Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sverige arrangerar Silver European Leagues finalspel

Stora nyheter! Europeiska Volleybollförbundet (CEV) har tilldelat Sverige arrangörskapet för Silver European Leagues finalhelg, kallad Final four. Nyköpings Arenor huserar det idrottsliga skådespel som väntar helgen 16-17 juni.

För första gången sedan det mytomspunna Europamästerskapet 1989 ska Sverige stå arrangör för ett mästerskapsslutspel på internationell nivå.

Helgen 16-17 juni kommer den nystöpta europeiska nationsturneringen Silver European League (SEL) och dess finalspel Final four till vårt avlånga land. Här ska SEL-mästare koras för första gången någonsin.

Sveriges damlandslag är sedan tidigare klart för start i turneringen. Och nu får laget alltså chansen att spela hem SEL-titeln på hemmaplan.

- Vi är stolta och glada att CEV tilldelat oss det här uppdraget. Att arrangera ett finalspel i en internationell turnering av den här magnituden är stort. Vi är också glada och tacksamma över att ha Nyköping och Nyköpings FK med på tåget. Nyköping har potential att bli en svensk volleybollborg. Här verkar flera volleyboll- och beachvolleyföreningar - och publiken är fantastisk. Det fick vi uppleva så sent som i somras när Swedish Beach Tour intog Stora torget. Det var en tre dagar lång fest. Vi hoppas och tror på samma succé den här gången, säger förbundsordförande Saffet Eraybar.

Stig Ekström, verksamhetschef på Nyköpings Arenor:
- Vi är väldigt stolta över att få välkomna Svenska Volleybollförbundet, Final Four, alla spelare och publik till Nyköping och Rosvalla. Det känns fantastiskt kul att valet föll på Nyköping. Att få hit professionell volleyboll på elitnivå är ett bevis på att våra arenor håller högsta klass. Vi, tillsammans med Nyköpings Frisksportklubb, kommer att ge all vår kompetens och kunskap för att detta ska bli en upplevelse som motsvarar allas förväntningar.

Damlandslaget direktkvalificerat

Att Sverige står arrangör för Final four innebär att damlandslaget per automatik är kvalificerat för finalhelgen, oavsett hur det går i gruppspelsfasen som pågår 19 maj - 6 juni.

- Sportsligt är det en jätteframgång att vi tilldelats Final four. Vi har ett ungt och mycket talangfullt damlandslag som måste få internationell sparring och tid att spela ihop sig. Genom arrangörskapet garanteras vi en plats i finalhelgen, som ger ytterligare matcher mot bra motstånd. Det här är precis vad laget behöver för att utvecklas. Att spela på hemmaplan, och med hemmapubliken i ryggen, innebär dessutom ett gyllene tillfälle att ta sig upp i Golden European League, säger landslagsansvarige Ismo Peltoarvo.

Så spelas European League

Förra året deltog Sveriges båda volleybollandslag i European League för första gången. Damerna säkrade Sveriges första seger någonsin i de här sammanhangen via en stentuff femsetare mot Spanien, medan det för herrarna bar hela vägen till ett historiskt brons.

Till i år har European League genomgått en omstöpning, vilket gjort turneringen mer konkurrenskraftig. Herrlandslaget deltar i Golden European League, medan damlandslaget utmanar i det som går under namnet Silver European League. Här kan du läsa mer om Sveriges totalt sex gruppspelsmatcher på hemmaplan! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Volleybolldamerna har lottats in i en grupp bestående av Schweiz, Estland och Kosovo. Efter gruppspelet följer Final four, där Sverige står som arrangör. Det lag som sedermera slutar som mästare kvalificerar sig för 2019 års upplaga av Golden European League.

European League är inte enbart en prestigefylld turnering. Den innebär också ett ypperligt tillfälle att vässa formen inför EM-kvalet Länk till annan webbplats., som inleds i augusti 2018 och avslutas i januari 2019. Sveriges chanser att kvalificera sig är större än på över två decennier. Dels för att både dam- och herrlandslaget närmar sig det europeiska toppskiktet, men också för att antalet lag som får delta i EM-slutspelet utökas från 16-24 från och med EM 2019.

Bruttotruppen presenterad

Damlandslagets bruttotrupp presenterades så sent som förra veckan Länk till annan webbplats.. Förbundskapten Guillermo Gallardo har plockat ut 23 namn som ska minskas ned till en grupp om 14 spelare inför kommande European League-äventyr och augusti månads EM-kvalande.

- Vi fortsätter utveckla och jobba med det här unga och talangfulla laget. Jag gläds med det växande programmet som i år är både långt och intensivt. Det tillåter oss att flytta fram positionerna. Känslan är att vi är starkare nu. Isabelle Haaks prestationer i Italien har gett eko internationellt och imponerar på många förbundskaptener jag pratat med. Samtidigt måste vi vara tålmodiga och förstå att den här resan som vi vill göra är en process som tar tid. Jag ser fram emot att träffa laget och fortsätta arbetet som vi tillsammans påbörjade förra året, kommenterade Guillermo truppen.

SILVER EUROPEAN LEAGUE (SEL)
Datum: 19 maj - 6 juni.
Deltagande nationsförbund: Albanien, Estland, Georgien, Israel, Kosovo, Schweiz, Sverige, Österrike.
Gruppindelning: A: Estland, Kosovo, Sverige, Schweiz. B: Albanien, Österrike, Georgien, Israel.
Officiell sajt: https://www.cev.eu/Competition-Area/competition.aspx?ID=1092&PID=1600 Länk till annan webbplats. 

SEL - FINAL FOUR
Datum: 16-17 juni.
Spelplats: Rosvalla, Nyköping.
Deltagande nationsförbund: Arrangör (Sverige) + gruppvinnare samt bästa grupptvåa.
Prispengar: €156 000
Officiell sajt: https://www.cev.eu/Competition-Area/Competition.aspx?ID=1092&PID=1602 Länk till annan webbplats. 

KONTAKT

Ismo Peltoarvo

Landslagsansvarig, Svenska Volleybollförbundet
0703758885

Saffet Eraybar

Ordförande, Svenska Volleybollförbundet
073-048 77 23

Guillermo Gallardo

Förbundskapten, damlandslaget
0705 38 38 07

Stig Ekström

Verksamhetschef, Nyköpings Arenor
0155 45 76 79

LÄS MER
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Här spelas Sveriges European League-matcher Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Här är damlandslagets bruttotrupp 2018 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Här är herrlandslagets bruttotrupp 2018 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2018-03-15

Senast uppdaterad: 2018-03-15

Visa fler nyheter

Sponsorer