Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Premiär för Utlandskollen!

Volleyboll.se kan i dag presentera Utlandskollen, en ny artikelserie som låter oss följa hur det går för våra svenska utlandsproffs på deras äventyr i volleybollvärlden!

Volleybollsäsongen 2017/18 är igång på allvar. Samtliga svenska utlandsproffs har nu gjort säsongsdebut i sina respektive klubbar, medan merparten av collegespelare redan hunnit med ett flera matcher. Häng med!

PROFFSKOLLEN

Isabelle Haak, Savino del Bene Scandicci (Serie A1, Italien)
Bella har gjort debut för sin nya klubb och hon har fått en flygande start. 3-0 i set mot storklubben Modena och vår svenska 18-åring noterades för 18 poäng, varav hela sex servess. Minst sagt imponerande! Den Engelholmsfostrade högerspikern är redan omåttligt populär i Florens och benämns som ”La Regina de Svezia” (Den svenska drottningen) i referatet som klubben publicerade efter lördagens match. Bella blev även utsedd till matchens MVP.

Ett tips är att följa Anita Haaks (mamma till Isabelle och Anna) blogg som är väldigt underhållande och fylld med intressant info om Anita och Isabelles vardag i Italien samt uppdateringar om Anna i USA. à https://haaksblog.wordpress.com/ Länk till annan webbplats.

Marcus Nilsson, Kontraktslös
Vår svenske superstjärna på herrsidan började säsongen i Zenit S:t Petersburg i ryska ligan utomordentligt med fina prestationer på försäsongen och hann även med ett antal matcher i ligan. Men plötsligt för en månad sedan valde klubben att bryta kontraktet med Marcus och skyllde på att Marcus var skadad. Något Marcus dementerar att han är. Efter tre veckors ”karantän” i Ryssland med bland annat förhandling med klubben är Torupsonen nu åter på svensk mark och inväntar erbjudanden från europeiska klubbar.

För er som vill höra mer så förklarar Marcus läget här i en intervju med P4 Halland:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=6799491 Länk till annan webbplats.

Dardan Lushtaku, Jastrzebski Wegiel (PlusLiga, Polen)
Herrlandslagets passare signade för bronsmedaljörerna i Polen inför säsongen. Konkurrensen för Dardan är tuffast tänkbara i Lukas Kampa, tysk landslagspassare med silvermedalj från EM nu i höstas. Då Kampa var iväg på EM fick Dardan styra skeppet på försäsongen och gjorde detta med bravur med bland annat segrar mot ONICO Warszawa samt tyska topplaget Berlin Recycling Volley. I serien har det blivit sparsamt med speltid men Dardan fick göra sin debut genom ett inhopp borta i förlustmatchen mot regerande mästarna ZAKSA Kędzierzyn-Kozle. Senaste matchen för Jastrzebski slutade med förlust 2-3 hemma mot Trefl Gdansk där Dardan fick göra ett kort inhopp i första set. Utöver dessa två matcher har laget två vinster och ligger för närvarande på åttonde plats i ligan. 

Alexandra Lazic, Volero Zürich (Nationalliga A, Schweiz)
Alexandra lämnade Le Cannet i franska ligan efter en kanonsäsong med ett silver i bagaget för att krita på för europeiska tungviktarna Volero Zürich från Schweiz. Alexandras nya klubb har dominerat schweiziska ligan senaste åren och vunnit ligan 12 av de senaste 13 säsongerna. Lägg därtill att de kommit femma i Champions League senaste fyra säsongerna. För Alex del har säsongen börjat tufft med två stycken 5-setare. Första matchen vann man en titel i Supercupen mot Sm’Aesch Pfeffinigen men förlorade dock första seriematchen mot Kanti Schaffhausen. Därmed var en svit på 185 (!) raka segrar i nationella ligan bruten, första förlusten sedan januari 2012. Dock är dessa resultat föga förvånande då hela 10 spelare av 14 är helt nya inför säsongen. 

Johanna Edberg, VC Kanti Schaffhausen (Nationalliga A, Schweiz)
Någon som är desto gladare att sviten är bruten är försvarsdemonen Johanna Edberg som vi numera finner i just VC Kanti Schaffhausen i schweiziska ligan. Johannas lag vann bataljen mot Volero Zürich med minsta möjliga marginal i sista set. Johanna kommenterar:
- Alla lag är glada om de kan vinna ett set mot dem, och mitt lag vann matchen. Vi kämpade mycket och tog chansen att spela smart när de började göra misstag.
Johanna bytte lag i ligan inför den här säsongen och lagets mål är att på sikt sluta topp 3. På lagets hemsida pekar lagets nya tränare ut den svensk-brasilianska liberon som en nyckelspelare inför kommande säsongen.

Wilhelm Nilsson, TSV Herrsching (Bundesliga, Tyskland)
Vår svenska centergigant från halländska Falkenberg fick tuffast möjliga debut i Bundesliga. Willes nya klubb TSV Herrsching ställdes mot de regerande mästarna Berlin Recycling Volley på bortaplan inför hela 4000 hemmafans. Matchen slutade i en 3-1-förlust men man pressade mästarlaget i de tre första seten rejält och lyckades knipa det tredje setet. Wille gjorde en förträfflig debut och slutade på åtta poäng varav två block, lägg därtill bra servande och flera viktiga bromsblock.
- Lite bittert att vi inte kunde knyta ihop säcken i första och andra set där vi hade setbollar i båda. Annars tycker jag att vi gör en bra match, inte lätt att spela borta mot Berlin som var i final four förra året i Champions League. För min egen del är jag nöjd med min insats. Kul att spela hela matchen och att spela inför en stor publik med grym stämning. Nu laddar vi inför hemmapremiären om en och en halv vecka, säger Wille efter onsdagens match.

Jacob Link, Gioiella Micromilk Gioia Del Colle (Serie A2, Italien)
Den hårdslående lundapågen Jacob Link hittar vi även denna säsong i Italien men nu i Serie A2. Laget har redan hunnit med fem matcher vilket har resulterat i tre vinster och två förluster, båda förlusterna efter fem tuffa set. Jacob, som förtillfället mest får göra blockbyten, kom in från bänken i 2-3 förlusten mot Caloni Agnelli Bergamo och gjorde en finfin insats och slutade på hela 15 poäng.

Jonna Wasserfaller, Terville Florange Olympique (Elite Feminine, Frankrike)
Damlandslagets kapten Jonna är denna säsong proffs i franska Terville. Laget huserar i franska ”div 1”, den näst högsta ligan. Laget har hittills spelat tre matcher vilka alla har slutat vinst och Terville toppar ligan på 9 poäng. Jonna beskriver själv den senaste matchen mot Racing volley som hennes bästa sedan hon hamnade på fransk mark.

Fredric Gustavsson, ASON Volleyball (Ligue B, Frankrike)
Landslagets högerspiker från Linköping spelar denna säsongen i franska andraligan. Fredric gjorde debut för sitt ASON volley hemma mot Plessis-Robinson Volley. Matchen slutade i en 2-3 förlust efter att haft en 2-0 ledning.
- Vi började göra mer misstag och lyckades inte hålla samma servetryck, förklarar Fredric som orsak till förlusten. Fredric noterades dock för en mycket stark insats med hela 27 poäng varav 4 ess och 3 block. En fullt godkänd debut! 

Rebecka Lazic, Le Cannet (Ligue A, Frankrike)
Rebecka har hittat tillbaka till franska sydkusten efter att spenderat senaste året i Rumänien. Denna gång har hon bytt RC Cannes mot Le Cannet, alltså samma klubb som tvillingsystern Alexandra spelade i förra året. Rebeckas Le Cannet började borta mot St-Raphaël nu i helgen och lyckades ta med sig två poäng då man vann med 3-2 efter en tight match där endast fyra bollar skiljde lagen åt totalt. Rebecka startade matchen och lyckades få med sig tre poäng. Efter Le Cannets kanonsäsong förra året förtjänade man en kvalplats till Champions League där första matchen i andra kvalomgången gick av stapeln på tisdagskvällen. De franska ligatvåorna mötte Minchanka Minsk på hemmaplan och förlorade 2-3 efter 13-15 i sista set. Rebecka blev inbytt i nästintill alla set och noterades för ett blockpoäng.

David Pettersson, Volleyball Bisons Bühl (Bundesliga, Tyskland)
Vingåkersbördige landslagscentern David spelar denna säsongen i Bundesliga, precis som sin centerkollega i landslaget, Wilhelm Nilsson. Laget inledde hemma mot United Volleys Rhein-Main inför 1500 supportrar men förlorade klart i tre set. David startade och spelade hela matchen och bidrog med tre poäng. 

Erik Sundberg, VaLePa (Mestaruusliiga, Finland)
Elitseriens bästa spelare 2016/2017 spelar nu i Finlands bästa klubb, regerande mästarna VaLePa. Även finska ligan började tidigt och har redan hunnit med fem matcher. VaLePa har gått segrande ur alla fem och endast förlorat en poäng. Erik inledde säsongen med en mycket stabil insats och hela 18 poäng från sin vänsterkant mot Vantaa Ducks. I de resterande fyra matcherna har Erik snittat 10 poäng och spelat stabilt mottag.

Jens Ahremark, Lentopalloseura ETTA (Mestaruusliiga, Finland)
Jens huserar även han i finska ligan denna säsong. Hans Lentopalloseura ETTA har hunnit med fyra matcher som resulterat i fyra vinster och full pott, 12 poäng. Jens, som spelat nästintill alla set, har snittat 5 poäng bortsett från matchen i andra omgången där Jens producerade hela 12 poäng på tre set. 

Sofie Sjöberg, Stjarnan Volley (Island)
Sofie lämnade Örebro Volley inför säsongen 2017/18 för ett nytt äventyr, innehållande både masterstudier och volleyboll. Numera har hon isländska Stjarnan Volley som klubbadress. Nytt är också att hon går vänsterskant istället för libero. Säsongen har börjat bra; två raka 3-0-segrar har det blivit. Just den här veckan är ett ypperligt tillfälle att följa med Sjöberg på hennes äventyr. 24-åringen styr nämligen damlandslagets Instagramkonto! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

COLLEGEKOLLEN

Alfred Dalevik, Medicine Hat Rattlers (Alberta CAC, South Division, Kanada)
Alfred har påbörjat sin tredje säsong i Kanada som en Rattler. Som i många collegeligor spelar man dubbelmöten på helgerna, dvs ett intensivt spelschema. I Alfreds fall handlar det om dubbelmöten mot samma lag och serien drog igång denna helgen. Alfred noterades för 8 respektive 16 poäng i dubbelmötet som slutade med två vinster varav den sista efter fem set. 

Nellie Fredriksson, Southern Illinois Salukis (Missouri Valley Conference, USA)
För Nellie som påbörjar sitt fjärde år på Southern Illinois University drog säsongen igång redan i mitten av september och laget har redan hunnit avverka åtta matcher i Missouri Valley Conference. Laget har vunnit tre av åtta möjliga matcher hittills. Nellie har snittat 8,5 poäng per match med en högstanotering på 17,5 poäng i femsetsvinsten mot Evansville. Noterbart är att av hennes 65,5 poäng hittills är hela 21 poäng blockpoäng, imponerande! 

Filippa Hansson, LIU Brooklyn Blackbirds (Northeast Conference, USA)
Den tidigare Svedalacentern gör sin andra säsong i Brooklyn Blackbirds. Som många andra collegeligor har säsongen hållit på ett tag. Blackbirds har mäktat med att vinna fem av sina sju spelade matcher i sin conference och ligger därmed delad tvåa hittills. För Filippas del har poängskörden blivit 9 poäng i snitt med en toppnotering på 15,5 poäng i första matchen i conferencen mot Central Connecticut. Filippa snittar dessutom 2,7 block per match!

Anna Haak, Marquette Golden Eagles (Big East, USA)
Anna som spenderat senaste två åren på University of Miami bytte inför denna säsongen till Marquette Golden Eagles. Hennes lag har redan hunnit med hela nio matcher denna säsongen och vunnit åtta stycken. Anna har hittills denna säsong snittat 13 poäng per match. I säsongens första förlustmatch i sin conference i lördags gjorde Anna hela 24 poäng, varav fem block, efter fem set mot Villanova. Marquette återhämtade sig dock fort och tog säsongens åttonde vinst på söndagen. Noterbart är att Marquette, rankade 36:a, slog Creighton i den sjätte omgången. Creighton är rankade på 13:e plats av alla lag i USA och är dessutom det högst rankade laget i Marquettes conference. En oerhört meriterande seger då de dessutom utklassade Creighton.

Fabian Ramen, Mount Olive Trojans (Conference Carolinas, USA)
Fabian fick vi bekanta oss med i våras då han var uttagen till seniorlandslaget för att visa upp sig. Fabian studerar i staden Mount Olive i North Carolina, USA, men hans säsong börjar först i mitten av januari.

Fler nyheter

Publicerad: 2017-10-20

Senast uppdaterad: 2017-10-20

Visa fler nyheter

Sponsorer