Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Elittouren 2023: Här är alla tio deltävlingar!

Vi har en mäktig Swedish Beach Tour-sommar framför oss! Den svenska beachvolleyeliten tävlar tio gånger på nio olika platser säsongen 2023. Det står klart när Svensk volleyboll i dag presenterar den fullständiga SBT-kalendern tillsammans med arrangörer och samarbetspartners.

Tourschemat 2023! Foto: Johnny Vedberg. Montage: Svensk volleyboll.

Elittouren gjorde rekordtidig ”tjuvstart” under påskhelgen när den svenska beachvolleyeliten premiärspelade Länk till annan webbplats. inne i världens största beachvolleyhall, Beach Center i Göteborg. Nu kan vi äntligen blicka fram mot sommarens heta deltävlingar, som i år är hela nio till antalet.

Sedan tidigare står klart att Kalmar är värdstad för SBT-säsongens stora crescendo Länk till annan webbplats., tourfinalen, som kommer avgöras på Arena Långviken 26-27 augusti. Till listan av tourstopp lägger vi nu ytterligare åtta sommardestinationer där Sveriges främsta spelare kommer kliva ner i sanden för att göra upp om ärofyllda pallplatser, prispengar och rankingpoäng.

– Det känns riktigt kul och inspirerande att kunna presentera tourschemat med så många arrangörer. Svensk beachvolley växer och det är glädjande att intresset för att arrangera är högt samt att vi kan erbjuda eliten många tävlingsmöjligheter på högsta nivå. Det kommer bli en intensiv sommar för alla beachälskare, på många härliga sommardestinationer runt om i landet, säger Anton Andersson, projektledare för Swedish Beach Tour.

Från Umeå i norr till Malmö i söder

SBT-sommaren 2023 tar sin början där förra årets tourupplaga hade sin avslutning. Helgen 3-4 juni återvänder den svenska beachvolleyeliten till Ljungby för en 4-stjärnig tävling som innebär startskottet på tre underbart intensiva tävlingsmånader.

Längs vägen slår ”SBT-cirkusen” ner pålarna i en rad orter där publik, arrangörer och partners är välbekanta med Swedish Beach Tours tävlings- och evenemangskoncept. Utöver tidigare nämnda Ljungby och Kalmar ser Elittouren och dess spelare även fram emot att återvända till Umeå, Göteborg, Gotland, Åhus och Nyköping under 2023.

Till Swedish Beach Tour-kartan adderar vi också med glädje två stora städer i form av Västerås och Malmö.

– De som varit med länge minns säkert att touren stannat i Västerås och Malmö för många år sedan. Nu gör de comeback på schemat och det är vi glada och stolta över. Ett riktigt gott samarbete tillsammans med värdstad och föreningarna har gjort det möjligt, fortsätter projektledare Andersson.

Målsättningen är att stoppen ska vara återkommande:
– Det är två stora städer där vår idrott och SBT som evenemang kan växa tillsammans med föreningarna. Dessutom är spelplatserna helt fantastiska och deltävlingarna infaller samtidigt som städernas stadsfestivaler. Det kommer bli två magiska stopp och en rejäl folkfest, konstaterar Andersson vidare.

Blir del av stor cityfestival

Först ut av de två ”nygamla” tourstoppen är Västerås, där det kommer spelas en 5-stjärnig tävling på Löga strand 30 juni – 1 juli.

– Vi är oerhört stolta över att vara tillbaka som arrangörer på Swedish Beach Tour på elitnivå. Vår vision är att erbjuda publiken och spelarna en häftig beachvolleyupplevelse på toppnivå, säger Cassandra Arntsen, lokal projektledare för Västerås Volleybollklubb.

Arrangemanget stöttas av Visit Västerås och tävlingen blir en del av Västerås Cityfestival som förra året lockade över 330 000 besökare.

– Det känns väldigt kul att få hit Swedish Beach Tour då det är ett evenemang som drar mycket folk. Med en arena i direkt anslutning till Mälaren blir läget vid Lögarängen fantastiskt. Att tävlingsdatumen sammanfaller med cityfestivalen känns passande och vi tänker att evenemangen kompletterar varandra för en riktigt bra sommarhelg här i Västerås, säger Tobias Fahlén, projektledare Visit Västerås.

– Vår fina arena ligger på promenadavstånd till city. Spelare och publik får hänga tillsammans med väl valda delar av musikeliten under två dagar, avslutar Cassandra Arntsen med ett leende.

”SBT hör hemma i Malmö”

Tävlingen i Malmö blir SBT-sommarens näst sista och utgör generalrepetitionen inför tourfinalen i Kalmar. Den 4-stjärniga tävlingen avgörs på klassiska Ribersborgsstranden, där Beachvolley-SM tidigare spelats.

Starka Malmö Beachvolley Club agerar arrangör och arrangemanget backas upp av Malmö Stad, som kommer passa på att rusta upp området kring spelplatsen.

– Härligt att SBT är tillbaka i Malmö där det hör hemma. Vi är en stor klubb som längtat efter att få se Sverigeeliten spela på nära håll igen. MBC hoppas och tror att tävlingen kan inspirera till att nya medlemmar söker sig till klubben och vår underbara sport. Vi vill inspirera en ny generation spelare att sikta mot nya höjder och hoppas kunna erbjuda en idyllisk turnering på den fantastiska ”Ribbanstranden”, säger Hampus Forsberg, tävlingsansvarig hos Malmö Beachvolley Club.

Med tourschemat presenterat kan nu spelare, arrangörer och publik börja ladda ordentligt inför sommaren 2023.

Vi ses i sanden! Och glöm inte…
Life´s a beach!

Swedish Beach Tour 2023

SBT Göteborg 4 star – 7-8 april
Spelplats: Beach Center, Göteborg (inomhus)
Arrangör: Göteborg Beachvolley Club

SBT Ljungby 4 star – 3-4 juni
Spelplats: Ljungby Beach Arena
Arrangör: Ljungby Volleybollklub

SBT Umeå 5 star – 17-18 juni
Spelplats: Bettnessands havsbad
Arrangör: IKSU Beachvolley

SBT Västerås 5 star – 30 juni – 1 juli
Spelplats: Löga strand
Arrangörer: Västerås Beach Club och Västerås Volleybollklubb

SBT Göteborg 5 star – 8-9 juli
Spelplats: Beach Center, Göteborg
Arrangör: Göteborg Beachvolley Club

SBT Gotland 5 star – 15-16 juli
Spelplats: Tofta strand
Arrangör: Team Gotland Volleybollklubb

SBT Åhus 5 star – 23-25 juli
Spelplats: Åhus beach
Arrangör: Slow Down Beachvolley

SBT Nyköping 5 star – 11-13 augusti
Spelplats: Rosvalla Arena
Arrangör: Nyköping Frisksportklubb

SBT Malmö 4 star – 19-20 augusti
Spelplats: Hästhagen och Ribersborgsstranden
Arrangör: Malmö Beachvolley Club

SBT Kalmar Tourfinal – 26-27 augusti
Spelplats: Arena Långviken, Kalmar
Arrangör: Kalmar Volleybollklubb.

Om Swedish Beach Tour (SBT)

SBT:s elittour reser varje år land och rike runt till underbara svenska sommarstäder. Där gör Sveriges främsta lag gör upp om ära, prispengar och stora mängder rankingpoäng på en inramad centercourt som blir en mötesplats där livesporten, musiken, besökarna, sponsorerna och sidoevents tillsammans skapar en attraktiv helhetsupplevelse.

SBT utgör grunden i Svenska Volleybollförbundets tävlingssystem för beachvolley, som rymmer tävlingar för alltifrån nybörjare och glada amatörer, hela vägen upp till spelare som satsar mot svensk elit och internationell karriär. SBT består av totalt fem tävlingsnivåer och liknar i mångt och mycket ett seriesystem med en tydlig utvecklingsstege för både spelare och arrangörer. De olika tävlingsnivåerna särskiljs med stjärnor från 1-5, där antalet stjärnor markerar nivån på tävlingen; ju fler stjärnor, desto högre nivå. 4- och 5-stjärniga tävlingar ingår i elittouren.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-04-28

Senast uppdaterad: 2023-04-28

Visa fler nyheter

Sponsorer