Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Utlandsproffs direkt efter gymnasiet

De två lovande unga spelarna Dardan Lushtaku och Erik Sundberg som gick ut Riksidrottsgymnasiet i volleyboll i juni, blir proffs i det belgiska laget Aqcuacare Halen. Det är första gången elever får proffskontrakt direkt efter Riksidrottsgymnasiet.

- Det här är jättestort, en dröm som går i uppfyllelse att få komma ut och spela i Europa. Det har gått fort och jag hade inte förväntat mig att det skulle gå så snabbt att komma ut, säger vänsterspiker Erik Sundberg, 2,02 lång.

- Det känns spännande. Jag kommer förmodligen att utvecklas mer där, det ska bli väldigt roligt. Det är högre tempo på spelet där än hemma i Sverige, säger Dardan Lushtaku.

Nu väntar hård träning för att kunna ta en plats i startsexan.

- Jag vet att jag kommer att få börja som avbytare, men det handlar om att hela tiden kämpa. Den som är bäst ska givetvis stå på plan, säger Erik.

Tränare i Aqcuacare Halen är den svenska förbundskaptenen Johan Isacsson.

- Jag är naturligtvis glad över att få dessa unga lovande spelare till laget här i Belgien, säger Johan Isacsson. Det är jätteviktiga värvningar för oss, vi tror verkligen på dessa spelare.

Det är ovanligt att svenska spelare tecknar proffskontrakt i så unga år. Och det här är första gången det händer med spelare från RIG.

- Det här är ju ett mycket gott betyg även för Riksidrottsgymnasiet, som har tagit tillvara på dessa unga talanger och fortsatt att utveckla dem, säger Johan.

Aqcuacare Halen spelar i den högsta belgiska ligan, laget kom femma i slutspelet i våras och har kvalat in till Europacupen, en CEV-cupplats.

- Det är en extra sporre för killarna att det blir många matcher för laget i och med ytterligare spel i Europa, säger Johan Isacsson.

Just nu är både Dardan och Erik i Shezhen, Kina, där de är med i det svenska landslaget i volleyboll i Universiaden. Följ spelen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2011-08-15

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer