Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Lushtaku ny lagkapten i landslaget

Dardan Lushtaku är herrlandslagets nye lagkapten. Volleyboll.se har tagit sig ett snack med stjärnpassaren om hans nya roll, det kommande kvalet i Georgien och hur landslaget ska ta sig till EM i Polen, 2017.

Under förmiddagen gick volleyboll.se ut med nyheten att Marcus Nilsson står över EM-kvalet i Georgien i maj. Nu står klart att lagkaptensrollen lämnas över till Dardan Lushtaku.

Falkenbergsspelaren känner sig hedrad:
– Det är en ära att ta över kaptensrollen efter en så stor spelare som Marcus. Det känns fantastiskt kul och visar hur mycket förbundskaptenen tror på mig, säger Lushtaku till volleyboll.se.

Hur stort är det att vara kapten i landslaget?
– Det är självklart väldigt stort! Det är de bästa spelarna i landet som är med i landslaget. Att få förtroende som lagkapten i ett sådant lag är hur stort som helst.

Tidigare lagkaptenen Marcus Nilsson öser beröm över Dardan och ser honom som perfekt för rollen:
– Han är en väldigt duktig spelare som tar ett stort ansvar både på och utanför planen. Han är helt rätt spelare att leda laget.

Förbundskapten Johan Isacsson kommenterar beslutet:
– Jag har fullt förtroende för Dardan och är säker på att han är redo och kommer axla rollen på ett fantastisk sätt. Han är en gudabenådad spelare med stor potential och stora ledaregenskaper. Det här är helt rätt steg för honom.

Senare i vår kliver herrlandslaget in i EM-kvalets första omgång. 18 maj reser laget till Tblisi, Gerogien, för sammanlagt tre kvalmatcher. Utöver värdnationen väntar tuffa möten med Schweiz och Azerbajdzjan, 19-22 maj.

"Gör vi jobbet så..."

Den nyutnämnde lagkaptenen ser fram emot vad som komma skall och tror att Sverige har goda chanser att ta sig vidare:
– Gör vi jobbet så ska vi vinna första omgången. Det kommer förmodligen att stå mellan oss och Schweiz och då tycker jag att vi har ett bättre lag.

Så sent som förra året missade herrlandslaget EM-biljetten efter förlust mot Estland i den sista kvalomgången. Passaren har klart för sig vad som behöver göras annorlunda för att laget ska gå hela vägen den här gången.
– Vi måste våga mer! Förra året var första gången på väldigt länge som landslaget var nära ett EM-slutspel. Vi kanske inte riktigt var redo att handskas med uppgiften. Vi hade ett orutinerat lag när det gäller den typen av matcher. Men om chansen kommer igen är vi redo att göra allt som krävs för att ta den.

Hur tycker du att det här landslaget står sig i jämförelse med förra årets version?
– Enda skillnaden är egentligen att Marcus inte är med. Han producerade massvis med poäng och betydde otroligt mycket, men nu när han inte är med måste vi bli ännu tajtare som grupp och fler spelare kommer få ta ansvar. Tidigare kändes det som att mycket hängde på Marcus, men nu har vi ingen att gömma oss bakom. Alla kommer att vara tvungna att bidra om vi ska lyckas. Det är många spelare i landslaget som har en bra säsong bakom sig och är fyllda av självförtroende. Och med Johan (Isacsson) som förbundskapten är jag övertygad om att vi kommer att lyckas väldigt bra även i år!

LÄS MER
Stjärnan står över EM-kvalet
Länk till annan webbplats.
Örebros utsikter goda i semifinalerna
Länk till annan webbplats.
Erik förstärker Svensk Volleyboll
Länk till annan webbplats.
Bohman/Appelgren tar över SBT:s Instagram
Länk till annan webbplats.
Elitseriesvepet: Semifinalspelet rivstartade Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2016-04-05

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer