Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Engelholm försvarade Grand Prix-titeln

Engelholms VS besegrade ärkerivalen Hylte/Halmstad och säkrade därmed sitt tredje raka GP-guld. Men det satt långt inne för elitseriesuveränen, som pressades hårt av ett skickligt spelande H/H.

Wow, vilken final! Engelholm och Hylte/Halmstad bjöd verkligen upp till dans när Grand Prix-mästarna 2017 skulle koras.

Engelholm satte plattan i mattan från start och dundrade i väg till en tidig 5-0-ledning. Hylte/Halmstad-coachen Tony Westman svarade med en tidig timeout – ett lyckat drag skulle det visa sig. H/H vaknade till liv och började sakta men säkert äta sig närmare. Anförda av lagkapten Jonna Wasserfaller fick laget igång maskineriet på allvar, och när hon själv smekte in en floatserve var de plötsligt ikapp vid 16-16.

EVS lät sig dock inte stressas. Trots flåset i nacken från motståndarna fortsatte de spela med ett övertygande lugn och behöll på så vis initiativet. Laget skaffade sig en tvåpoängsledning som de, tack vare bra sideout, höll setet ut. Julia Axelsson med den avgörande poängen till 25-23.

Så långt gick det mesta enligt plan för elitseriesuveränen Engelholm, men ärkerivalen på andra sidan nätet var ute efter att störa. Och det rejält. H/H kom in i den andra akten med ännu större beslutsamhet än i den första och lyckades roffa åt sig initiativet. Laget red vidare på sitt momentum hela vägen till setseger 25-23.

Tredje set blev en riktig holmgång. Hylte/Halmstad satt i förarsätet, men EVS hakade på. För varje gång som H/H drog ifrån svarade de regerande GP-mästarna med att äta sig ikapp. Vid ställning 23-21 till Hylte/Halmstad var det nog många som trodde att setet närmade sig avgjort, men en timeout från EVS-coachen P-A Sääf satte ny fart på hans lag. Och vilken vändning sedan. EVS gick från underläge 21-23 till setseger 25-23.

EVS vändning sved sannolikt rejält i H/H-lägret. Något som kan förklara lagets tunga inledning på den fjärde akten. Laget hade plötsligt svårt att hänga med på samma sätt som tidigare och fick se Engelholm dra ifrån rejält. Vid ställning 21-13 började publiken vittra GP-guld. Hylte/Halmstad gjorde ett sista försök att ta sig ikapp – och det gjorde det riktigt, riktigt bra. Underläget minskade snabbt från 13-21 till 17-21 och sedan vidare till 23-24 efter par riktigt ruggiga bolldueller. Men väl där tog det stopp. Janae Vander Ploeg, planens poängdrottning i dag med 20 inspelade pinnar, bankade in 25-23. Engelholms VS säkrade därmed sin tredje (!) raka Grand Prix-titel.

– Det här var en riktigt, riktigt bra match. Träning ger resultat. Underbart!, säger EVS-tränaren Per-Anders Sääf direkt efter matchen.

Bedriften blir än mer än imponerande när man tar i beräkning att klubben blev av med nästintill hela den trupp som tog SM-guld så sent som våren 2016.

– Vi lyckas ändå. Se bara på Julia Axelsson, som inte hade spelat en elitseriesäsong innan hon kom till oss… I dag är hon ordinarie och gör 15 poäng i en GP-final. Otroligt imponerande. Vi har ett ungt lag och varje seger vi tar betyder oerhört mycket, så det vi gör här i dag känns helt fantastiskt, avslutar Sääf.

Tidigare under dagen säkrade både Lindesberg och Linköping varsitt GP-brons efter segrar mot Örebro respektive Örkelljunga. Nu återstår endast herrfinalen, som står mellan ärkerivalerna Falkenberg och Hylte/Halmstad.

Fullständig matchstatistik från damfinalen finns här! Länk till annan webbplats.
Spelschema, resultat, statistik och livescore för samtliga matcher finns här! Länk till annan webbplats.

Fler nyheter finns att läsa på grandprixvolleyboll.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

SPELSCHEMA – GRAND PRIX

Lördag 7 januari
10.00 Semifinal damer, Hylte/Halmstad 3–0 Örebro
12.30 Semifinal damer, Engelholm 3–0 Lindesberg
15.30 Semifinal herrar, Linköping VC 2– 3Falkenberg
18.00 Semifinal herrar, Hylte/Halmstad 3–1 Örkelljunga

Söndag 8 januari
09.00 Bronsmatch damer, Örebro 1-3 Lindesberg
11.30 Bronsmatch herrar, Linköping 3-2 Örkelljunga
14.30 Final damer, Engelholm 3-1 Hylte/Halmstad
17.00 Final herrar, Hylte/Halmstad 2-3 Falkenberg

FAKTA – GRAND PRIX
Var? Fyrishov
När? 7-8 januari
Arrangör: Uppsala VBS & Svensk volleyboll
Antal funktionärer: Ca 100
Ungdomsturneringar: Ungdomens GP, DistriktsSlaget

Foto: Falkenbergsbild.se

Fler nyheter

Publicerad: 2017-01-09

Senast uppdaterad: 2017-01-09

Visa fler nyheter

Sponsorer