Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Grand Prix-guld till Falkenberg efter drama

Falkenberg slog ur underläge när de klev in i Grand Prix. Men de gjorde det med bravur. Med ett rejält ryck i mitten av femte, avgörande set säkrade laget sin andra raka GP-titel.

Tidigare under eftermiddagen hade damfinalen mellan Engelholm och Hylte/Halmstad bjudit på en riktigt holmgång. Falkenberg och Hylte/Halmstads herrar ville inte vara sämre.

Falkenberg ledde visserligen mer eller mindre genom hela första set, men Hylte/Halmstad höll tillräckligt jämna steg för att göra det till en nagelbitare. När FVBK lyckades rycka till 21-15 kontrade H/H snabbt med att minska underläget till en ynka poäng, 21-20. Falkenberg höll dock initiativet i ett fast grepp och en väl fungerande sideout banade väg för setseger 25-23.

Men Hylte/Halmstad lät sig inte nedslås. Istället svarade de omgående genom att spela hem de efterföljande akten via 25-22.

Jämnt skägg så långt alltså. Men inte länge till. H/H tog vara på sitt momentum och forsade snabbt vidare mot en ny setseger. Mycket tack vare Dardan Lushtaku och Viktor Lindberg. Duon stod för ett flertal läckra kombinationer, och de gånger Lindberg inte fanns tillgänglig såg Dardan till att mata Alexandro Luna med lika precisa passningar. Lunas mäktiga spike till 25-21 cementerade snart en 2-1-ledning för Hylte/Halmstad.

Den fjärde akten fortsatte på samma set som den tredje. H/H satt i förarsätet medan Falkenberg fick jaga. Men vid underläge 5-9 lyckades de regerande svenska mästarna växla upp. Och plötsligt, en handfull rallyn senare, var de både ikapp och förbi. FVBK:s blockspel briljerade och fick ledningen att växa till 19-15. Väl där var det Hylte/Halmstads tur att trycka på gaspedalen. Vid 20-20, lagom till avgörandet, var de åter ikapp. Fortsatt bra blockspel och en servefantom i Fayez Alloush såg dock till ta Falkenberg hela vägen till setseger (2-2) och ett femte, avgörande set.

Femte set kom att spegla matchen som helhet. Det var jämnare än jämnt inledningsvis. Lagen följdes åt fram till 6-6. Därifrån tog Falkenberg kommandot. Ett kommando de aldrig kom att släppa. 6-6 blev snabbt 12-7 och ett gäng bollar senare var de Grand Prix-mästare – för andra året i följd.

– Vilken laginsats! Femsetare två dagar i rad är tufft. Men vi gick på rent adrenalin i den här finalen. Fantastiskt stort. Och fantastiskt kul att vi lyckades försvara titeln, säger FVBK-coachen Patrick Aparicio.

Falkenberg slog som sagt ur underläge när de klev in i turneringen. Laget, som varit en av Elitseriens dominanter de senaste tio åren, har spelat ojämnt under hösten. Topprestationer har blandats med betydligt svajigare insatser. Inför helgens bravader låg klubben på tredje plats i elitserietabellen, en bra bit bakom Linköping och Hylte/Halmstad, som sågs som troligare kandidater till GP-titeln.

– Så grymt skönt! Vi krigade verkligen därute på planen. Jag är så stolt över laget och den insats vi gjorde i dag. Vi var nere för räkning ett par gånger, men reste oss på ett fantastiskt sätt. Helt underbart!, säger Victor Nielsen, lagets 19-årige passare.

Tidigare under kvällen spelade elitseriesuveränen Engelholm hem GP-guldet på damsidan. Även de mot Hylte/Halmstad, som alltså får åka hem med två silver. Läs mer om den matchen på www.grandprixvolleyboll.se Länk till annan webbplats. . Lindesberg (dam) och Linköping (herr) spelade hem bronsmedaljerna i möten med Örebro respektive Örkelljunga.

Fullständig matchstatistik från damfinalen finns här! Länk till annan webbplats.
Fullständig matchstatistik från herrfinalen finns här! Länk till annan webbplats.
Spelschema, resultat, statistik och livescore för samtliga matcher finns här! Länk till annan webbplats.

Fler nyheter finns att läsa på grandprixvolleyboll.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

SPELSCHEMA – GRAND PRIX

Lördag 7 januari
10.00 Semifinal damer, Hylte/Halmstad 3–0 Örebro
12.30 Semifinal damer, Engelholm 3–0 Lindesberg
15.30 Semifinal herrar, Linköping VC 2– 3Falkenberg
18.00 Semifinal herrar, Hylte/Halmstad 3–1 Örkelljunga

Söndag 8 januari
09.00 Bronsmatch damer, Örebro 1-3 Lindesberg
11.30 Bronsmatch herrar, Linköping 3-2 Örkelljunga
14.30 Final damer, Engelholm 3-1 Hylte/Halmstad
17.00 Final herrar, Hylte/Halmstad 2-3 Falkenberg

FAKTA – GRAND PRIX
Var? Fyrishov
När? 7-8 januari
Arrangör: Uppsala VBS & Svensk volleyboll
Antal funktionärer: Ca 100
Ungdomsturneringar: Ungdomens GP, DistriktsSlaget

Foto: Falkenbergsbild.se

Fler nyheter

Publicerad: 2017-01-09

Senast uppdaterad: 2017-01-09

Visa fler nyheter

Sponsorer