vi vet att det är möjligt att slå dem, säger Jonatan Hellvig.

Åhman/Hellvig har sex raka pallplatser, räknat med januari månads seger i världsfinalen av King of the Court. Foto: Volleyballworld.

Så avgörs veckans världstourtävling

Veckans stekheta världstourtävling inleds med kvalturnering under onsdagen. Main draw (huvudturneringen) tar vid på torsdag; här gör världens 16 just nu främsta lag upp om pallplatser, prispengar och ovärderliga rankingpoäng.

Lagen delas upp i fyra grupper om fyra lag i varje. De tre bästa lagen från varje grupp går till slutspelfasen, där vinnarna sedermera vaskas fram.

Våra blågula 21-åringar kliver ner i sanden under torsdagsmorgonen 09:00 svensk tid för den första gruppspelsmatchen av totalt tre. Motståndarna är i skrivande stund inte klara, då de hämtas från onsdagens kvalturnering.

Samtliga matcher livestreamas på volleyballworld.tv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., och på den officiella turneringssajten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns livescore, spelscheman, nyheter och mycket mer.

Allt oftare i strålkastarljuset

Åhman/Hellvig tränas av förbundskapten Rasmus Jonsson och volleylegendaren Anders Kristiansson. Med sitt unika, svårbemästrade och unika spelkoncept revolutionerar teamet beachvolley som idrott. Det bygger bland annat på så kallade ”Swedish Jumpsets”; en spektakulär aktion som låter David och Jonatan välja mellan att anfalla på andra- eller tredjeboll. När det utförs rätt fintar man bort blockspelaren vilket gör det oerhört svårt att försvara för motståndarna på andra sidan nät.

Spelidén tjänar dem minst sagt väl och har uppmärksammats flitigt internationellt, och på senare tid även i Sverige. Så sent som för ett par veckor sedan fick teamet motta Sportspegelpriset i samband med Idrottsgalan Länk till annan webbplats., med motiveringen:

”Det svenska landslaget har med en unik spelidé revolutionerat och förändrat internationell beachvolleyboll i grunden. Med nära på vetenskapliga metoder har spelare och ledare tillsammans skapat ett helt nytt, mycket snabbare sätt att spela, vilket ständigt sätter motståndarna i tidsnöd. Kvartetten åkte till EM i München och överraskade alla och tog EM-guld i det första seniormästerskapet tillsammans. Nu sneglar en hel beachvolleybollvärld (och den är stor!) på den svenska revolutionen”.

Teamet, fr vänster: Anders Kristiansson, David Åhman, Jonatan Hellvig och Rasmus Jonsson.

Med framgångarna har följt att svensk media och folk ute i stugorna fått upp ögonen för de charmiga bolltrollarna från Umeå (David) och Lidingö (Jonatan).

- Ja, det har blivit betydligt mer media på sistone. Vi får förfrågningar från olika håll. Det är lite en ny situation för oss. Vi vill så klart marknadsföra och sprida vår sport så mycket det bara går, samtidigt som fokus fortsatt måste ligga på att träna och bli bättre så att vi kan öka våra chanser till sportslig framgång. Vi får inte glömma inte bort det som tagit oss hit, utan behöver hitta en balans, säger Rasmus Jonsson.

- Det känns oerhört kul att vår idrott får mer uppmärksamhet i Sverige, och vi hoppas att intresset för sporten ökar, fortsätter David Åhman.

Vägen till OS

Endast 24 lag kommer få chansen att kliva ner i OS-sanden framför Eiffeltornet i Paris 2024. Vägen dit är lång och svår, men med sina prestationer under säsongen 2022 har teamet skaffat sig ett bra utgångsläge.

Värdnationen Frankrike erhåller direktplats till olympiska spelen och det samma gäller det lag som vinner Beachvolley-VM i Mexiko i oktober 2023. Volleybollens fem kontinentalförbund fördelar i sin tur ut en plats vardera via OS-kval, som i Europa går under namnet Nations Cup. Länk till annan webbplats.

Resterande 17 platser delas ut via världsrankingen. De 12 bästa resultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas. Det är i det här sammanhanget Åhman/Hellvig har sin bästa chans att nå OS.

LÄNKAR
Livestreaming från Beach Pro Tour Elite16 Doha Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Officiell turneringssajt för Beach Pro Tour Elite16 Doha Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Så kvalar man in till OS i beachvolley 2024 (Volleyballworld.com) Länk till annan webbplats.

Beachvolleyarenan tar plats invid Eiffeltornet under OS i Paris 2024.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-01-31

Senast uppdaterad: 2023-01-31

Visa fler nyheter

Sponsorer