Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Med visselpipan i centrum

När Sefik Latific går in på arenan och ställer sig i den gula domarstolen har han bara en sak i tankarna. Att göra en så bra match som möjligt och vara ordentligt fokuserad. Sefik är en av Sveriges 10-talet elitdomare i beachvolley.

Solen gassar på Rådhustorget i Umeå och läktarna är fyllda till bristningsgränsen. I domarstolen står erfarne Sefik Latific och blåser 78 gånger i första set och inte mindre än 109 i andra. 

- Som beachvolleydomare använder vi pipan mycket, eftersom vi blåser vid varje dömd boll och när det är dags att serva. Dessutom blåser vi för många andra saker, såsom sidbyten och timeout. Jag har under karriären slitit ut mer än tio visselpipor, säger han. 

När slitet ger utdelning

Att vara domare under sommarens Swedish Beachtour är tufft, med många resor och matcher.

- Jag laddar upp genom att ta det lugnt och vila mellan matcherna. När jag väl står i domarstolen är det 100 % fokus på matchen som gäller. Som domare kan jag inte slappna av en enda sekund.

- Det roligaste är när jag efteråt känner att jag genom mitt arbete hjälpte spelarna att kunna sköta sitt arbete, nämligen att spela bra beachvolley. Mitt kroppsspråk är lika viktigt som att respektera spelarna.

Han betonar även samarbetet kollegerna emellan. Det måste fungera mellan förste- och andredomaren. Det är ett lagarbete och alla domarinsatser räknas i en turnering.

Det värsta som kan hända?

- Det är när publiken och spelarna har en helt annan uppfattning om ett domslut än vad jag har. Domslut är sekundsnabba och det är fantastiskt skönt att ha råg i ryggen med den långa erfarenhet jag har. Det betyder mycket i svåra lägen.

Idrotten i blodet

Redan i Bosnien-Hercegovina tog volleybollen en stor del av Sefikk Latifics liv. Han var spelare i division 1 och utbildade sig till idrottslärare. När kriget kom och han flydde till Sverige och kom till småländska Lenhovda i början av 90-talet ville han fortsätta med volleybollen. Med extra tolkhjälp gick han domarutbildning, började intressera sig även för beachvolley och såg till att bli domare på elitnivå även här.

- Det är bra att kunna döma året runt. I sommarens beachvolley ligger utmaningen i att det kan vara 6 matcher på en dag. Här i Umeå dömer jag 16 matcher på tre dagar. Då gäller det att vara fokuserad och koncentrerad. I volleyboll däremot, är det ofta bara en match på en dag, men då är det många fler moment att tänka på i varje match, vilket gör de mer komplexa att döma, säger han.

Fina utmärkelser

Med stolthet berättar Sefik att han inte mindre än två gånger blivit utnämnd till Årets domare. Både i volleyboll och i beachvolley.

- Det känns fint att ha fått den finaste utmärkelsen man kan få som domare i Sverige. Mitt mål nu är att fortsätta på elitnivå och fortfarande kunna känna att det är en utmaning. Det här är en riktigt härlig livsstil och vi har ett bra domargäng i Sverige med en fin gemenskap, avslutar Sefik.

Fler nyheter

Publicerad: 2010-09-09

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer