Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Lottningen klar för EM kvalen

Lottningen till EM kvalgrupper under 2016 är nu klara för såväl seniorlandslag som U19 damer och U20 herrar. Ungdomslandslagen inleder det kommande årets landslagssäsong med spel 31 mars – 3 april och seniorlandslagen kvalar den 18-23 maj.

I helgen så utfördes ”Drawing of lots” i Luxemburg där fyra svenska lags EM kvalförutsättningar skulle lottas fram under pompa och ståt. Såväl gruppsammansättningar som spelplatser skulle bestämmas. Seniorlandslagen kvalar mot EM 2017 medan ungdomsmästerskapen avgörs under 2016.

Seniorlandslagen i första omgången

Båda seniorlandslagen inleder EM kvalet med första omgången 18-23 maj. Herrarna spelar i Tbilisi, Georgien och gruppen består av Georgien, Azerbajdzjan och Schweiz. Damerna reser till Estland för att ta sig an Estland, Danmark och Luxemburg.

På damsidan går ettorna och den bästa tvåan ur de två grupperna vidare. På herrsidan så går ettorna och de två bästa tvåorna från de tre kvalgrupperna vidare. Omgång två spelas sen under två på varandra följande helger med 15 -18 september och 22-25 september.  

- Det känns bra att grupper och spelplatser nu är klara för kvalspelet 2016. Herrlandslaget är högst rankat i gruppen och vi bör med tanke på motståndet ta oss vidare till nästa omgång. Även i damernas kval har vi goda möjligheter till avancemang, kommenterar Hannes Brinkborg, Landslagschef.

Ungdomslandslagen inleder kvalandet

Herrar U20 och damer U19 står över första omgången i januari och går in i gruppspelsomgång två som spelas den 31 mars – 3 april.  U20 herrarnas grupp är förutom Sverige en latinsk-språkig drabbning då Italien, Spanien och Portugal samlas i Italien för att göra upp om avancemang. U19 damerna får åka till Kroatien där de förutom hemmanationen ställs mot Turkiet och Spanien.  

Ettan i varje grupp går direkt till finalspelet medan tvåorna och den bästa trean kvalar vidare i omgång tre 7-10 juli.

- Stora volleybollnationer väntar för både U19 tjejer och U20 killar och det kommer att bli en riktig tuff utmaning och en bra erfarenhet för våra spelare, avslutar Hannes.

Fler nyheter

Publicerad: 2015-11-03

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer