Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-hjälten Sofia Andersson tänker försvara U23-guldet i Lund

Det blir EM-flärd i Lund 6-7 november. Landslagspassaren Sofia Andersson åker dit för att försöka försvara guldet i U23-SM. "Det ska bli jättekul", säger EM-hjälten. Anmälningstiden går ut på fredag.

Årets sista SM-guld i volleyboll återstår att dela ut.
6-7 november smäller det.

Senast U23-SM spelades var 2019, eftersom förra årets mästerskap ställdes in på grund av pandemin. Återigen, för tredje gången, står nu Lunds VK som arrangör.

U23-guldet tänker EM-hjälten och landslagsspelaren Sofia Andersson göra allt för att försvara. Regerande mästare är hennes Örebro som för två år sedan vann över Engelholm i finalen.

Sofia minns händelsen med all önskvärd tydlighet. Då var hon ny i Örebro.

– Det var jätteroligt med min nya klubb i ett sådant mästerskap, att få vinna med spelarna man annars tränade med i vardagen. Men det var många bra lag med så guldet var inget vi hade förväntat oss, minns Sofia.

Sedan dess har det runnit mycket vatten under svensk volleybolls broar. Inte minst var Sofia med i det bejublade landslaget som sensationellt slog alla möjliga svenska rekord på damsidan och kom 5:a i volleyboll-EM i Rumänien och Bulgarien i somras.

– Det är svårt att greppa alltihop fortfarande. Det kommer länge vara det största man gjort inom volleybollen. Bara att få vara en del av ett sådant mästerskap och ett sådant lag med sådant motstånd, det är helt otroligt, berättar hon.

Efter EM-äventyret kom hon tillbaka till elitseriespel med sitt Örebro där hon tuktats av sin tränare Jonas Svantesson. Tre segrar och en förlust så här långt har det blivit för landslagspassaren och hennes lagkamrater.

– När jag kom tillbaka efter EM såg jag fram emot att få använda den nya kunskapen med det här laget, och det har gått bra hittills. Det känns som att vi har ett sammanhållet lag i Örebro med en del nya spelare, berättar Sofia.

Mitt i höstlunken väntar den spännande helgen 6-7 november när övriga Volleyboll-Sverige, inklusive elitserien, tar paus för att fokusera helt på U23-SM.

– Det ska bli jättekul, men jag vet inte hur våra chanser är i år, säger hon.

Borta från det vinnande laget för två år sedan är två andra EM-hjältar från i somras, Linda Andersson och Elsa Arrestad, som nu faller för åldersstrecket.

Örebro Volleys elitserietrupp ställer fyra tjejer på benen – jämte Sofia Andersson även Catarina Cooper, Maja Hedén och Ewelina Granberg – och de kompletteras i U23-SM av spelare från KFUM Örebro genom klubbarnas samarbetsavtal.

– Jag hoppas vi får träna lite med de andra tjejerna också så vi får chansen att spela ihop oss lite inför U23-SM, säger Sofia.

För klubbar som vill utmana Sofia och hennes Örebro går anmälningstiden ut på fredag.

På herrsidan är det Falkenberg som ska försöka försvara guldet efter att ha besegrat Habo i finalen för två år sedan.

Arrangerande Lunds VK ställer upp med lag i båda klasserna. Klubben ser fram emot ett allt mer utvecklat arrangemang. Inte mindre än fem hallar inom gångavstånd från varandra kommer användas och det blir spel på helplan i alla hallarna.

– Vi har sett en ökande trend med antal deltagande lag och att spela alla matcher på helplan är ett steg rätt riktning, menar Stefan Sjöström, klubbchef i Lunds VK.

Centercourten blir Idrottshallen där Lund spelar sina elitseriematcher. Finalerna på söndagen kommer spelas där med arrangemang på elitserienivå.

– Idrottshallen är en av de bästa elithallarna vi har i landet, med högt i tak och bra akustik, fortsätter han.

– Vi vill kunna erbjuda så bra arrangemang som möjligt. Det ska vara något extra när man kommer till U23 i Lund. Det ska kännas att det är SM, säger Sjöström.

Landets föreningar har fortfarande chansen att får vara med om det här. Anmälan till U23-SM är öppen tills på fredag 22 oktober. Information och länk till anmälan finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..U23-SM-vinnande Örebro 2019. Foto: Robert Boman.


Då var Sofia Andersson ny i Örebro och var med och förde sitt lag till U23-SM-guld. Foto: Robert Boman.


Sofia Andersson i Lund 2019. Foto: Robert Boman.


Falkenbergs killar kammade hem guldet i U23-SM 2019. Foto: Robert Boman.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-10-19

Senast uppdaterad: 2021-10-19

Visa fler nyheter

Sponsorer