Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Utlandskollen: Klubblagssäsongen når sitt crescendo

Utlandskollen är tillbaka med det senaste om våra svenska utlandsproffs. Klubblagssäsongen har nått den mest kritiska av faser. För vissa innebär det att det är slutspelat. För andra innebär det slutspel.

PROFFSKOLLEN

Isabelle Haak, Savino del Bene Scandicci (Serie A1, Italien)
I seriens sista match med chans på förstaplatsen hamnar Scandicci i ett 0-2-underläge hemma mot Busto Arsizio. En vinst var ytterst nödvändigt för att nå sitt mål för året, att kvalificera sig till Champions League genom att komma tvåa. Efter en välbehövlig paus mellan andra och tredje set lyckas Scandicci samla krafter och vända matchen. Dock var man farligt ute i fjärde set när man låg under med 19-21 men kunde vända och vinna med 26-24. Efter fem spelade set och två bärgade poäng kunde man konstatera att Bella, den svenska drottningen, gjort fantastiska 29 poäng i matchen och därmed tagit hem poängligan i italienska ligan, en fantastisk bedrift! I och med andraplatsen möter man nu Pesaro i kvartsfinal och första matchen vann man hemma bekvämt med 3-0. Bella stod för 19 poäng i matchen och framför oss väntar det ett oerhört spännande slutspel med tre otroligt starka lag. 

Marcus Nilsson, Lokomotiv Novosibirsk (Superleague, Ryssland)
Den första kvartsfinalen för ryssarna var på belgisk mark i nordöstra Belgien. Noliko Maaseik stod för motståndet och belgarna gjorde en helgjuten insats. Matchen tog hela 110 minuter att slutföra på endast tre genomförda set vilket innebar en oerhört jämn match. Lagen var i princip hack i häl på varandra genom alla tre seten där hemmalaget vann med minsta möjliga marginal i alla set, tredje set slutade 30-28 och tog hela 43 minuter! Marcus stod för 13 poäng i matchen och nu till veckan sker returmötet på hemmaplan i Ryssland där en skarpare insats kommer att behövas för att ryssarna ska gå vidare.

UPPDATERING: Marcus Nilsson ledde sitt Novosibirsk till en riktig Champions League-triumf under onsdagskvällen. Laget besegrade Noliko med 3-1 i set och dundrade sedan hem Golden set via 15-12. Laget är därmed klart för Final 6. Vem man har att tacka för det? Vår svenska superstjärna! Nilsson noterades för 20 poäng, flest av alla! Rapport på CEV.lu. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dardan Lushtaku, Jastrzebski Wegiel (PlusLiga, Polen)
Dardan väntar fortfarande på specialisttid, men har nu börjat träna med laget då spelschemat är oerhört tufft i Plusliga och Dardan behövs för att hålla nivån uppe på träningarna. Första kvartsfinalen i Champions League var på polsk mark inför 2200 åskådare mot ligarivalen Zaksa. Det var även motståndarna som vann matchen efter fyra jämna set, där fjärde set gick till hela 33-35. I ligan har man ryckt upp sig med tre raka trepoängare mot Radom, Bygdoszcz och Onico. Detta gör att man nu ligger på sjätte plats med fyra omgångar kvar. 

Alexandra Lazic, Volero Zürich (Nationalliga A, Schweiz)
De sista två matcherna i ligan slutade föga förvånande med två stycken 3-0-segrar för Volero. TS Volley Düdingen och Volley Lugano fick se sig besegrade denna gången. Då Sm’Aesch förlorade sin match slutade återigen Volero Zürich på förstaplats i ligan. I slutspelets första runda får de schweiziska mästarna möta Zesar VFM som slutade på nionde plats i serien. Första matchen spelades i helgen och där vann Volero med 3-0 på bortaplan i en matchserie bäst av tre. Nu till veckan börjar även slutspelet i Champions League. 

Wilhelm Nilsson, TSV Herrsching (Bundesliga, Tyskland)
I svenskmötet mot Bisons Bühl hade moståndarna inte mycket att säga till om. Wille stod för åtta poäng i 3-0-vinsten där man dessutom hämtat upp ett trepoängsunderläge i slutet av sista set. I helgen mötte man landslagstränare Johan Isacssons Bergische på bortaplan. Trots skador i laget valde tränaren i TSV att rotera på övriga positioner men TSV lyckades ändå att ro hem alla tre poängen. Wille var på spelhumör för dagen med sju anfallspoäng, fyra block och ett serveess. Med en match kvar ligger laget sexa där man helst vill hamna som sämst för att slippa giganterna Friedrichshafen och Berlin i kvartsfinal. 

Johanna Edberg, VC Kanti Schaffhausen (Nationalliga A, Schweiz)
VC Kanti slutade grundserien med två förluster. Först 0-3 mot Zesar VFM och sedan 1-3 mot KULAchange VBC vilket resulterade i en femteplats i serien. Detta innebär att laget får möta fyran i serien, Viteos NUC och första matchen gick till motståndarna efter en jämn kamp på fyra set. Nu till helgen sker ett dubbelmöte på bortaplan om nu VC Kanti lyckas vinna första matchen, annars är säsongen över. 

Jacob Link, Gioiella Micromilk Gioia Del Colle (Serie A2, Italien)
Hemma vann Gioia med klara 3-0 mot Potenza Picena efter tre jämna set. Jacob fick hoppa in på vänsterkanten i tredje set och gjorde ett fint avtryck på matchen med två poäng och fin servemottagning. I helgens match kunde man första avskilja lagen efter två spelade timmar och fem set. Segrande ur striden gick Gioia efter 19-17 i femte set. Jacob fick återigen hoppa in från bänken och stod även denna gången för två poäng. Med en match kvar i pool B leder Gioia slutspelsserien med en poäng före Aurispa som man även möter hemma i sista omgången, en ren seriefinal.

Jonna Wasserfaller, Terville Florange Olympique (Elite Feminine, Frankrike)
I det oerhört viktiga mötet mot Municipal Olympique Mougins, som huserar på andraplatsen, var Terville piskade att vinna för att ha större chans att gå vidare. I en jämn fyrsetare kunde dock inte Terville stå emot hemmalaget som knep alla tre poängen. Detta innebär att Terville ligger sexa med fem matcher kvar, hela tolv poäng upp till kvalificeringsplatsen, och chansen för avancemang är ytterst liten, dock fortfarande existerande. 

Fredric Gustavsson, Kokkolan Tiikerit (Mestaruusliiga, Finland)
Endast sex poäng skiljde lagen åt när bortamatchen mot Vantaa Ducks var över. Tiikerit var tyvärr laget med sex poäng för lite i säsongens sista match och laget knep tiondeplatsen i Mestaruusliiga. Fegge gjorde en godkänd insats med 16 poäng totalt. Detta innebar att laget klarade sig från kval men missade tyvärr också slutspelet. Klubbsäsongen är nu över för Fredric efter att ha räddat kvar Tiikerit i ligan och efter en mycket stark vår får nu Fredric fokusera på landslagssäsongen framöver. 

Rebecka Lazic, Le Cannet (Ligue A, Frankrike)
Bortamatchen mot tuffa motståndet Mulhouse blev precis som väntat, för tufft. Hemmalaget tog kommandot direkt från början och först i tredje set kunde Le Cannet störa. Dock inte tillräckligt, hemmalaget vann med klara 3-0 och Rebecka som fick starta matchen stod för fyra poäng. Le Cannet ligger på femteplats med en match kvar att spela. 

David Pettersson, Volleyball Bisons Bühl (Bundesliga, Tyskland)
Hemma mot Lüneburg lyckades man få med sig en poäng efter att ha varit i underläge med 0-2 i set i mittenmötet. Inför 1200 hemmafans gjorde vingåkersfostrade David sju poäng för sitt Bisons Bühl. I svenskmötet mot TSV Herrsching hade Bisons inte mycket att hämta. 3-0 till hemmalaget TSV efter timmen spelade inför 1000 bortafans. Med en match kvar mot ligatvåan Berlin på bortaplan kommer man med största sannolikhet hamna på åttondeplatsen. 

Erik Sundberg, VaLePa (Mestaruusliiga, Finland)
I seriens sista match körde man över trean Etta Volley med 3-0 där Erik gjorde en stabil insats med åtta anfallspoäng och stabil mottagning. Valepa slutade som suveräner i ligan och tog förstaplatsen med god marginal. I kvartsfinalen får man möta Vantaa Ducks. Första två matcherna spelade Valepa koncentrerat och gjorde processen kort med motståndet, 2 x 3-0. I första matchen blev Erik matchens spelare med tio gjorde poäng och i andra matchen stod östgöten för åtta poäng. I den tredje och avgörande matchen kämpade ankorna för sitt liv, och lyckade. Valepa förlorade de två första seten, kämpade sig tillbaka men förlorade det femte setet. Erik gjorde en mycket bra match med 16 gjorda poäng som tyvärr inte räckte. Nästa möte är nu i veckan. 

Jens Ahremark, Lentopalloseura ETTA (Mestaruusliiga, Finland)
Etta avslutade grundserien med två matcher på en och samma helg och i första mötte man Hurrikaani Loimaa borta. En enkel seger blev det för bortalaget med 3-0. På söndagen tog man sig till Sastamala för att möta ligaettan Valepa som gjorde processen kort med Etta. Klara 0-3 till motståndarna och i och med förlusten halkade Etta ner till tredje plats. Detta innebär att Etta nu får möta sexan Team Lakkapää i kvartsfinal. Matchtempot är som vanligt högt i Finland och laget har redan hunnit med att spela klart kvartsfinalserien. I första kvartsfinalen vann man ett oerhört jämnt förstaset och tog även andra. Sedan ville motståndarna från Rovaniemi annorlunda, tre raka set och första matchen till motståndarna. Jens som spelat sparsamt senaste matcherna på grund av influensan spelade halva matchen och bidrog med tre poäng. Nu i lördags tog man sig an Lakkapää för rond två, dock slutade även denna matchen i en förlust. Närmst var man i andra set som man förlorade med 27-29, Jens var dock tillbaka i startsexan och stod för fem poäng. Detta innebar att man var piskade att vinna söndagsmatchen för att hålla sig kvar i kvartsfinalen. Hemma inför 600 fans var man inte ens nära. Jämna set men något set lyckades man inte ta och därmed är säsongen över för Jens del. I sin sista match i Finland för säsongen stod Jens för tre poäng och östgöten får nu ladda om till landslaget.

COACHKOLLEN 

Johan ”Joe” Isacsson, Bergische Volleys (Bundesliga, Tyskland)
Med två matcher kvar var Bergische Volley piskade att vinna åtminstone någon av dem för att gå om Rottenburg. Första matchen mot Powervolley Düren på bortaplan hade inte laget mycket att hämta, matchen slutade med seger i tre raka set för hemmalaget på strax över timmen. I andra matchen hemma mot TSV Herrsching, ett lag med landslagscentern Wille Nilsson i spetsen och som för tillfället har stora skadebekymmer, kunde man inte heller ro hem några poäng. Detta innebär att säsongen är över för Bergische med endast en vinst på kontot och direktnedflyttning kan bli ett faktum om något lag vill gå upp, detta återstår att se. 

Anders Kristiansson, Toyoda Gosei Trefuerza (V League, Japan)
Toyoda Goseis poängmaskin senaste säsongerna, den kroatiska jätten Igor Omcren, skadade sig i semifinalen vilket innebar att man skulle få klara sig med en heljapansk startsexa. I finalens första match vann favoriterna Panasonic Panthers bekvämt med 3-0. Ett Panasonic som också fått klara sig utan sin japanska högerspiker som stått för mycket poäng. I Panasonic spelar även den polska landslagsmeriterade vänsterkanten Michal Kubiak. Andra matchen blev oerhört mer sevärd och jämnare. Lagen vann vartannat set och de tre sista seten slutade endast med två poäng marginal. Dock stod motståndarna Panasonic Panthers som segrare när sista bollen var spelad. Utan sin stjärna Igor får resultatet i finalen ses som väl godkänt, även om det aldrig är kul att komma tvåa. 

Jannis Kalmazidis, Omonia Nicosia (Division 1, Cypern)
I finalens andra match vann Omonia på hemmaplan med 3-1 i set. Den tredje matchen blev en jämnare historia. Lagen vann vartannat set fram till femte, där var ställningen 12 lika då hemmalaget Pafiakos tog tre raka och därmed ligatiteln. Omonia som detta år gjort ett framträdande i Champions League får söka revansch nästa säsong.

Fler nyheter

Publicerad: 2018-03-20

Senast uppdaterad: 2018-03-21

Visa fler nyheter

Sponsorer