Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Magnusson mottog finaste förtjänsttecknet

Sedan förra helgen ingår Johan Magnusson i en exklusiv skara eldsjälar. I ett finalkokande Falkhallen mottog han det ädlaste av förtjänsttecken som Svensk Volleyboll delar ut.

Hylla den som hyllas bör. Inför den tredje SM-finalen mellan Falkenberg och Linköping, som sedermera skulle visa sig avgörande, delades flertalet priser och utmärkelser ut. Bland dem som fick strålkastarljuset riktat mot sig fanns Johan Magnusson. Tävlingsnämndens ordförande, tillika en av Elitseriens mest erfarna domare, hyllades av storpubliken i Falkhallen när han tog emot den ädlaste av utmärkelser som Svensk Volleyboll delar ut. Som bärare av förtjänsttecknet i guld är Johan Magnusson medlem i en exklusiv skara, något som gör honom stolt:

- Självklart känns det kul. Det är ett trevligt sätt att bli noterad och blir så klart lite extra stort när man hör hur få som fått utmärkelsen. Det behövs inga Ferraris eller pengar. Det här är ett härligt sätt att uppmärksamma dem som varit med ett tag.

Dömt över 1400 matcher

Och Magnusson har varit med ett tag. Minst sagt. Att kalla honom erfaren är ett understatement. Johan har varit ideellt engagerad i svensk volleyboll i över 25 år. Efter ett gäng säsonger som tävlingsledare i Skånes Volleybollförbund klev han i slutet av 90-talet in som ledamot i den nybildade tävlingsnämnden, där han snart också blev ordförande. En post han nu innehavt i 18 år. Som om inte det var nog är han som sagt en av Sveriges mest erfarna domare, alla kategorier. Med uppskattningsvis 1400 nationella matcher och ytterligare hundratalet internationella uppdrag på sitt CV under snart 29 säsonger är han smått unik i Volleybollsverige. Ytterligare motivering till varför han tilldelas utmärkelsen tycks överflödig.
- Ibland undrar jag hur lilla jag kunde hamna här, men jag har liksom jobbat ihop det. Det är fantastiskt kul att vara med på den yttersta nivån.

Att det blev just en domarkarriär tycks vara lika mycket av en slump som en stor portion öde. Vägen utstakades redan i skolan, på 80-talet. Johans dåvarande idrottslärare tillika volleybolltränare i Norrevångs IF, Lasse Toning, såg potentialen och anmälde honom till en domarkurs. Och på den vägen är det.
- Att jag dessutom har en juridisk ådra i mig gjorde inte direkt saken sämre. I dag är lagar och regler en del av både mitt idrotts- och yrkesliv, förklarar Johan.

"Adrenalinet som talar"

Skåningen är lika välkänd som populär i volleybollkretsar. Det gör sig även gällande i relationen till spelare och ledare.
- Eftersom jag själv spelat är det lätt att ha förståelse för när det brinner till hos spelarna och tränarna under en match; det är allt det där adrenalinet som pumpar runt i kroppen som talar. Jag har förståelse för att de vill att jag som domare ska vara en så liten variabel som möjligt.

Matchen inför vilken han fick utmärkelsen tilldelad visade sig vara elitseriesäsongens allra sista. Falkenberg vann i tre raka set och säkrade därmed sitt sjätte SM-guld.
Magnusson, som dömde uppskattningsvis 50 grundserie- och slutspelsmatcher mellan oktober 2015 och april 2016, sammanfattar säsongen ur sitt eget perspektiv:
- Det började, som alltid, lite trögt för både spelare och domare. Kvaliteten liksom stegrades månad för månad, och i slutspelet var det som bäst och mest intensivt. Det har varit en trevlig säsong. Framför allt för att det på både dam- och herrsidan var den jämnaste serien på många år. Det känns som att mittenlagen närmat sig de bästa och nosar på toppen, och det är verkligen ett lyft för hela Elitserien. Personligen, som domare, tycker jag att det är både roligare och bättre när matcherna är jämna och går till fem set, än när man på förhand bombsäkert kan säga vilka som vinner.

Hur är det att vara domare i Elitserien?
- Fantastiskt roligt! Oftast är spelare och ledare nöjda, men ibland kommer de fram och säger att man är dum i huvudet. Som sagt, jag vet hur jag ska hantera det. Oftast är det inga problem. Tvärtom. Det brukar i regel vara god stämning på planen. I volleyboll är vi överlag väldigt förskonade från tråkigheter som vi annars ser i många andra sporter.

Elitserien är visserligen över, men för Magnusson är säsongen långt ifrån till ända:
- I mitten av juni bär det av till Tallinn för uppdrag i samband med Europa League. Det ska bli riktigt kul. När klubbäsongen är slut tar landslagssäsongen dessutom vid. Det är bara positivt. Domarskapet är en färskvara; får jag inte döma på en månad blir jag snabbt ringrostig.

Med tanke på Johans resumé är det nästan märkligt att han inte hunnit fylla mer än 44 år. Erfarenheten lär fortsätta ticka in, för engagemanget i honom är det bevisligen ingen brist på. Han medger visserligen att det sannolikt kommer en dag där mättnaden tar vid, men konstaterar samtidigt att det är långt dit.
- Dagen jag känner att jag inte orkar förbereda mig inför en match eller inte har samma lust att gå in för det 100 procent, är det viktigt att vara insiktsfull. Då är det dags att lägga visselpipan på hyllan. Just nu tänker jag dock inte alls i de banorna. Det jag gör är alldeles för roligt!

LÄS MER
Junior-SM skriver historia Länk till annan webbplats.
Säsongskrönika: Lång dags färd mot säsongens slut Länk till annan webbplats.


Klart: Sarna förlänger med Lindesberg Länk till annan webbplats.

Allt om guldfirandet Länk till annan webbplats.

EVS vann i tre raka - försvarade guldet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Falkenbergs svenska mästare på herrsidan Länk till annan webbplats.

Aparicio förlänger med Falkenberg Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2016-04-29

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer