Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

U19-landslaget utan seger i EM-kvalet

Det blev förlust även i den sista matchen i EM-kvalet för U19-landslaget. Svenskarna klarade inte av att stå emot Ukrainas fysiska anfall och block.

Bra svensk start räckte inte

Både Ukraina och Sverige förlorade i raka set mot Tjeckien och vann ett set mot Serbien, så det var kamp om tredjeplatsen i gruppen som gällde i avslutningsmatchen. Sverige öppnade matchen starkt med god skärpa i servarna och bra utdelning i anfallet. Det var svensk ledning vid 11-9, men det tunga ukrainska artilleriet var ännu vassare än det svenska och det gjorde att Ukraina drog ifrån i slutskedet. Setsiffrorna skrevs till 25-19.

Ukraina dominerade andra set

I andra set var Ukraina steget före från första bollen. Svenskarna fick jaga ur underläge, men lyckades aldrig jobba ikapp. Lite hjälpta var man av att Ukraina missade många servar, men en bra serveserie av Heorhii Klepko bidrog till sex raka ukrainska poäng från 12-14 till 12-20 och efter det blev det ingen kamp om setet, 25-15 till Ukraina.

Stark svensk period skapade spänning

Även i tredje set kändes Ukraina som det klart stabilare laget. En tidig ledning utökades boll för boll och vid 11-17 nalkades turneringens slut illa kvickt för Sverige. Då kom äntligen en rejäl nivåhöjning av svenskarna i sista momangen. Block- och försvarsspelet satte stopp för motståndaranfallen, anfallen blev vassare och underläget togs ikapp. Vid 21-21 tog dock det roliga slut och fyra raka motståndarpoäng avslutade EM-kvalet för Sverige U19.

Inte som man hoppats

-Vi kom inte upp i den nivå som vi hoppats på innan matchen, men Ukraina spelar också riktigt bra, konstaterar coachen Göran Persson. De har ett större lag än oss och idag utnyttjade de det på bästa sätt och dessutom spelade de med större självförtroende och mer varierat än de gjort i de föregående matcherna, berättar han. Vi lyckas bra med vår serve, men tyvärr får vi inte tillräckligt bra kontroll på deras anfall även om de får anfalla från svåra lägen.

Som väntat en tuff grupp

Det blev alltså ingen seger i EM-kvalet, men det var också svåra motståndare som Sverige ställdes mot.

-Vi visste redan när vi fick se lottningen i somras att det här var en mycket stark grupp, jag hade hellre hamnat i vilken som helst av de andra sju grupperna om jag hade fått välja, säger Göran Persson. Främst i första matchen mot Serbien visade vi stundtals hur bra det här laget kan spela, men tyvärr nådde vi den höga nivån alltför sällan och under för korta perioder för att det skulle kunna bli någon vinst.

Gruppsegrande Tjeckien går till EM-slutspelet och det gör även Serbien som bästa grupptvåa.

Sverige - Ukraina 0-3 (19-25, 15-25, 21-25)
Bästa svenska poängplockare: Jacob Link 13, Peter Blomgren 5

Mer information om matchen finns på CEV:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Bilder finns på det serbiska förbundets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..