Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Utlandskollen: Blågula bestar briljerar

Utlandskollen är tillbaka med en ny härlig rapport om hur det går för våra svenska proffsspelare och coacher.

PROFFSKOLLEN

Isabelle Haak, Savino del Bene Scandicci (Serie A1, Italien)
Efter förlusten i toppmötet var man åter på vinnarspåret när man mot Sab Volley Legnano vann komfortabelt på strax över timmen. Inför 1100 hemmafans vanns varje set med en marginal på minst åtta poäng vilket säger rätt mycket om utklassningen. Vår svenska drottning fick en lugnare eftermiddag än vanligt men stod ändå för tolv poäng. I helgen var man matchledig då Final Four i Italienska Cupen gick av stapeln och i finalen möttes ettan mot tvåan i ligan, Conegliano mot Novara. Novara vann matchen och nästa match för Bella är mot just ligaettan Conegliano på bortplan nu på söndag, ett lag som säkerligen lär vilja studsa tillbaka på vinnarspåret. 

Dardan Lushtaku, Jastrzebski Wegiel (PlusLiga, Polen)
Dardan har inte varit tillgänglig för varken träning eller spel på några veckor, detta beror på en skada, han själv beskriver: 
”Jag skulle springa upp en boll som jag först inte trodde jag skulle hinna utan att slänga mig, när jag närmade mig bollen så insåg jag att jag inte behövde slänga mig så jag satte ner händerna i golvet för att stoppa farten efter att ha spelat upp bollen, så orkade inte min vänstra axel att hålla emot så jag vred den lite konstigt och landade på den.”

Just nu inväntar Dardan specialisthjälp från Italien. Det ska avgöras om det är rehab eller operation som gäller, mer info kommer i nästa Utlandskollen. Hans lag förlorade förra helgen borta mot Trefl Gdansk efter fem jämna set och nu till helgen förlorade man med 0-3 borta mot Asseco Resovia Rzeszow. Laget ligger på en sjundeplats på samma poäng som Olsztyn med nio omgångar kvar att spela. I Champions League har ytterligare en omgång spelats, borta mot Toulouse vann man efter fem spelade set vilket gör att man intagit andraplatsen i gruppen. Sista gruppspelsmatchen spelas den 28 februari och det är mot just trean Berlin Volley som ligger två poäng efter. Förutsättningarna är enkla, Jastrzebski behöver en poäng, alltså minst två set, för att vara klara avancemang i Champions League. 

Alexandra Lazic, Volero Zürich (Nationalliga A, Schweiz)
Efter några nyförvärv verkar den nya tränaren fått fart på tungviktaren Zürich då man senaste två matcherna i ligan tagit alla sex poängen och inte gett motståndet en syl i vädret. Varken KULAchange eller Viteos fick över 20 poäng något av seten och Zürich vann med förkrossande 25-6 i ett av dem. I semifinalen i cupen avfärdade man enkelt Volley Lugano med 3-0 och nu väntar Viteos i finalen i Freiburg den 31 mars. I returen borta mot polska Rzeszow i Champions League kämpade polskorna emot bättre än förra mötet. Hemmalaget lyckades vinna andra set men inte mer än så. Volero Zürich tog oerhört viktiga poäng med sig hem och ligger nu på en andraplats i gruppen. Alexandra som verkligen kommit igång spelade hela matchen och stod för hela 21 poäng från sin vänsterposition. Detta innebar att Alexandra var poängbäst i ett stjärnfyllt Zürich, imponerande! 

Wilhelm Nilsson, TSV Herrsching (Bundesliga, Tyskland)
Borta mot Hypo Tirol blev första set minst sagt gastkramande. Det avgjordes till TSV:s fördel efter 62 spelade bollar. Matchen slutade först efter fem set, denna gången tyvärr till hemmalaget fördel. 15-12 slutade femte set och totalt i matchen bidrog Wille med fem poäng. I helgens match hemma i Nikolaushalle vann Herrsching med klara 3-0. Dock var det inte så riktigt klart som man tror, andra set slutade hela 43-41(!) till hemmalaget. Ett minst sagt tufft set. Wilhelm bidrog med två poäng. TSV ligger nu på åttonde plats i ligan endast fem poäng upp till tredjeplatsen med fyra matcher kvar att spela. 

Johanna Edberg, VC Kanti Schaffhausen (Nationalliga A, Schweiz)
I cupsemifinalen mot Viteos NUC tog det stopp för VC Kanti då hemmalaget vann bekvämt med 3-0. I ligan har det gått lika tungt som senaste matchen i cupen. Förra helgen kom Edelline Köniz på besök och åkte hem med alla tre poängen efter fyra jämna set. I lördags mötte man ligatvåan Sm’Aesch Pfeffingen på bortaplan och inte heller här hade man mycket att sätta emot. 3-0 till hemmalaget och VC Kanti får åka hem och träna sig till formen. Trots en tung period ligger laget fortfarande på fjärdeplats med fyra matcher kvar att spela.   

Jacob Link, Gioiella Micromilk Gioia Del Colle (Serie A2, Italien)
I omgång två i nya gruppen mötte Jacob och Gioia Goldenplast Potenza Picena på bortaplan. Efter att ha legat under med 0-2 vann man tredje set och hade ledning 21-18 i fjärde set. Närmre än så kom man inte då hemmalaget tog alla tre poängen, Jacob fick hoppa in från bänken i andra samt fjärde set och bidrog med en poäng. I helgen kom en välbehövlig seger efter en svängig match hemma mot Sigma Aversa. Matchen gick till fem set och här var vår Lundapåg högst delaktig. Jacob fick göra inhopp i set två och tre för att sedan spela resten av matchen, totalt stod Jacob för elva poäng i matchen. 

Jonna Wasserfaller, Terville Florange Olympique (Elite Feminine, Frankrike)
Dags för slutspel i Frankrike! Det går till såhär: de fyra bästa i båda poolerna bildar en ny serie. Där möter man de lagen man inte tidigare mött under säsongen. Det innebär även att man tar med sig poängen man fått när man mött de motståndarna från sin egna pool. När alla matcher är spelade går de två bästa direkt upp utan att behöva kvala. Nu, innan slutspelet börjat, ligger Terville på fjärde plats med åtta poäng, leder gör Marcq Baroeul med 18 poäng. Första matchen för Jonna är borta mot Stella Edu SP Calais nu på lördag. 

Fredric Gustavsson, Kokkolan Tiikerit (Mestaruusliiga, Finland)
I veckomatchen hemma mot Etta stod Tiikerit för en stark insats och lyckades ta topplaget till fem set. Tiikerit började starkt och ledde matchen med 2-0 innan Etta vaknade och vände på matchen. Fredric som öser in poäng i finska ligan gjorde så även denna matchen, hela 30 poäng stod östgöten för, 26 anfallspoäng, 2 block och 2 servess. Helgen för en och en halv vecka sedan var det dubbelmatch som stod på schemat och på lördagen mötte man Akaa Volley, laget som huserar på sista plats i Meestaruusliiga. I en knallhård femsetare bidrog Fegge med hiskeliga 32 poäng för bortalaget. Detta hjälpte Tiikerit att vinna matchen med 17-15 i sista set. På söndagen, veckans tredje(!) match, begav man sig till Tammerfors för att ta sig an Rantaperkiön Isku. Vinst efter fyra set blev resultatet i en match där vinnaren av varje set kontrollerade det rakt igenom. Fegge stod i denna match för 15 poäng och totalt under veckan och samtliga tre matcher gjorde Fredric hela 77 poäng! I den gångna helgens match hemma mot Sampo Volley tog det stopp för Tiikerit. Hemmalaget vann förvisso första set men sedan tog gästerna över och vann matchen komfortabelt, Fredric noterades för 17 poäng. Laget ligger nu på nionde plats av elva totalt, med endast två poäng upp till Vantaa Ducks. 

Rebecka Lazic, Le Cannet (Ligue A, Frankrike)
Efter den meriterande vinsten mot RC Cannes i derbyt stod det andra topplaget Béziers för motståndet hemma inför ca 1000 åskådare förra helgen. Efter tre set ledde bortalaget med 1-2 men Le Cannet ville annat, och inte minst Rebecka. In från bänken i set två och tre för att starta fjärde och femte set. Rebecka stod för ett anfallspoäng och ordnade upp servemottagningen vilket var en bidragande faktor till att Cannet vände och vann. I cup-semifinalen som gick av stapeln i förra veckan stod RC Cannes för motståndet, alltså ett derby och chans på revansch för Cannes. I en svängig, jämn match drog RC Cannes det längsta strået efter fem set. I den andra semifinalen vann Beziers efter fem lika jämna set vilket innebär att nu ettan och tvåan i ligan möts i finalen och Le Cannet får nöja sig med en tredjeplats. I lördagens match borta mot SF Paris St-Cloud kämpade sig hemmalaget in i matchen och vann efter två tuffta sista set. Trots förlust lyckades Le Cannet få med sig en poäng och Rebecka spelade större delen av matchen och bidrog med tre poäng. 

David Pettersson, Volleyball Bisons Bühl (Bundesliga, Tyskland)
Hemma mot bottenlaget Rottenburg vilades David men matchen vanns efter tre jämna set. I helgens match fick man anstränga sig mer då ett hungrigt Bergische stod för motståndet. I en relativt kontrollerad match kunde bortalaget ta med sig alla tre poängen vilket kan bli ytterst viktigt för framtiden då mellanskiktet i Bundesliga är som ett getingbo. Bühl ligger nu på en femteplats endast en poäng upp till fjärdeplatsen och fyra poäng till tredjeplatsen. 

Erik Sundberg, VaLePa (Mestaruusliiga, Finland)
När femte Champions League-omgången gick av stapeln för de finska mästarna stod tyska ligaledarna för motståndet, Friedrichshafen. Om processen blev kort förra omgången mot Ankara var det här snäppet värre. Totalt 40 poäng fick finnarna ihop på 3 spelade set och Erik stod på 10% av dem. I ligan går man som tåget vilket Hurrikaani fick känna på. Valepa gjorde processen kort och vann enkelt med 3-0, vår landslagskapten stod för en fin insats med tolv egna poäng. Under helgen spelade man dubbelmatch, först mot Vantaa Ducks på bortaplan och sedan hemma mot LEKA volley. Vantaa Ducks bjöd upp till motstånd men Valepa drog det längsta strået efter fem set. I ett svagt Valepa stod Erik ut och blev poängbäst med 16 gjorda poäng. På söndagen var man med på banan igen och vann simpelt mot LEKA Volley med 3-0. Valepa har dragit ifrån i ligan och leder komfortabelt med 9 poäng ner till Etta Volley med fem matcher kvar. 

Jens Ahremark, Lentopalloseura ETTA (Mestaruusliiga, Finland)
I bortamatchen mot Tiikerit handlar mycket om hur man ska stoppa deras hårdslående högerspelare, nämligen vår egna Fredric Gustavsson. Något man hade problem med de två första seten då de gick till hemmalaget. Detta lyckades man bättre med från set tre och framåt som man även vann, Jens bidrog med två poäng i matchen. I helgen stod Jens för sex poäng när bottenlaget Isku avverkades efter tre spelade set. Etta ligger fortsatt tvåa i ligan, dock med Sampo Volley flåsandes bakom.

COLLEGEKOLLEN 

Alfred Dalevik, Medicine Hat Rattlers (Alberta CAC, South Division, Kanada)
De två sista matcherna i serien slutade med två förluster för Alfred mot Red Deer College. På fredagen förlorade man med 0-3 men på lördagen tog man motståndet till fem set. Alfred stod för en lysande insats på lördagen då han noterades för 17 poäng. Detta innebär att Rattlers slutar på en femteplats i sin division men eftersom man ska arrangera slutspelet kniper man sista slutspelsmatchen. I första matchen, som är en kvartsfinal,  på torsdag möter man topprankade Keyano College från norra divisionen. Vinner man denna blir det semifinal på fredag annars är säsongen slut.

COACHKOLLEN 

Johan ”Joe” Isacsson, Bergische Volleys (Bundesliga, Tyskland)
Förra helgen fick man bege sig till Friedrichshafen. Bergische samlade ihop runt 20 poäng i varje set, dock klar 0-3 förlust för dagen. I helgen kom Bisons Bühl på besök och på hemmaplan kunde man pressa ligafemmorna. Bergische var återigen väldigt nära att knipa sin första poäng men föll på målsnöret. Fyra matcher kvar på säsongen och än väntar man på sin första poäng. 

Anders Kristiansson, Toyoda Gosei Trefuerza (V League, Japan)
Rättelse; i förra Utlandskollen nämnde jag en sexpoängmatch, vilket inte var fallet. Det var seriens sista omgång och serien var redan avgjort, det innebär nu att det är dags för slutspel. Toyoda får med sig fyra bonuspoäng, för sin andraplats i ligan, in till Final 6. Förutsättningarna är enkla: ettan i final 6 går direkt till final, tvåan och trean möts i en semifinal. Toyoda fick en bra start i Final 6 då man mötte lägst rankade JTEKT och vann komfortabelt med 3-0. På söndagen förlorade man en oerhört jämn femsetare mot Toray Arrows. I helgen förlorade man på lördagen med 1-3 mot JT Thunders men vann på söndagen mot Suntory Sunbirds. Alla matcher är tuffa i japanska ligan och varje poäng är oerhört viktig. Efter fyra spelade omgångar ligger Toyoda Gosei på andraplats, tre poäng efter Panasonic, med endast en match kvar, mot just Panasonic. Tre poäng i denna och man har chans att gå direkt till final.

Jannis Kalmazidis, Omonia Nicosia (Division 1, Cypern)
Serien är slutspelad för Jannis och hans Omonia och man hamnade på en andraplats, en poäng efter Pafiakos. I semifinal möter man trean från ligan, Salamina Famagusta där två matcher redan är spelade. Omonia har vunnit båda matcherna med 3-1, en hemma och en borta. Omonia kan avgöra serien redan nu på fredag.

Fler nyheter

Publicerad: 2018-02-21

Senast uppdaterad: 2018-02-21

Visa fler nyheter

Sponsorer