Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Vinst för killarna och hopp för tjejerna i U22 EM

Den första dagen i U22 EM i beachvolley bjöd på vinst för Nilsson/Levin mot Serbien och förlust för Rådström/Lundvall mot Tjeckien och Ryssland. Killarna är vidare men grupplaceringen är obestämd medan tjejerna slåss med Turkiet om slutspelsplats.

En intensiv dag vid Fethiye Beach Sports Center har passerat där solen gassar vidare och värmen håller i sig. Hittills har turneringen, förutom vinster och förluster, mycket handlat om ett utbrett missnöje med delar av arrangemanget så som transport, spelplats, lunch, information och schema. Delar av det mesta med andra ord, förutom hotell och gästfrihet om man skall vara ärlig. Något som definitivt varit i fokus är de tre regeltesterna som utförs. Dessa består av poängräkning i bäst av 5 set varav 4 till 15 och sista till 7, block räknas inte som slag och att coacher får befinna sig i spelområdet och coacha i spelavbrotten.

Imponerande återhämtning utan avkastning

Sverige fick en riktigt dålig start mot Tjeckien som pressade på i serven och med svårigheter att ta tillbaka serven och många egna misstag, däribland i egen serve så vann tjeckiskorna relativt lätt både första och andra set med 15-6, 15-8. Avslutningen av andra setet gav dock lite hopp och det tredje blev av en helt annan karaktär. Stabilare servemottagning gör att tjejerna nu hänger med och tuffare serve samt några block från Diana och försvar från Anniken sätter istället press på Tjeckiskorna. Sverige fightas hårt och vinner setet. I början av det fjärde är det ombytta roller från tidigare och den svenska servepressen samt försvarsspelet dominerar. Tjeckien lyckas hyfsa till siffrorna i slutet genom att rädda imponerande många setbollar men Sverige utjämnar till 2-2 i set via 15-12. Skiljeset spelas endast till sju och då gäller det att vara på tårna. Första bollarna är det helt jämnt och vid det första sidbytet, som sker var 4 poäng i det tredje setet, är ställningen 2-2. Sideout till tjeckiskorna och sen 3 egna anfallsmiss och en spelboll ger snöpligt snabb förlust i det korta tredje setet med 2-7.

Ryska systrar för svåra

Sverige börjar bättre i matchen mot Ryssland än i den första och det är helt jämnt från start. Tjejerna spelar trots svag serve bra block försvar men servemottagningsanfallen är fortsatt lite upp och ner och skapar viss osäkerhet. Sverige sliter sig fram till setboll 14-13 och 15 -14 men hastigt och lustigt har Ryssland tagit två snabba poäng och setet till Ryssland 18-16. I inledningen av det andra setet ligger besvikelsen från den snabba avslutningen i det första kvar men tjejerna jobbar sig in i setet. Diana servar bra och det taktiska spelet fungerar bättre och upphämtningen är i full gång. Ännu en jämn avslutning och ännu en jämn förlust, nu med 16-14. Tyvärr så lyckas tjejerna inte med att upprepa den fina upphämtningen från morgonmatchen och ryssland spelar stabilt i det tredje setet medan sverige kämpar, men i uppenbarlig motvind. Förlust 7-15.
En fantastisk upphämtning i den första matchen och bra spel såväl taktiskt som inställningsmässigt i två av tre set i den andra matchen är summeringen av dagens matcher. Fredagens motståndare, Turkiet har även dem förlorat sina två matcher och vinnaren går därför vidare till slutspel.     

Storspel och vinst för Levin/Nilsson

Med avhopp och bara en trelagsgrupp var avancemanget från gruppen klart redan innan spelet började. Dock kan placeringen i gruppen ha stor påverkan på möjligheterna till vidare avancemang i slutspelsfasen och matcherna är därför betydande.

Wilhelm och Christofer ställdes mot Serbien. Serberna börjar starkt och killarna tar timeout redan vid 0-3. Med en andningspaus i ryggen kommer killarna ut och spelar sen bra. Stabil sideout främst från Wilhelm och mycket bra samspel i block och försvar. Inledningsvis ger flera försvarsräddningar lägen som inte ger poäng men allt eftersom så börjar poängen rulla in. Bra tålamod i slutet av det första setet ger vinst 12-15. I det andra fortsätter det bra spelet från båda lagen och Sverige hamnar i ett mindre underläge men visar återigen prov på tålamod och knappar in och en heltänd wilhelm avslutar setet med två monsterblock. I det tredje setet är Sverige dominanta och stabil egen sidout och aggressivt block- och försvarsspel ger en skön inledande 3-0 vinst i turneringen.
Killarna spelar nu mot gruppfavoriten Schweiz vilket förhoppningsvis är gruppfinal. Avancemanget är alltså säkrat men placeringen 1-3 i gruppen fortsatt obestämd.

Fredagens matcher:

Wilhelm/Christofer – Beeler/Krattiger Schweiz 10.40 lokal tid (9.40 svensk tid)
Diana/Anniken – Nezir/Cetin Turkiet 12.20 lokal tid (11.20 svensk tid)

Matcherna streamas troligen här på Laola.tv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Resultaten finner man här på CEVs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2014-09-19

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer