Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Nevza U17. Ingen final för de svenska lagen.

Den dubbla finnkampen slutade i moll för de svenska ungdomslandslagen. När semifinalerna avgjordes i engelska Kettering stod Finland som segrare på både kill-och tjejsidan. 0-6 i set och bronsmatch under söndagen blev facit. På tjejsidan spelas finalen mellan Finland och uppstickaren Island och bland killarna möts Finland och Danmark.

Flickor:

Sverige-Finland 0-3 (25-27,22-25,14-25)

 

Efter gårdagens säkra 3-0 vinst mot Danmark i gruppfinalen ställdes tjejerna nu mot Finland i kvällens andra semi. I den första säkrade Island sin plats i finalen efter 3-0 mot England. Finland lyckades efter stor dramatik vinna sin kvartsfinal tidigare under dagen mot Danmark. 3-2 efter 20-18 i skiljeset!

Första set blir en märklig historia. Finland visar upp sig från sin bästa anfallssida. Pang pang från kanterna och hela 17 anfallspoäng under setet. Sverige å sin sida har enorma problem i sin mottagning och det speglar av sig på anfallsspelet. Få poäng i anfall men detta vägs upp av ett gäng servepoäng och en handfull block. Detta sammantaget gör att man trots finsk dominans lyckas rädda en setboll för att själv ha chansen att avgöra vid ställningen 25-24. Tyvärr lyckas man inte vinna den bollen och två bollar senare är setet slut.

Andra set börjar fint för svenskorna som får hjälp av sina motståndares misstag att göra ett miniryck till 6-2. Sveriges mottagningsproblem fortsätter dock och de finska serveessen ramlar in allt för ofta. Den finska aggressiva spelstilen ger förutom en mängd häftiga anfallspoäng även mängder av misstag. Dessa hjälper Sverige att hålla sig kvar i matchen trots att man kämpar för att hitta sitt ”eget” spel. En olycklig rotation mot slutet av setet ger Finland fyra raka poäng men svenskorna svarar upp direkt och vid 20-21 i Finlands favör är det riktig spänning igen.  Tyvärr sideoutar man den nästföljande bollen och man håller sen avståndet till 24-22 när man symboliskt nog avslutar setet med ett ess.

Det tredje setet är en finsk uppvisning. Sverige har väldigt svårt att producera egna poäng medan Finland har betydligt högre effektivitet i sitt anfallsspel. Detta faktum är en mer imponerande om man har med i beräkningen att Sverige egentligen genom hela matchen får bort finskorna från nät med bra servande. Stora siffror och en tuff förlust för de svenska tjejerna. Besvikelsen var stor i svensklägret över att man inte kommer upp i nivå till vad som krävs för att besegra Finland i dagens match. Det nyss nämnda servespelet är det enda moment som får godkänt i dagens match. Bäst i ett annars blekt Sverige är Evelina Granberg.

Nu väntar en god natts sömn innan England står för motståndet i bronsmatchen på söndagen. Matchen spelas 12.10 svensk tid.

 

Pojkar:

Sverige-Finland 0-3 (15-25,23-25,17-25)

 

Dagen inleddes tidigt på morgonen med kvartsfinal mot hemmanationen England. Ett England som hade tagit sig till kvarten genom att ta tredjeplatsen i sin grupp. Motståndarna hade stor Hemmapublik men den Svenska klacken var trots sin mindre storlek desto bättre på att heja.

Sverige tog greppet av matchen från början, med bra tryck i både serv och anfall så vann killarna första set med 25 -21. I Andra set så gick det knackigare och när det skulle avgöras hade England en ledning på 21-17. Men då visade Sverige på lika bra spel som de visade i de första seten mot Danmark och lyckades vända underläget till setvinst med 25-23. I tredje set så låg Sverige också under till en början men efter första tekniska timeouten så återtogs ledningen och hölls hela vägen till slutsignal. Tredje set slutade 25-20.

 

Efter att kvartfinalen var vunnen väntade tufft motstånd i form av gruppsegrarna Finland i semifinalen. De svenska killarna behövde prestera på toppen av sin förmåga för att ro hem en finalplats. Sverige inledde bra och ledde vid första tekniska med 2 poäng. Men sedan drog Finland ifrån och vann första set med hela 25-15. Andra set blev en riktigt tight tillställning där lagen följdes åt poängmässigt hela vägen. Sverige lyckade bra med sin taktik att med tuffa servar hålla finnarna från nät. Men efter ställningen 22 lika tippade vågskålen över till finnarnas fördel och grannarna i öst hade skaffat sig en 2-0 ledning. Även i tredje var det jämt fram till andra tekniska timeouten men sedan drog Finland ifrån och 3-0 förlusten var ett faktum. Det har varit mer kaktusar än bomull under våra fötter på den slingriga stigen mot final. Tyvärr slutade den resan här men imorgon fortsätter vägen mot medalj och vi skall göra allt vi kan för att bärga hem bronset. Säger Sveriges coach Aldis Jaundzeikars.

Fler nyheter

Publicerad: 2015-11-01

Senast uppdaterad: 2015-11-01

Visa fler nyheter

Sponsorer