Hoppa till sidans innehåll

Arenan


Det första som möter besökaren av en elitseriematch är arenan. Trivsel och känsla i arenan är viktigt för att skapa samhörighet mellan föreningen, matchen, idrotten volleyboll och publiken som gör att efterfrågan för att besöka våra arrangemang ökar.

Förutom de basvärden som är reglerade är det föreningen som sätter ribban efter de förutsättningar som finns i respektive anläggning. På matcherna behövs en snygg inramning och en bra stämning där numerären av åskådare är viktig. Ett bra tips är i så fall att samla publiken på samma ställe på läktaren.


UTANFÖR ANLÄGGNINGEN
Redan utanför sporthallen syns det att det är en elitseriematch. Sätt gärna upp många affischer, flaggor och dylikt för att få maximal uppmärksamhet.


ENTRÉN
Utsmyckningen vid entrén är också viktig för att besökarna ska bli inspirerade av att det är en elitseriematch i volleyboll. Där finns flera saker att satsa på; från entrén till anläggningen ända ner till toaletter och mer därtill. Ett sätt att skapa trivsel är att ha funktionärer som tar emot och visar vägen, svarar på frågor och ger ett gott intryck där budskapet är ”det här ska bli kul”.

Ha gärna funktionärer som står strategiskt utplacerade vid utgångarna efter matchen och som tackar varje unik individ ”tack för ditt besök och välkommen till vår nästa hemmamatch datum/tid”. Det skapar positiva känslor hos besökarna. Dela gärna ut flyers om föreningens övriga verksamhet eller om nästa hemmamatch.

Vilka positiva signaler skickar din förening ut i samband med biljettförsäljningen?


FIKA OCH MAT
Se till att det finns möjligheter att fika eller äta i samband med matchen. Tack vare att det är möjligt att ha lång paus mellan andra och tredje set finns det numera möjlighet att tillgodose publikens behov även under matchen.


INTERNET
Det är nödvändigt med internetuppkoppling i arenan. Inte bara för själva matchens genomförande utan även för att tillgodose publikens behov.


ÖVRIGA UTRYMMEN
Se till att det är rent och fräscht i anläggningen. Finns det exempelvis papper, tvål och möjlighet att torka händerna efter toalettbesök? Inte alltid en självklarhet i en idrottsanläggning men ack så viktigt för besökaren.


OMKLÄDNINGSRUMMEN
Omklädningsrummen för lagen är uppmärkta och en vänlig gest mot bortalaget kan vara att det finns vatten/kaffe/frukt som väntar när de anländer.


DOMARNA
Att möta domarnas behov och att få dem att känna sig välkomna tillhör ett bra arrangemang. Domarnas omklädningsrum är städade och det finns uppmärkta omklädningsrum för både damer och herrar liksom att de bjuds på fika före matchen. Finns vatten tillgängligt under matchen för domarna?


SÄRSKILDA GÄSTER
Ha gärna en strategi för hur föreningen på bästa sätt tar hand om media och vipgäster. Avdela gärna platser och bjud på något att äta och dricka före och under matchen. Ordnar föreningen en föreläsning eller något annat som höjer attraktionskraften är det bra. Nyttja SISU Idrottsutbildarna som kan bidra med resurser och kunskap.

Vad kan föreningen göra med väggytorna förutom sponsorbudskap eller föreningens varumärke? Ett exempel är att projektera bilder på väggen eller sätta upp porträtt på lagets spelare.


LÄKTARNA
Utrymmet för publiken är viktigt. Hur kan vi göra för att besökaren ska få ett så gott intryck som möjligt? Var ska klacken sitta? Var finns plats för personer i rullstol att titta på matchen? Hur ser ni på publik med exempelvis vuvuzelor? Finns det föremål som inte ska tas in på arenan? Det är föreningen som bestämmer.

Publiksiffran är naturligt av största intresse och vikt för Elitseriens status. Publikfest är något som alla vill ha. Varje klubb sätter upp ett publikmål inför säsongen, för varje respektive del av säsongen.

GOLVYTAN I SIN HELHET
Vad kan göras med den golvyta som inte används för spelet för att öka attraktionsvärdet ur besökarens perspektiv?

Sarg runt friområdet är mer eller mindre förekommande. Värt att fundera över är om det ska vara sarg runt hela friområdet. Det kan leda till en mer säljande och inbjudande inramning. Om budskapen från sponsorer inte räcker till för att fylla sargen kan föreningens eller Svensk volleybolls varumärke synas på resterande ytor.

Om det finns sarg ska den stå utanför friområdet. Det ska vara samma avstånd från spelplanen till sargens placering. Kortsida jämförs med kortsida. Långsida jämförs med långsida. Storlekarna på sarg varierar.


GOLVREKLAM
Rekommenderat mått är 3 x 1 m och ytan får inte vara glansig eller vara av sådant material så den blir hal eller på annat sätt vara ett hinder för spelarna på planen. Om reklam sätts inne på själva spelytan bör det vara lika på de båda planhalvorna. Sanktion för golvreklam ska erhållas i förväg.


TAKHÖJD
I Elitserien ska det vara 9 meters takhöjd. Är det lägre än 9 meter, då ska dispens sökas. Hänger det vepor och annat som är innanför friområdet? Dispens söks även för det. Till This is a mailto link.


FRIOMRÅDEN OCH SPELPLANEN
Den enskilt viktigaste delen med golvytan för att skapa volleybollkänsla är att spelplanen har avvikande färg från den yta som är utanför planens sidolinjer. Därför är det ett krav för spel i Elitserien att volleybollplanen är infärgad. Spelar föreningen tillfälligtvis i en alternativ anläggning utan färgad volleybollplan behövs en dispens även för detta.

Spelreglerna anger att spelytan ska vara ljus och att det i internationella sammanhang ska vara vita linjer. Det viktigast är att det kontrasterar och att en enhetlighet skapas som gör att besökarna har lätt att se var bollen slår ner. Det ska ge ett behagligt intryck. Planen är 9 x 18 meter och det ska vara heldragna linjer runt planen. Mittlinjen och de båda anfallslinjerna ska också vara heldragna. Därutöver är det linjer för serveområde, baklinjeanfall och eventuellt även uppvärmningsområde. Friområdet är utrymmen utanför själva spelplanen och ska vara minst 3 meter från sidlinjen och minst 5 meter från baslinjen. Det ska vara symmetriskt. Belysningen i hallen ska vara minst 1000 lux mätt 1 meter ovanför spelytan. Placering av matchfunktionärerna och avbytarna i förhållande till läktarna regleras av arrangören.


UTRUSTNING FÖR MATCHERNA
All utrustning ska finnas uppsatt på plats 60 minuter före matchstart.


Nät och stolpar
Näthöjd 243 cm för herrar och 224 cm för damer. När höjden mäts är det +- 0 i mitten medan det ska vara lika högt på båda kanterna och det får vara upp till +2 cm. Stolparna ska vara beklädda med skydd.


Måttsticka
Det ska finnas en måttsticka invid banan när domarna ska kolla höjden.


Bytesskyltar
Det ska finnas bytesskyltar numrerade 1-20. Efter varje set ska bytesskyltarna ligga i nummerordning.

Lag som fått dispens för högre nummer än vad reglerna anger ska ta med sig bytesskylt för den/de numren.

Se under "önskemål". 


Matchbollar
Godkänd matchboll ska användas. Tre- eller fembollsystem ska användas vilket innebär att det ska finnas fyra eller sex bollar framlagda inför matchen. Dessa får inte användas vid inbollning eller inspike. Tryckmätare ska finnas till hands när domarna vill kolla bollarna. Under matchens gång är det andredomaren som ansvarar för bollarna.


Uppvärmningsbollar
Det ska finnas minst 12 bollar varav minst 6 till varje lag av samma märke och kvalitet som matchbollarna för att användas till inbollning och inspike. Rekommendationen är en bollvagn per lag. Efter inspike samlas bollarna in och läggs i vagnarna. Eftersom det inte är tillåtet att bolla annat än i pauserna ska bollvagnarna ställas på strategisk plats så att varken avbytare eller funktionärer kan få för sig att använda bollarna.


Domarstol
Domaren står upp i domarstolen. Förstedomaren ska ha ögonen ca 50 cm över nätkanten. Domarstolen ska vara reglerbar i höjd och anpassas efter den enskilde domarens önskemål. Domarstolen ska vara beklätt med skydd.


Bord för sekretariat
För att sekretariatet ska se snyggt och ordnat ut behövs plats för minst sex personer med utrustning att sitta bredvid varandra. Vi rekommenderar att sekretariatet placeras så nära spelplan som möjligt utanför friområdet. Sätt gärna upp ett plexiglas skydd eller motsvarande för att skydda både funktionärer och utrustning. En snygg inramning är att sätta upp vepa eller duk på bordet som täcker framsidan hela vägen ner till golvet. Det är en bra placering för att visa upp föreningens logotyp.


Stolar
Det ska finnas 13 stolar uppställda för vardera lagen. Huvudcoach ska sitta närmast sekretariatet.


Datorer
Det krävs en dator för livescore och en dator för livestatistiken. Båda dessa ska ha tillgång till internet.


Nätverk och el
Det krävs att el är framdraget till sekretariatet med strömuttag som täcker behoven. Även nätverksanslutning och nätverkskabel ska vara framdraget. eScoresheet ska gå via fast internet.


Skrivare
En skrivare ska finnas tillgänglig vid sekretariatet. Det är inte ett krav att skriva ut matchprotokollet men bra att ha möjligheten. Att serva medias representanter med färsk statistik både mellan seten och efter matchen kan vara värdefullt.


Önskemål
Det är möjligt för Elitserieföreningen att införa ”Bench Tablet”. I så fall används surfplattor för både domarna och lagen där dessa är kopplade mot eScoresheet. I så fall sköts så väl time-outs som spelarbyten via ”Bench Tablet”. En fördel med detta system är att bytesspadarna inte längre behövs.

Lite score är digitala poänggivare med ljusskärmar som inkluderar en buzzer. De kopplas till eScoresheet och därigenom kan en matchfunktionär ”poänggivaren” rationaliseras bort. Lite score beställs hos www.dataproject.com.

Det är möjligt att koppla en extern skärm till datorn och använda denna för att visa poängen från sekretariatsbordet. Ett betydligt bättre alternativ än de ”pingistavlor” som brukar användas.

Uppdaterad: 08 MAJ 2019 13:53 Skribent: Svensk Volleyboll
Epost: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info