Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Utlandskollen: publikfester och slutspel runt hörnet

Utlandskollen och Rikard Bilger är tillbaka med en rapport om våra blågula utlandsproffs!

Proffskollen



Isabelle Haak, Savino del Bene Scandicci (Serie A1, Italien)
I Champions-League tuffar laget på och poängen trillar in. I bortamatchen mot polska Lodz gjordes processen kort och matchen var över på strax över timmen. Hela 2 000 åskådare hade tagit sig till hallen för att se sitt kära hemmalag, eventuellt också för att se den eftertraktade unga svenska Drottningen. På tre set stod Bella för grymma 21 poäng utdelat på 19 anfall och 2 blockpoäng.

Med endast två matcher kvar leder Savino Del Bene gruppen på tio poäng, tre före Conegliano och mycket ska till för att de italienska nykomlingarna i Champions League inte ska ta sig vidare. I nästa match tar man emot regerande italienska mästarinnorna Conegliano, onsdagen den 20e februari och den matchen går att se här:

https://www.eurovolley.tv/en-int/page/home-cev Länk till annan webbplats. (betalvägg)

Förra helgen gick Final Four i Italienska Cupen av stapeln i Verona. I semifinalen för Savinos del stod ärkerivalerna Conegliano för motståndet inför 3 327 åskådare i Agsm Forum. En match som endast skulle bjuda på tre set, dock tre väldigt jämna set, slutade efter 1,5 timme i nederlag för Savino. Vid andra tekniska i både set ett och tre var man rejält efter och vid 21 ledde motståndet med minst tre poäng i varje set. Den största chansen man hade att vända matchen var i set två då man ledde setet med 16-10 men efter detta tog motståndarna hela elva poäng, medan Savino endast tog två. Conegliano hade för dagen hittat de rätta nycklarna för att låsa upp motståndarnas lås. Bella stod för en normal Bella-insats, det vill säga ungefär 6-7 poäng per set. För dagen dunkade Isabelle in 18 bollar från sin kant. I och med förlusten var äventyret slut i Italienska Cupen för denna gång och finalen vanns av Novara efter en svängig femsetare inför ca 5 000 åskådare.

Överraskande nog fick de 3 000 åskådarna se hemmalaget Casalmaggiore knipa alla tre poängen i söndagens match. Matchen slutade 3-1 till hemmalaget och Savino del Bene låg klart under i mitten av seten i de man förlorade men lyckades knappa in i slutet utan att riktigt vända. En överraskande förlust som gör att man tappar mark i toppstriden mot Conegliano och Novara. Isabelle hade en tuff kväll från sin högerkant och noterades för tolv poäng. Savino ligger nu trea i ligan efter 17 spelade matcher med 4 poäng upp till både Novara och Conegliano.

Alexandra Lazic, Nilufer Belediyesi (Bayanlar Voleybol Ligi, Turkiet)
I matchen mot mittenlaget Besiktas låg Nilufer pyrt till. Underläge 0-2 och ett jämnt tredje set. Dock kunde Nilufer anförda av bland annat Alexandra ta sig i kragen och vinna tredje set. Sedan vann de även fjärde och femte setet av bara farten. Två friska poäng in och vår skånska var högst delaktig med sina 17 poäng, varav hela 5 var block, 3 servess och 9 anfall. Förra helgen tog man emot tvåan Vakifbank inför fullsatt arena med 2 000 hemmafans. Dock fick man uppleva hur det kommer sig att Vakifbank ligger i toppen och inte i botten. 0-3 till gästerna och man var aldrig riktigt nära. Även nu i helgen åkte laget på ytterligare en förlust då man mötte fyrorna Galatasaray på bortaplan. Ett set lyckades man vinna men man förlorade även tredje set med förkrossande 25-9. I matchen stod Alexandra för totalt åtta poäng. Med endast en match kvar ligger laget för närvarande på en sjundeplats med möjlighet att gå upp en plats men de riskerar även åka ner en plats i nästa omgång.

Johanna Edberg, VC Kanti Schaffhausen (Nationalliga A, Schweiz)
I ligan vände man och vann mot hemmalaget Viteos efter underläge 2-1. Johanna med bäst statistik i bortalaget hade även minst servar emot sig vilket innebär att man satt sig i respekt hos motståndarna. VC Kanti tog kommandot direkt i femte set och släppte aldrig taget, 13-15. I ligan ligger man nu på en tredje plats strax före Viteos med en match mer spelad. I Mobiliar Volley Cup besegrade man TS Volley Dudingen i set 1, 3 och 4 efter jämnt spel. I set två åkte man på en riktig snyting när man förlorade med hela 8-25! Dock vanns matchen vilket innebär att en semifinalplats var säkrad. I denna match, som spelas nästa söndag, står just Viteos för motståndet.

Jacob Link, Tinet Gori Wines Prata di Pordenone (Serie A2, Italien)
Pordenone har endast spelat en match sedan vi senast stiftade bekantskap med dem, borta mot bottenlaget Cisano Bergamasco. De tillresta fansen fick se en minst sagt spännande och svängig match. Hemmaledningen genom hela första set, för att sedan tappa allt på slutet. Pordenone såg även till att knipa andra set efter ledning hela setet. I set tre och fyra styrde Bergamasco skutan och i femte lede Pordenone början av setet, tappade ledningen för att sedan återta den och vinna matchen. Två stabila poäng inhämtade i en match där vår högerslägga från Lund vilades. Laget ligger på tionde plats med ett gäng matcher kvar och möjlighet att hämta upp några placeringar.

Jonna Wasserfaller, Pölkky Kuusamo (Mestaruusliga, Finland)
Hemma förlorade man mot LP Kangasala trots att man fullständigt körde över motståndarna med 25-9 i andra set. I första och fjärde setet hade man chans på vinst men de lyckades inte knyta igen säcken helt och fick se sig besegrade för dagen. Bättre gick det dock borta mot LP-Vampula, men först efter tre olidligt spännande set. Nog fick de ca 1400 hemmafansen pengar för valutan, 25-27, 24-26 samt 26-28. Endast två poäng som skiljde lagen åt, varje set! Jonna stod för fem anfall och tre block i matchen. Helgens första set var ett snäpp upp sedan förra matchen när det gäller jämnhet, 33-35! Pölkky gick segrande ur första set och tappade sedan nästkommande två. Laget reste sig återigen och knep fjärde set och därmed var en poäng säkrad. Tyvärr förlorade man femte set med minsta marginal och förlusten var ett faktum. Jonna var återigen stekhet från servelinjen med hela sex servess! Utöver servessen stod vår landslagskapten för fem anfall och tre blockpoäng. Med tre matcher kvar i grundserien placerar sig Pölkky på fjärde plats och det är även den plats man får sikta på att behålla innan slutspelet börjar.

Fredric Gustavsson, Lindemans Aalst (Euro Millions Volley League, Belgien)
De 400 åskådare som tagit sig till arenan kunde se sitt Galatasaray vinna komfortabelt med 3-1 i den första av två matcher i kvartsfinalen i CEV Cupen. I samtliga set, bortsett från tredje, hade det turkiska storlaget kopplat greppet redan vid andra tekniska time outen. Fredric stod för en klart godkänd insats med sina 17 poäng. Returen spelas nu på torsdag på hemmaplan och går eventuellt att se här:

https://www.laola1.tv/en-int/home/ Länk till annan webbplats.

I ligan tog man en otroligt viktig vinst i toppstriden då man manövrerade ut gästerna Maaseik över tre set inför ca 1 000 åskådare. Fegge hamrade in anfallspoäng från sin högerkant och slutade på totalt 15 poäng för dagen, med hela 44% anfallseffektivitet. I och med denna vinsten hämtade man igen poäng mot toppduon och har nu lika många poäng som Roeselare och endast en poäng mindre än Maaseik efter 15 spelade matcher med endast 3 matchar kvar på grundserien.

I söndagens Cup-final ställdes man mot ärkerivalerna Knack Roeselare på neutral mark. Otroliga 12 000 hade rest till arenan för att se vilket lag som skulle bärga den åtråvärda titeln. Lindemans fick bästa möjliga start genom och knep första set. Då började motståndarna Roeselare trumma igång och bevisa varför man tagit sig hela vägen till final. Vinst i andra, tredje och även fjärde med siffror som tyder på att man kontrollerat seten. Fredric stod för en godkänd insats med elva poäng och beskriver matchen såhär:

- Det var jäkligt häftigt att spela inför så mycket folk. Vi startade riktigt bra. Jag hade några tuffa stunder och även de andra i laget. I onsdags stämde allt då vi slog Maaseik med 3-0 men idag var det lite tuffare och dom spelade stabilt hela matchen.  Vi har på två femsetare en vinst och en förlust mot Roeselare innan dagens match.

Vidare frågar vi Utlandskollen vad vår östgöte säger om returen mot Galatasaray;

- Stämmer spelet tror jag att vi har goda chanser mot Galatasaray hemma. Dem har redan köpt runt 250 biljetter för sina supportrar till returen.

Rebecka Lazic, Energa MKS Kalisz (Liga Siatkowki Kobiet, Polen)
Mot serieledarna Chemik Police stretade man emot bra hemma inför 2 200 hemmafans. Efter fem svängiga, och några jämna set, stod serieledarna som vinnare. Vår landslagsspelare Rebecka spelade första tre och stod för totalt sju poäng i matchen. I den tuffa matchen mot Commercecon Lodz fick Rebecka göra några inhopp och stod för fyra poäng i 3-1 förlusten mot ligatrean. Med fyra matcher kvar att spela ligger laget på elfte plats och det börjar bli dags att ta lite fler poäng om man vill ta sig till slutspel.

Emil Serreau, Spacer’s Toulouse Volley (Ligue A, Frankrike)
Två raka förluster har det blivit för Toulouse i ligan. Först mot Nice med 3-0 där Emil fick göra två inhopp. Sedan mot Tourcing med 3-0 där Emil fick göra ytterligare två inhopp. Åtta omgångar återstår av den franska grundserien och just nu placerar sig Toulouse på en niondeplats med chans att klättra.

Erik Sundberg, VaLePa (Mestaruusliiga, Finland)
Det ryska storlaget Kuzbass Kemerovo blev för tufft i första kvartsfinalen i CEV Cupen. De två första seten gick relativt enkelt till motståndarna men i tredje pressade man ryssarna rejält, 24-26. Erik blev näst bäste poängplockare i hemmalaget med sina tio anfallspoäng. Returen spelas nu på onsdag och går eventuellt att se här:

https://www.laola1.tv/en-int/home/ Länk till annan webbplats.

 I ligan vann Erik svenskmötet bekvämt mot Raision Loimu, där dock Viktor Lindberg vilades för dagen. Matchen slutade 3-0 till regerande mästarna där endast första set var kittlande. Erik stod för en fin insats med 14 anfallspoäng, 1 block och två servess. I veckan avverkades Savo Volley och Team Lakkapää med samma siffror, 0-3. Mot Savo, inför ca 900 hemmafans, gjorde Erik återigen en fin insats med 14 poäng. I veckans andra match stod Erik för fyra poäng när Team Lakkapää besegrades med 0-3 men kämpade emot mer än vad setsiffrorna säger, 24-26, 23-25 samt 19-25. Med sju matcher kvar i grundserien ligger Valepa tryggt i toppen med fem poäng ner till tvåan.

Viktor Lindberg, Raision Loimu (Mestaruusliiga, Finland)
Tre poäng bärgades hemma mot Vantaa Ducks efter stabilt spel där första samt tredje set blev tight in på sista bollen. Viktor stod för en kanonmatch med bra mottagning, inga missar i anfall och totalt tolv gjorda poäng. Raision förlorade sedan mot regerande mästarna VaLePa med 3-0 i en match där Viktor vilades. Matchen efter lyckades man knipa två poäng efter en svängig match inför ca 600 åskådare hemma mot Akaa-Volley. Viktor spelade återigen fantastisk volleyboll med 17 poäng, endast 1 miss i anfall, dvs 48% i anfallseffektivitet och exceptionell servemottagning. I helgen åkte man på två nitlotter, då Savo Volley fick revansch under lördagen genom att vinna med 3-1 och i söndags åkte man på däng mot Kokkolan Tiikerit med 3-0 borta. I dessa matcher stod Viktor för tolv respektive nio poäng. Med fyra matcher kvar av grundserien ligger Raision på femte plats där man med största sannolikhet kommer att hamna inför slutspelet.

Alfred Dalevik, Medicine Hat Rattlers (Alberta CAC, South Division, Kanada)
Medicine Hat Rattlers gick segrande ur dubbelmötet mot bottenlaget Olds College. I första matchen stod Alfred för en stabil insats med tio poäng när Olds College besegrades efter tre set. I returen dagen efter hade motståndarna mer att sätta emot. Fem böljande set bjöds publiken på och ett rafflande femte set som slutade i favör för Rattlers. En ytterst viktig skalp då man behöver alla poäng man kan få för att nå slutspelsplats. I den svängiga femsetsmatchen blev Affe bästa spelare med sina 16 gjorda poäng. Med endast två matcher kvar i serien har laget mycket i sina egna händer då man möter trean SAIT i ett dubbelmöte nästa helg. SAIT som dessutom endast ligger två poäng före MHC.

Coachkollen

Anders Kristiansson, Toyoda Gosei Trefuerza (V League, Japan)
Tre raka vinster har det blivit I ligan för Gosei Trefuerza. Först mot Oita Miyoshi med 3-0, sedan mot Nagano Tridents med 3-0. I söndags tog man en stor skalp då man fällde bjässen tillika serieledarna Panasonic Panthers med 1-3. Med fyra matcher kvar att spela placerar sig laget på en fjärde plats i ligan med chans på att klättra.

Jannis Kalmazidis, Speedball Chekka (First Division, Libanon)
Jannis tränar nu i Libanon och förklarar ligan och laget såhär:

-Jag hoppade på detta jobb lite sent i år. Inget som var riktigt planerat men det passade mig. Jag coachar mästarna Speedball Chekka. Nivån är blandad. Det är en halvprofessionell liga där de flesta inhemska spelarna även jobbar. Två utlänningar är tillåtna, vi har dock även två brassar som har libanesiskt ursprung så dem spelar som libaneser. Det finns tolv lag i ligan, 3-4 stycken som är nivån högre och kämpar om titeln. Serien började 5e januari och slutar i början av maj. Ett annat stort mål är även Arab Championship som i år spelas i Tunis 14-24 februari. Turneringen består av 22 lag i 4 grupper från hela arabvärlden.

Speedball Chekka har spelat nio matcher i ligan och vunnit allihopa. Laget placerar sig på tredje plats i ligan sex poäng efter Tannourine som har elva vinster och endast ett förlorat set.

Foto: Robert Boman & Instagram. 

Fler nyheter

Publicerad: 2019-02-12

Senast uppdaterad: 2019-02-12

Visa fler nyheter

Sponsorer