Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Swedish Beach Tour: Grahn/Isaksson & Malmström/Rydenberg mästare i Umeå!

Umeå SBT 5-star är till ända och Bettnesand, eller “Norrlands Copacabana”, som den kallas, är invigd i SBT-sammanhang. Efter två rafflande finaler på herr- och damsidan fick till slut Theodor Grahn/Linus Isaksson & Sara Malmström/Anna Rydenberg kliva högst upp på prispallen och titulera sig som toursegrare.

Text: Andreas Härneman

Isaksson/Grahn & Malmström/Rydenberg kröntes till mästare i säsongens första 5-star turnering i Umeå!

Det blev en minst sagt njutbar helg i Norrland för Sveriges beacholleyelit. Högklassig volleyboll, strålande sol samt häng på “Norrlands Copacabana” summerar säsongens första 5-star turnering.

Efter två dagars spel inleddes klockan 15:30 på söndagseftermiddagen damernas final, där rutinerade Sara Malmström & Anna Rydenberg ställdes mot de lite yngre men likväl erfarna Isabelle Reffel & Fanny Åhman. Den som på förhand var inställda på en jämn drabbning hade ingen anledning till besvikelse. Första set knep Rydenberg/Malmström med komfortabla siffror och Reffel/Åhman var tvungna att ladda om ordentligt för att ta sig in i matchen. Det lyckades dem med och efter ett tight andra set, som slutade 23-21, var matchen framme vid ett avgörande tredje set. Väl där var lagen oskiljbara, men med minsta möjliga marginal lyckades Rydenberg/Malmström till slut avgöra matchen och med sifforna 15-13 stängde man finalen.

Klockan 16:30 var det herrarnas tur att finalspel på centercourt på Norrlands egna copacabana. Legendaren Björn Berg ihop med rutinerade Viktor Jonsson ställdes mot ungdomarna Theodor Grahn och Linus Isaksson. I första set visade de sistnämnda på en otrolig energi och med tydliga siffror tog man tag i taktpinnen och plockade hem första set. I andra set bjöds vi på dramatik utöver det vanliga, när turneringens jämnaste set utspelade sig. Slutligen nådde pojkarna till slut sitt mål efter att Linus Isaksson placerat in 29-27 över blocket och toursegern var därmed säkrad.

Prispall damklassen

  1. Sara Malmström / Anna Rydenberg (Göteborg Beachvolley Club)
  2. Isabelle Reffel (Lidingö Sportklubb) / Fanny Åhman (Stöcke IF)
  3. Hulda Rudberg (Göteborg Beachvolley Club) / Helene Jernbeck (Slow Down Beachvolleyclub Roslagen) & Felicia Granberg / Juste Derkintyte (Idrottsklubben Studenterna i Umeå)

Prispall herrklassen

  1. Linus Isaksson (Slow Down Beachvolleyclub Roslagen) / Theodor Grahn (Habo Wolley)
  2. Björn Berg (Idrottsklubben Studenterna i Umeå) / Viktor Jonsson (Team Gotland Volleybollklubb)
  3. Svante Fridström (Sollentuna Volleybollklubb) / Melker Nordin (Södertelge Volleybollklubb) & Elias Sjölund (Stöcke IF) / Rasmus Boström (Göteborg Beachvolley Club)

Övriga resultat Umeå SBT 5-star Länk till annan webbplats.

Alice Arnberg, projektledare för Umeå SBT 5-star tillsammans med Erik Liljestrand, summerar helgen:

- Helgen blev faktiskt precis som vi hade hoppats på, helt magiskt! Strålande sol, härlig stämning och underhållande beachvolley från första till sista boll! Som arrangörer är jag och Erik väldigt stolta över vad vi och vår klubb IKSU beachvolley och dess medlemmar kunde leverera. Spelmässigt nådde även jag och min partner Hanna (Cajander) vårt mål att ta oss till kvartsfinal, där det tog slut mot de nykrönta guldmedaljörerna Malmström/Rydberg, som gjorde en helt fantastisk turnering. Vi tackar så mycket för detta tourstopp – spelare, domare, funktionärer och publik som gjorde detta till en otrolig helg att minnas, säger Alice i en intervju med Swedish Beach Tour.

Om Swedish beach Tour (SBT)

SBT:s elittour reser varje år land och rike runt till underbara svenska sommarstäder. Där gör Sveriges främsta lag gör upp om ära, prispengar och stora mängder rankingpoäng på en inramad centercourt som blir en mötesplats där livesporten, musiken, besökarna, sponsorerna och sidoevents tillsammans skapar en attraktiv helhetsupplevelse.

SBT utgör grunden i Svenska Volleybollförbundets tävlingssystem för beachvolley, som rymmer tävlingar för alltifrån nybörjare och glada amatörer, hela vägen upp till spelare som satsar mot svensk elit och internationell karriär. SBT består av totalt fem tävlingsnivåer och liknar i mångt och mycket ett seriesystem med en tydlig utvecklingsstege för både spelare och arrangörer. De olika tävlingsnivåerna särskiljs med stjärnor från 1-5, där antalet stjärnor markerar nivån på tävlingen; ju fler stjärnor, desto högre nivå. 4- och 5-stjärniga tävlingar ingår i elittouren.

Vi säger ett stort grattis till Isaksson/Grahn & Malmström/Rydenberg och tackar arrangören IKSU beachvolley och “Norrlands Copacabana” Bettnesands havsbad för en kanonhelg!

Nästa tourstopp – Västerås SBT 5-star!

Nu väntar uppehåll kommande helg under midsommarhelgen och våra beachvolleylirare får möjlighet att ladda batterierna ordentligt. Sedan väntar en av sommarens mest spännande nyheter, Västerås SBT 5-star 30 juni-1 juli! Västerås Beach Club och Västerås Volleybollklubb kliver in som arrangörer mitt i sommaren och bjuder på fin inramning, god stämning och massa beachvolley på hög nivå! Samtidigt pågår Västerås Cityfestival Länk till annan webbplats. med flera scener, artister och mycket annat. Upplagt för en superhelg mitt i sommarn i Västerås, missa inte det!

LÄNKAR

Officiell turneringsida Länk till annan webbplats.

Spelschema och resultat Umeå SBT 5-Star Länk till annan webbplats.

Livestreaming SBT 2023 – All info du behöver! Länk till annan webbplats.

SBT – Alla tio deltävlingar! Länk till annan webbplats.

Nästa tourstopp – Västerås SBT 5-star 30 juni – 1 juli! Länk till annan webbplats.

 

Tourschemat 2023! Foto: Johnny Vedberg. Montage: Svensk volleyboll.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-06-18

Senast uppdaterad: 2023-06-18

Visa fler nyheter

Sponsorer