Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

U22-EM: Hellvig/Åhman ökar svårighetsgraden i Turkiet

24-27 september avgörs U22-EM i beachvolley i Izmir, Turkiet. En svensk delegation bestående av Jonatan Hellvig (Lidingö SK) och David Åhman (IKSU) samt herrlandslagets förbundskapten Rasmus Jonsson är redo för mästerskapet!

Hellvig/Åhman kommer till turneringen som nyblivna Europamästare i U20-sammanhang, efter det succéartade framträdandet i Brno, Tjeckien, för ett par veckor sedan. Där och då gick de obesegrade genom hela mästerskapet, utan att förlora ett enda set. Nu höjs dock svårighetsgraden flera snäpp.

Jämfört med U20-EM kommer motståndarna överlag vara större, starkare och snabbare, och framför allt mycket mer erfarna. Jonatan och David är 18 år och är med det två av de yngsta spelarna att delta i U22-EM. Med det sagt räds de varken sina kombattanter eller uppgiften som ligger framför dem.

- Vi är taggade och ser fram emot många roliga matcher. Vid det här laget känner vi flera av de andra spelarna, och det ska bli kul att möta dem. Vi kommer nog inte ha samma favoritskap på oss, men vi förväntas säkert vara ett av topplagen, sa duon när de blickade fram mot mästerskapet efter att ha säkrat U20-EM-guldet.

Stöttas av SOK

David och Jonatan ingår i SOK-programmet Topp och Talang och har gått från klarhet till klarhet de senaste åren. 2018 var det stora genombrottsåret, med U18-EM-guld, Ungdoms-OS-guld och Lilla Bragdguldet. Under 2019 tog de som 17-åringar steget ut på den största av beachvolleyscener, FIVB World Tour, och framgångarna lät inte vänta på sig. Under hösten 2019 spelade de nämligen hem ett historiskt brons i Doha och säkrade därmed Sveriges första herrmedalj i världstoursammanhang.

Under 2020 har utvecklingen bevisligen fortsatt i rätt riktning, trots pågående coronapandemi. Eller vad sägs om SM-guld på Tylösand i början av augusti, ett historiskt första World Tour-guld i Montpellier, Frankrike, senare samma månad, samt det nämnda U20-EM-guldet för två veckor sedan?

Upplägg och streaming

U22-EM samlar 64 (32 dam + 32 herr) av Europas bästa lag med spelare under 22 år. Mästerskapet inleds med en gruppspelfas, torsdag och fredag, där var och en av de totalt åtta damgrupperna och åtta herrgrupperna består av fyra lag. Därefter fortsätter turneringen med slutspel på lördag, samt semifinal- och medaljmatcher på söndag.

Söndagens matcher livestreamas via eurovolley.tv! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följ händelseutvecklingen via den officiella turneringssajten på CEV.eu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samt via Svensk volleybolls Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och konto på Instagram, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där vi levererar dagliga uppdateringar.

U22-EM
Plats: Izmir, Turkiet
Datum: 24-27 september
Sveriges representanter:
• David Åhman och Jonatan Hellvig
Coach: Rasmus Jonsson, förbundskapten herrlandslaget
Länk till officiell turneringssida (CEV.eu)! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2020-09-23

Senast uppdaterad: 2020-09-23

Visa fler nyheter

Sponsorer