Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sollentunas herrar GP-mästare för första gången sedan 1998

Sollentuna är 2020 års Grand Prix-mästare och har nått sin största framgång på herrsidan på över två decennier! Det står klart efter en imponerande uppvisning i söndagens final mot Örkelljunga. Det här är klubbens första GP-titel på 22 år.

SOLLENTUNA 3-0 ÖRKELLJUNGA


(26-24, 25-17, 25-22)
Poängbäst: Vladan Ceremidzic (Sollentuna), 12 poäng. Tomas Vilimas (Örkelljunga), 13 poäng.
Matchens lirare (MVP): Sergej Engström (Sollentuna), Andzej Savostenok (Örkelljunga).
Komplett matchstatistik Länk till annan webbplats.

Grand Prix-titeln är den mest prestigefyllda inom svensk elitvolleyboll, näst efter SM-titeln. Det är de fyra dam- respektive herrlag som rankar högst i tabellen efter halva Elitseriens grundserie som kvalificerar sig för Grand Prix, där ära, prispengar och en Europacupplats står på spel. Årets upplaga avgjordes i Fyrishov, Uppsala, och var den totalt 23:e i ordningen. Den första avgjordes redan 1998. Vilket lag som blev mästare på herrsidan? Sollentuna VK!

Lagkapten Staffan Blomgren, 27, är fostrad i klubben och har nu lett elitherrarna till dess största triumf på över två decennier. Inte konstigt att han var rörd till tårar efter matchen:
– Jag har svårt att sätta ord på det här. Jag har varit med från att vi kvalade neråt i Elitserien, till det här. Det är en process som tagit 10 år. Jag vet inte vad jag ska säga. Det är det största som hänt i min karriär. Det betyder så enormt mycket. Vi som förening har verkligen jobbat hårt de senaste året och kommit fram till ett koncept som funkar för oss. Jag hoppas att folk i klubben, framför allt ungdomarna, kan se att man kan växa upp i Sollentuna, komma upp i elitlagen och ta sig hela vägen. Vi har många, många egna produkter i det här laget, vilket gör mig jävligt stolt. Jag har själv coachat många av dem. Att få vinna det här tillsammans med dem… helt fantastiskt. Det är nästan för perfekt!

Länk till annan webbplats.

Foto: Robert Boman

Örkelljunga fick en mardrömsstart på matchen när nyckelspelaren Faeez Alloush tvingades utgå med skada redan efter några få rallyn. Unge spikern Joel Andersson sätter ord på besvikelsen efter matchen:
– Sollentuna spelade väldigt bra, samtidigt som vi inte kom till i anfallsspelet. Vi servade bra och fick upp mycket bollar, men sedan fastnade vi ofta i deras block. Då blev det tufft. Sedan var det tungt att Faeez (Alloush) försvann direkt också, han är en av våra viktigaste spelare. Det blev en omställning både mentalt och spelmässigt. Vi bytte rotationer i både andra och tredje set för att försöka hitta något som fungerade, och vi fortsatte hela tiden kämpa, det ska vi vara stolta över. Vi slet som djur även om det blev en fet smäll när vi tappade en spelare. Vi har en härlig lagkänsla och det tar vi med oss vidare.

Länk till annan webbplats.

Foto: Robert Boman

Fler nyheter

Publicerad: 2020-01-19

Senast uppdaterad: 2020-01-19

Visa fler nyheter

Sponsorer