Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

SM-slutspelet: Dags för drömsemifinalen!

Om det finns något som heter drömsemifinal, då är det här en sådan. På alla sätt. Örebro möter Engelholm i bäst av fem. Två tungviktare i svensk volleyboll. ”Vi är galet laddade”, säger Sofie Sjöberg i Örebro.

I helgen smäller det. Fyra semifinalserier drar i gång. Herrarnas Falkenberg–Vingåker öppnar redan under lördagen medan övriga tre börjar på söndagen, däribland Hylte Halmstad mot Linköping (damer) och Floby (herrar).

Men det är den fjärde serien som sticker ut. På grund av lagens storhet, sett över tid.
På grund av rivaliteten. På grund av ovissheten. På grund av mötet mellan förbundskaptenerna. På grund av liberokampen. På grund av…ja, listan tar inte slut.

Några exempel på de här två tungviktarnas rivalitet:

Sett över ett kvarts sekel har tio SM-guld gått till Örebro och sju till Engelholm.

Sett över de senaste fem åren har Engelholm dragit det längsta strået med tre SM-guld, men i färska GP-finaler är det jämnt: 2019 vann Engelholm över Örebro, medan det gick åt andra hållet 2020.

Sett över den senaste säsongen har Örebro vunnit båda matcherna: 3-0 hemma i höstas och 3-2 borta för en månad sedan.

Ordet drömsemifinal är högst relevant även i skenet av att Hylte Halmstad, enligt den samlade expertisen, bär favoritskapet om SM-guldet medan kampen om den andra finalplatsen hela säsongen ansetts stå mellan just Örebro och Engelholm.


Tränarkampen

– Örebro har sex landslagsspelare i laget, vi har noll. Örebro har fyra utländska spikers, vi har en. Och så är Örebro sammanlagt 25 år äldre än vi. Vi kan gå in med vårt unga lag utan tryck, säger Engelholms tränare Per-Erik Dalqvist.

– Jaha, säger han det? Då är det väl så, säger Örebrotränaren Jonas Svantesson med ett leende.

– Det här är första gången på länge som Engelholm kan gå in som underdogs, menar Dalqvist.

Men det där med underdogs ser Svantesson inte riktigt.

– Vi har stångats på bra mot Engelholm över åren, och där har väl de dragit det längsta strået oftast. Det här kan gå hur som helst. Vi är två likvärdiga lag tycker jag. De som klarar av att hålla ihop det allra bäst vinner, säger Svantesson.

Dalqvist berättar att i mötet i höstas saknades två tongivande spelare och senast var laget på väg ut ur sviterna av covid i laget.

– Efter covid hade vi många detaljer i spelet som vi inte gjorde bra senast. Nu har vi haft full trupp ett tag och är bättre. Men jag räknar med att Örebro också kommer vara bättre än senast, säger Dalqvist.

De båda tränarna är framstående i svensk volleyboll. Dalqvist slutade helt nyligen som förbundskapten för herrlandslaget där han ett tag hade Örebros tränare Jonas Svantesson som assisterande. (Nu är ”Svante” tillbaka som assisterande förbundskapten för damerna – mer om det här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.)

– Det är alltid kul att möta de man känner så väl och kommer bra överens med som Jonas. Det blir en extra krydda att möta honom nu, säger Dalqvist.


Liberokampen

En annan kamp i matchen blir liberofajten. Den rutinerade landslagsliberon Sofie Sjöberg i Örebro ställs mot den yngre och landslagsaspirerande Filippa Brink i Engelholm.

– Jag känner inte Filippa så väl, men hon är en fantastisk spelare och duktig på det hon gör. När vi möter Engelholm blir det alltid långa rallys och långa bollar över lag så vi får mycket att göra, säger Sjöberg.

– Det är sådana här matcher man har väntat på hela säsongen. Örebro har mycket publik och bra stämning. Det är då det är som roligast. Men vem som spelar i laget på andra sidan är inget jag tänker på direkt. Jag spelar för laget och gör det bästa för laget ska vinna, säger Brink.

Liberokampen går inte obemärkt förbi för tränarna.

– Det kommer bli en jämn match där. Filippa är väldigt målmedveten och hungrig att utvecklas och komma framåt. Sofie är rutinerad men har ändå sin hunger kvar. Hon har gjort en fantastiskt bra säsong och har helt klart gjort en av de bästa insatserna av alla spelare i elitserien, menar Svantesson.

De båda liberospelarna kan inte hålla inne med sin entusiasm inför semifinalserien som inleds på söndag.

– Den här matchen är efterlängtad kan jag säga. Vi är galet laddade, säger Sofie Sjöberg.

– Det är de här matcherna man har väntat på hela säsongen, säger Filippa Brink.

-----

Här är helgens SM-semifinaler

Damer
Söndag 3 april
14.00 Hylte Halmstad – Linköping
17.00 Örebro – Engelholm

Herrar
Lördag 2 april

15:00 Falkenberg – Vingåker
Söndag 3 april
16:30 Hylte Halmstad – Floby

-----

Spelschema, resultat och statistik från SM-slutspelet finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Matcherna streamas på VolleyTV här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Fler nyheter

Publicerad: 2022-04-01

Senast uppdaterad: 2022-04-01

Visa fler nyheter

Sponsorer