Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Utlandskollen: Slutspelstider närmar sig för svenska utlandsproffsen

Utlandskollen är tillbaka med en purfärsk rapport om hur det går för våra svenska proffs nere på kontinenten. Trevlig läsning!

PROFFSKOLLEN

Isabelle Haak, Savino del Bene Scandicci (Serie A1, Italien)
I mötet mot ligaettan Conegliano fick Scandicci allt att stämma. Man tog tag i taktpinnen direkt från första boll och inför ca 5100 fans på bortaplan kunde Scandicci manövrera motståndet totalt. Klar 3-0-vinst och vår svenska drottning stod för fantastiska 25 poäng på 3 set. I helgens match roffade man åt sig alla tre poängen på nytt då man på bortaplan vann över Bergamo med 3-1. Den här gången stod Bella för ytterligare en lysande insats med otroliga 33 poäng på 4 set. I och med vinsterna ligger nu Scandicci på en andraplats på samma poäng som Novara men med fler vinster. Med endast en match kvar i ligan kan Scandicci nästa helg säkra sin andraplats genom att slå ligafemman på hemmaplan. Laget har även chans på förstaplatsen men då krävs poängtapp för ligaettan. Bella leder poängligan, med 462 gjorda poäng på 21 spelade matcher, 30 poäng före tvåan Egonu. 

Marcus Nilsson, Lokomotiv Novosibirsk (Superleague, Ryssland)
Lokomotiv Novosibirsk gjorde ett häpnadsväckande byte i ryska ligan med Belgorie Belgorod. Lagen bytte högerspikers rakt av, detta innebar dock lite problem för Lokomotiv. Då den nya högern redan spelat Europacupspel med Belgorod är han ej tillgänglig för spel i Europa mer i år. Då hörde den ryska storklubben av sig till sin tidigare MVP och summa summarum hamnade Marcus i ryska Novosibirsk igen för att endast spela Champions League. I sin första match sedan hösten och nu för sin nygamla klubb kom Marcus in från bänken och gjorde en helt klart godkänd match efter det långa uppehållet med totalt åtta poäng när Lokomotiv slog Dynamo Moskva på bortaplan med 3-2 i sista gruppspelsmatchen. Slutspelet är lottat och Lokomotiv kommer att möta Noliko Maaseik i nästa runda, första matchen spelas mellan 13-15 mars. 

Dardan Lushtaku, Jastrzebski Wegiel (PlusLiga, Polen)
Dardan fortsätter att rehaba upp axeln för att kunna göra testet som avgör om det ska bli operation eller inte. Hans lag har däremot vunnit med 3-0 mot Olsztyn samt förlorat mot Cuprum Lubin med samma siffror och ligger för närvarande på sjunde plats i ligan med sju matcher kvar. I sista gruppspelsmatchen i Champions League förlorade Jastrzebski med 2-3 mot Berlin Recyling Volley vilket innebar att andraplatsen var säkrad i gruppen. I slutspelet möter man polska Zaksa som för närvarande leder polska ligan med tio poäng, en oerhört tuff uppgift. Första matchen går av stapeln 13-15 mars. 

Alexandra Lazic, Volero Zürich (Nationalliga A, Schweiz)
I ligan har Volero kammat hem ytterligare två komfortabla 3-0-vinster, denna gången mot Edelline Köniz samt Zesar VFM. Med två matcher kvar ligger man på andraplats, en poäng efter Sm’Aesch, och avgörandet ligger i Sm’Aeschs händer. Inför 1700 åskådare i bortapubliken besegrade man Mulhouse VB med 3-1 och säkrade andraplatsen i gruppen i Champions League. Alexandra fortsätter att spela bra och bidrog i denna matchen med 13 poäng. I sista matchen i gruppspelet tog man emot redan klara ettorna Alba Blaj som man fullständigt körde över. Alexandra var magnifik i matchen och fick stort förtroende i anfall när hon blev poängbäst i hemmalaget med 19 poäng. I slutspelet om att gå till Final Four möter Volero VakifBank Istanbul. Ingen bra lottning för Volero då man de senaste två åren åkt ut precis innan Final Four mot just VakifBank. Första matchen är planerad att spelas mellan 20-22 mars. 

Wilhelm Nilsson, TSV Herrsching (Bundesliga, Tyskland)
Man lyckades pressa suveräna ligaledarna Friedrichshafen på bortaplan förra helgen. De två första seten vann docks av hemmalaget tämligen enkelt men sedan vaknade Herrsching. Tredje setet vann TSV med 23-25 och i fjärde set låg man under med både 16-9 och 21-16 men tog ikapp boll för boll. Efter lite över halvtimmen in i fjärde setet kunde dock tyska giganterna Friedrichshafen stå som setsegrare med 31-29, varför de tog med sig alla tre poängen. Wille stod för en stabil insats med sju poäng och TSV ligger nu på åttondeplats i ligan när tre matcher återstår.

Johanna Edberg, VC Kanti Schaffhausen (Nationalliga A, Schweiz)
Förra helgen åkte man på förlust mot Volley Lugano med 0-3 på bortaplan, men nu till helgen kom en oerhört efterlängtad seger för VC Kanti. Första vinsten i ligan på sju matcher och senast man faktiskt vann i ligan var 13 januari. VBC Cheseaux fick se sig besegrade efter fyra set och VC Kanti ligger nu på femteplats i ligan på samma poäng som Viteos. Endast två matcher återstår och placeringarna som gäller för Kanti är just fjärde- eller femteplatsen. 

Jacob Link, Gioiella Micromilk Gioia Del Colle (Serie A2, Italien)
I mötet mot Aurispa Alessano, som leder slutspelspoolen, på bortaplan fick vår Lundapåg spela hela matchen. Gioia del Colle stretade emot riktigt bra i samtliga set och marginalen mellan lagen var som mest tre poäng. Dock slutade matchen utan poäng för Gioia men man lyckas knipa ett set och göra en ytterst bra insats mot Aurispa. Oerhört glädjande var att Jacob stod för en kanoninsats med 25 poäng, vilket också var säsongsbästa. I helgens match borta mot Conad Reggio Emilia lyckades Gioia få utdelning och ta med sig två poäng hem från norditalien. Då en startspelare är skadad i Gioia får Jacob blanda mellan att spela vänster- och högerkant. I helgens vinst bidrog Jacob med tolv poäng samt stabil mottagning. Gioia ligger nu på andraplats i Pool B med tre matcher kvar i slutspelsgruppen. 

Jonna Wasserfaller, Terville Florange Olympique (Elite Feminine, Frankrike)
Borta mot Stella Edu SP Calais var första set en riktig batalj. Setet slutade 31-29 till hemmalaget men de nästkommande två kunde Terville vinna bekvämt. Dock var Calais inte nöjda med bara ett set utan såg till att man vann resterande och därmed matchen med 3-2. I helgens match mot C S M Clamart var man återigen i ledning med 2-1 men kunde inte knyta ihop säcken. Terville förlorade med 2-3 och befinner sig nu på femteplats i slutspelstabellen med sex matcher kvar. 

Fredric Gustavsson, Kokkolan Tiikerit (Mestaruusliiga, Finland)
I matchen mot Valepa tvingades Fredric till vila på grund av skavanker. Matchen vanns av bortalaget Valepa som dock fick kämpa för det och vann först efter fem set. I hemmamatchen mot Hurrikaani-Loima var Fegge tillbaka och levererade som vanligt. Trots 26 gjorda poäng från sin högerkant lyckades inte Tiikerit bärga någon poäng. Poäng blev det däremot i helgens match mot Team Lakkapää, närmare bestämt en. Tiikerit kom tillbaka från ett 0-2-underläge men förlorade sedan det femte setet med 16-14. Fegge stod för fantastiska 29 poäng och toppar tabellen över spelare med högst poängsnitt per set, 5,76 poäng/set. Säsongen består endast av en ytterligare ligamatch då laget ligger på nionde plats utan chans på att klättra. Dock kan laget hamna på kvalplats, detta återstår att se. 

Rebecka Lazic, Le Cannet (Ligue A, Frankrike)
Hemma mot Quimper kunde Le Cannet vinna behagligt med 3-1 efter att ha tappat det klassiska tredjesetet. I helgens match hemma mot Chamalieres upprepade sig visan, de två första seten vanns bekvämt medan tredje set förlorades. Dock vann Le Cannet fjärde set och alla tre poängen bärgades. Med två matcher kvar ligger laget på femte plats på samma poäng som fyran St. Raphael.

David Pettersson, Volleyball Bisons Bühl (Bundesliga, Tyskland)
I förra helgens match kom ligafyran Powervolley Düren på besök. Efter fem svängiga set och en jämn match stod bortalaget som segrare efter 15-17 i sista set. Bisons Bühl ligger på sjätteplats i serien med tre matcher kvar att spela. I helgens ligacupfinal mot titanerna Friedrichshafen hade Bühl det minst sagt kämpigt. Matchen slutade klara 3-0 till ligaettorna och i andra set pulvriserade man Bisons med hela 25-8. David som stod för 4 poäng i finalen får bege sig hem med laget för att ladda om inför sluttampen i ligan med match redan på onsdag. 

Erik Sundberg, VaLePa (Mestaruusliiga, Finland)
I gruppspelets sista omgång begav sig Valepa till Grekland för att möta PAOK Thessaloniki. Trots vinst mot PAOK på hemmaplan blev det som väntat en tuff uppgift för finnarna i Grekland. Champions League-mötet slutade i förlust, denna gång med 1-3, dock stod Erik för en stabil insats med tio gjorda poäng. Detta innebar att Champions League-äventyret är över för denna gången men med hedern i behåll. I sitt första äventyr i denna turnering, med mindre budget än andra lag, lyckades Valepa visa hjärta och få en vinst på kontot. I mötet mot Tiikerit på bortaplan lyckades finska mästarna vända ett 1-2-underläge till vinst 3-2, Erik spelade halva matchen och bidrog med tio poäng. I bortamatchen mot Akaa Volley var Erik stor segerorganisatör med hela 18 poäng, poängbäst i bortalaget som dessutom tog med sig alla 3 poängen. I söndagens match inför 700 hemmafans gjorde Erik återigen en strålande insats med 20 poäng på 4 spelade set. Motståndet stod Sampo Volley för, som fick vända hem utan poäng. Valepa lyckades hinna med en match till under denna tvåveckorsperiod och det var under måndagen som man mötte Isku på bortaplan. Valepa som redan har säkrat ligasegern bytte ut i stort sett hela startsexan och lät resterande lagkamrater spela. Matchen vanns av Isku efter fyra set vilket dock inte påverkar tabellen något. Med en match kvar leder Valepa med totalt elva poäng före tvåan Sampo Volley.

Jens Ahremark, Lentopalloseura ETTA (Mestaruusliiga, Finland)
Sedan senaste Utlandskollen har Etta spelat hela 15 set på 3 matcher, det vill säga 3 st femsetare. Förra lördagen tog man sig an Sampo Volley på bortaplan och efter att ha legat under med 0-2 kunde man kämpa sig in i matchen få med sig en poäng hem. Jens gjorde en bra match och stod för tolv poäng, varav tre block. På söndagen tog man emot Vantaa Ducks på hemmaplan inför ca 400 åskådare och denna gången stod man på den segrande sidan när fem set var spelade. I en match där lagen tog vartannat set bidrog Jens med sex poäng. I helgens match vann man hemma mot Leka Volley och med två matcher kvar i ligan ligger man på tredje plats en poäng efter Sampo Volley.

COLLEGEKOLLEN 

Alfred Dalevik, Medicine Hat Rattlers (Alberta CAC, South Division, Kanada)
Rattlers ställdes mot tuffast tänkbara motstånd mot ettan från norra divisionen Keyano College, och så nära man var. Efter att ha haft ledningen med 2-0 kom bortalaget igång och vände den. Alfred bidrog med 9 poäng i den bittra förlusten som innebar att möjligheten att bli ACAC Champion var borta. Dock spelades ett slutspel även för förlorarna och i nästa match slog Rattlers The Kings University med 3-1 där Affe stod för en mycket god insats med 15 poäng. I säsongen sista match skulle det avgöras om man hamnade på femte eller sjätte plats. Motståndet stod Concordia University of Edmonton för och Medicine Hat Rattlers körde över motståndet med 3-0 och hamnade därmed på femteplats. Alfred blev i denna matchen poängbäst för Rattlers vilket får ses som ett värdigt sätt att avsluta säsongen på. Finalen stod mellan de båda divisionsettorna och segraren blev SAIT Polytechnic som även vann Rattlers division.

COACHKOLLEN 

Johan ”Joe” Isacsson, Bergische Volleys (Bundesliga, Tyskland)
Borta mot Berlin Recycling Volley hade landslagstränarens mannar inte mycket att hämta. Matchen var över på lite över en timme och Bergische fick vända hem utan att ha kommit över 20 poäng i något set. Om det var någon match under säsongen som Bergische skulle ta poäng eller vinst var det nästa. Nämligen mot bottenkollegan TV Rottenburg på hemmaplan i Bayerhalle. Bergische började bra och vann första set stabilt med 25-18. Lika smidigt gick andra set och första poängen i serien var bärgad. Av farten vann man tredje och säsongens första vinst var säkrad! Säkerligen efterlängtad, trots vinsten ligger man två poäng efter just Rottenburg med två matcher kvar att spela.

Anders Kristiansson, Toyoda Gosei Trefuerza (V League, Japan)
I sista matchen i slutspelsgruppen lyckades Toyoda slå Panasonic Panthers men då lagen hamnade på samma poäng gick Panasonic direkt till final pga sin förstaplats i grundserien. Detta innebar att Toyoda fick möta JT Thunders i en semifinal, bäst av två matcher. Dessa matcher gick av stapeln i helgen och JT Thunders vann första mötet vilket innebar att Toyoda var piskade att vinna söndagens möte. Det gjorde de och för att avgöra vilka som skulle få möta Panasonic Panthers i final krävdes då ett Golden set, ett set först till 25. Med minsta möjliga marginal, 26-24, vann Toyoda det gyllene setet och är nu klara för final! Finalen spelas på samma vis, bäst av två matcher och drar igång i helgen.

Jannis Kalmazidis, Omonia Nicosia (Division 1, Cypern)
I den avgörande matchen vann Omonia återigen med 3-1 vilket betyder att man är i final mot ligasegraren Pafiakos. Första matchen spelades i helgen på bortaplan där Pafiakos stod som segrare efter en klar 3-0 vinst. Nästa möte är den 12 mars.

Fler nyheter

Publicerad: 2018-03-07

Senast uppdaterad: 2018-03-07

Visa fler nyheter

Sponsorer