Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Utmanande Grand Prix 2021 lovar gott inför framtiden

Årets upplaga av GP blev ingen annan lik.– Jag vill rikta ett stort tack till alla som bidrog till att det kunde genomföras trots de mest utmanande förutsättningarna i evenemangets historia, säger Simon Dahl, internationell förbundschef på SVBF.

Den gångna helgen, 23-24 januari, avgjordes den 24:e upplagan av Grand Prix i Fyrishov, Uppsala. Pågående pandemi gjorde att årets GP varken kunde eller fick bli den volleybollfest vi vant oss vid.

Ett vanligt år utgör Grand Prix-helgen en av de absoluta höjdpunkterna och största mötesplatserna för vår fantastiska rörelse. Ungdomens-GP, Veteran-SM och Senior Grand Prix brukar avgöras parallellt och under ett och samma tak och står på så vis exempel för hur volleyboll är en idrott att utöva hela livet.

Men nu är det som bekant ingen vanlig tid vi lever i. Ungdomens-GP och Veteran-SM fick i år inte spelas och ställdes in. Alla kringaktiviteter, så som utbildningar och träningslägret Grand Prix Volleycamp, uteblev även de. Evenemanget skalades ner och anpassades i sin helhet i enlighet med gällande lagar och myndigheternas rekommendationer, vilket bland annat innebar att Senior Grand Prix-matcherna spelades utan publik på läktarna. Endast de som var nödvändiga för genomförandet deltog på plats i Fyrishov.

”Härlig atmosfär”

– Omständigheterna var minst sagt utmanande men trots det är min upplevelse att lagen, ledarna, domarna och alla funktionärer tillsammans lyckades skapa en härlig atmosfär runt den här helgen och inne i Fyrishov. Den känslan gör att jag är övertygad om att vi kommer vara tillbaka 2022 med det bästa GP-evenemanget nånsin med alla tävlingsklasser på plats igen och förhoppningsvis fullsatta läktare, säger Simon Dahl.

För att minimera risken för smittspridning vidtogs ett antal säkerhetsåtgärder. Exempelvis hade deltagarna att förhålla sig till särskilt framtagna riktlinjer, samtidigt som spelare, ledare och funktionärer testades av läkare innan tillträde till arenan; en viktig åtgärd skulle det visa sig, då positiva fall upptäcktes och isolerades.

– Konsekvenserna de positiva testerna fick för enskilda individer, hela lag och GP som evenemang var givetvis oerhört tråkiga. Samtidigt var det bra att vi lyckades hitta och hantera de här fallen. Det visar att rutinerna och åtgärderna vi vidtog för att kunna genomföra ett så säkert GP som möjligt fungerade, säger Simon.

Målet: Fullskaligt GP 2022

Det spelades givetvis också volleyboll. Minst sagt högklassig sådan dessutom. Efter lördagens tre semifinaler och söndagens två guldmatcher korades Hylte/Halmstads båda elitlag till 2021 års Grand Prix-mästare. En historisk händelse, då det är första gången en och samma förening är titelförsvarande på både dam- och herrsidan.

Simon Dahl sammanfattar 2021 års upplaga av GP, och blickar samtidigt fram mot nästa:
– Känslan är att helgen genomfördes på ett bra och säkert sätt utifrån förutsättningarna och omständigheterna. Men det är inte så här ett Grand Prix ska se ut. Till nästa år vill vi vara tillbaka i full skala för att fortsätta utveckla evenemanget som en av våra största och viktigaste mötesplatser för volleyboll-Sverige. Tillsammans med lokala arrangören Uppsala VBS och Destination Uppsala vill vi skapa ett brett utbud av upplevelser som förhoppningsvis attraherar både nya och gamla volleybollfantaster i alla åldrar.

Vi drömmer oss bort till 2022 års upplaga, som preliminärt avgörs helgen 22-23 januari. Där och då vankas 25-årsjubileum med förhoppningen att hela volleybollrörelsen ska kunna bjudas in att delta i firandet.

Avslutningsvis vill vi rikta ett extra stort tack till Uppsala VBS med funktionärer för fantastiskt arbete, från planering till genomförande och avetablering. Utan er inget Grand Prix!

Fler nyheter

Publicerad: 2021-01-28

Senast uppdaterad: 2021-01-28

Visa fler nyheter

Sponsorer