Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Årets Coach: Lars-Göran Granberg, IKSU, och Felix Casanova, Floby

Årets Coach i damernas respektive herrarna elitserier är ungefär lika överraskade över den här utmärkelsen. ”Det trodde jag inte”, säger Lars-Göran Granberg i IKSU. ”Wow!”, säger Felix Casanova i Floby.

Tränarna har själva röstat. Och flest poäng i omröstningen fick två coacher vars likheter är:
x att deras volleybollerfarenhet sträcker sig många decennier tillbaka
x att båda har Umeåkoppling
x att båda tränar lag som just gjort sin andra säsong i elitserien
x att båda har gjort framsteg, för att inte säga sensation, med sina lag den här säsongen

Det finns en likhet till. När de nåddes av beskedet att de blivit utsedda till Årets Coach blev det några sekunders tystnad i luren innan de reagerade.

– Det var överraskande. Väldigt trevligt. Det trodde jag absolut inte. Han som är högst upp i Engelholm trodde jag skulle få det. Men jag var redan förvånad att inte Hyltes eller Örebros tränare var nominerade ens. Så ja, jag är jätteöverraskad, säger Lars-Göran Granberg som tog sitt IKSU i Umeå till kvartsfinal där de åkte ut mot Linköping.

Så varför tror du att de röstade på dig?

– Ingen aning. Men det är väl för att vi jobbar med små resurser här uppe. Vi har inga löner, ingenting. Vi kör med egna spelare, inga proffs. Vi har inte varit högt tippade. Vi gör en jätteprestation som håller oss kvar, säger Granberg.


Efter sin egen spelarkarriär, där han bland annat vann SM-guld med Uppsala 1994, slutade han med volleyboll, men återupptog tråden hemma i Stöcke när dottern Felicia började spela volleyboll i årskurs 5.

Efter henne följde ytterligare fyra döttrar: Ewelina, Mathilda, Filippa och Amanda. Alla med IKSU-koppling.

– Ja, alla spelar volleyboll, säger han och låter förstå naturligheten i hur han själv blev volleybolltränare.

Herrarnas Årets Coach har just gjort sin andra säsong i Floby, och med den äran. Hans lag skakade obesegrade Hylte Halmstad i SM-semifinalen och är det hittills enda laget som pressat de regerande mästarna till fem set.

– Wow! Är jag vald till årets coach? Vad kul. Jag hade inte förväntat mig en så stor ära. Det känns stort. Men det är inte bara min förtjänst. Spelarna har stor del i detta. Men det känns alldeles underbart, säger Felix Casanova.

Casanova, 54, kom från Kuba till Sverige och Umeå 1999. Han började med två säsonger som spelare i IKSU i elitserien. Efter ett år som proffs i Spanien kom han tillbaka, då som instruktör på Riksidrottsgymnasiet i Falköping, jämte eget spel i just Floby.

Senare blev det tre säsonger som coach för Habo Wolley i elitserien, och i Habo bor han kvar ännu. För två år sedan fick han ett samtal från sportchefen/tränaren Kalle Nordén som just gått upp i elitserien med sitt Floby.

– Kalle sa: ”jag har unga killar här från division 1. Du kan utbilda dem och lära dem spela volleyboll”, berättar den kubansk-svenske tränaren.

Första året slutade med förlust i åttondelsfinalen mot Lund. Men andra året är inte slut än. Nu väntar bronsmatch i SM-slutspelet mot Vingåker.

– Han har gjorde det vi förväntade oss att han skulle göra. Det är skönt att ha någon vid sidan som Felix. Att han får det här priset är lite oväntat, men samtidigt är vi kanske det lag som har överraskat mest, säger Nordén.

-----

Mer om SM-slutspelet, inklusive bronsmatchen, finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Fler nyheter

Publicerad: 2022-04-13

Senast uppdaterad: 2022-04-13

Visa fler nyheter

Sponsorer