Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Swedish Beach Tour: "Norrlands Copacabana" redo för touren!

Swedish Beach Tour 2023 rullar vidare och vi är framme vid säsongens andra destination, Umeå! Här kommer Sveriges beachvolleyelit att göra upp under helgen i sommarens första 5-star tävling, på de klassiska banorna vid Bettnesands havsbad, för första gången i SBT-sammanhang!

Samtliga matcher streamas, signa upp och se alla matcher live här! Länk till annan webbplats.

Text: Andreas Härneman

I helgen gör sveriges beachvolleyelit upp i säsongens första 5-star turnering. Affisch: Jakob Birgersson

Elittouren är äntligen igång på riktigt, efter den lyckade premiären i Ljungby Länk till annan webbplats. har vi nu kommit fram till nästa stopp, Umeå! Umeå och IKSU beachvolley har varit med och arrangerat flera tourstopp tidigare, men nytt för i år är att touren för första gången spelas på "Norrlands Copacabana", Bettnesands havsbad!

- Det ska bli superkul. Förberedelserna har gått bra tycker jag och vi ser verkligen fram emot morgondagen. Jag och Alice (Arnberg) var två av tre stycken som höll i SBT Umeå förra året och vi kände direkt dagen efter att "Skogis" utanför IKSU inte gjorde IKSU Beachvolley eller Norrland rättvis. Nu var det dags för en uppgradering till Bettnessand, som är lite som Norrlands Copacabana, säger Erik Liljestrand, projektledare för SBT Umeå och spelare ihop med Jakob Molin.

- Det kändes självklart inför i år att testa touren där beachvolley ska spelas - vid stränder och hav. Våra förväntningar är att det ska bli en fin helg, fint väder, härliga människor i både spelare och publik och riktigt bra spel. Vi har även löst så att det kommer att finnas gratis (!) bussar som går från centrum i stan ut till Bettnessand havsbad, både för publik och spelare, fortsätter Erik.

Bettnesand är historisk mark inom beachvolleyboll, där flera av våra stora blågula profiler inom sporten har ”fostrats”

- Det är första gången SBT spelas på ”Bettnes” men 1991 så spelades faktiskt beach-SM där, då bland annat Sofia Bergström tog mixed-SM guld och hennes son Elias Bergström gör nu debut på touren, på samma ställe! På den stranden har det fostrats många bra spelare, OS-spelare som Tom Englen, Björn Berg och Simon Dahl har alla tränat här, och David Åhman gjorde sin första beachvolleyturnering här, då mötte han faktiskt mig i gruppen, fortsätter Erik.

Du ska även själv delta som spelare i turneringen och är tillsammans med Jakob Molin det högst rankade laget i turneringen. Vad är dina sportsliga förväntningar på helgen för egen del?

- Ja precis, det ska bli riktigt kul bägge delarna! Rent sportsligt så hoppas jag på att prestera så bra som möjligt och hitta formen inför den fortsatta toursommaren! Jag och Jakob (Molin) funkar bra ihop, vi spelade Gotlandstouren förra året tillsammans, där vi tog en tredjeplats! Så vi går in med målsättningen att nå så långt som möjligt, men framför allt så vill vi ha kul. Att även projektledningen flyter på och att man hinner njuta av spel, sol och bad är något jag håller tummarna för, avslutar Erik.

SBT 5-Star

SBT 5-star är den högsta nivån på svenska beachvolleytouren. Här tävlar sverigeeliten om högst antal rankingpoäng och prispengar. På touren 2023 avgörs tävlingarna i en sprudlande atmosfär, där de 8-16 högst rankade lagen i Sverige gör upp om att ta sig till säsongens stora crescendo, Tourfinalen i Kalmar!

Spelplats: Bettnessands Havsbad, Umeå

Antal lag per klass: 16

Speldagar: 2

Prispengar: 20.000kr

Om Swedish beach Tour (SBT)

SBT:s elittour reser varje år land och rike runt till underbara svenska sommarstäder. Där gör Sveriges främsta lag gör upp om ära, prispengar och stora mängder rankingpoäng på en inramad centercourt som blir en mötesplats där livesporten, musiken, besökarna, sponsorerna och sidoevents tillsammans skapar en attraktiv helhetsupplevelse.

SBT utgör grunden i Svenska Volleybollförbundets tävlingssystem för beachvolley, som rymmer tävlingar för alltifrån nybörjare och glada amatörer, hela vägen upp till spelare som satsar mot svensk elit och internationell karriär. SBT består av totalt fem tävlingsnivåer och liknar i mångt och mycket ett seriesystem med en tydlig utvecklingsstege för både spelare och arrangörer. De olika tävlingsnivåerna särskiljs med stjärnor från 1-5, där antalet stjärnor markerar nivån på tävlingen; ju fler stjärnor, desto högre nivå. 4- och 5-stjärniga tävlingar ingår i elittouren.

För er som är på plats i Umeå så har IKSU anordnat så att det kommer att gå gratis bussar från Umeå Centrum till spelplanerna vid Bettnesand, läs mer om det här! Länk till annan webbplats.

Streaming - samtliga matcher livesänds!

Om du inte har möjlighet att vara på plats så livestreamas alla matcher hela helgen! Unna dig SBT:s säsongskort för endast 359 kr Länk till annan webbplats. eller köp access till SBT Umeå för knappa 109 kronor Länk till annan webbplats. och följ dramat hemma i tv-soffan!

Vi önskar alla tävlande lag och arrangörsföreningen IKSU beachvolley ett stort lycka till inför helgens beachvolleyfest!

LÄNKAR

Officiell turneringsida Länk till annan webbplats.

Spelschema Umeå SBT 5-Star Länk till annan webbplats.

Livestream - se alla matcher live under helgen här! Länk till annan webbplats.

Livestreaming SBT 2023 – All info du behöver! Länk till annan webbplats.

SBT – Alla tio deltävlingar! Länk till annan webbplats.

Tourschemat 2023! Foto: Johnny Vedberg. Montage: Svensk volleyboll.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-06-16

Senast uppdaterad: 2023-06-18

Visa fler nyheter

Sponsorer