Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

25 år sedan bragden i Globen

Det är 25 år sedan Sverige vann mot dåtidens storhet i volleyboll, Sovjetunionen. Det skedde på EM i Globen -89 och fick stor uppmärksamhet i hela volleybollvärlden. Sverige har inte varit i EM sedan 1993, och är nu två matcher ifrån EM-slutspel.

- Det var naturligtvis en bragd, som väckte enorm uppmärksamhet världen över och en match som det fortfarande pratas om, säger Anders Kristiansson som var förbundskapten och den som förde fram laget till de stora arenorna.

 

”Rebellerna mot världen”

 

Stora delar av laget som var med på EM hade spelat tillsammans i 6-7 år, med hård träning och mycket matchning i bagaget.

- Det roligaste med EM var nog att få visa för en större allmänhet att volleyboll är en världssport och att det var möjligt för oss att faktiskt nå världsklass. Vi hade begränsade resurser men en ytterst dedikerad grupp. Vi hade känslan av att det var vi mot världen, när rebellerna vinner. Sovjet hade inte förlorat ett EM på 24 år, innan de förlorade mot oss, säger Anders.

Till slut blev det silver i Globen med publikrekord efter förlust mot Italien med 1-3.

-  Stort naturligtvis, megastort, ett paradigmskifte. För volleybollen, laget och de enskilda medlemmarna hade det säkert en enormt stor betydelse på många olika plan, men säkert också olika för var och en. Själv fick jag min övertygelse bekräftad att tro på mina kunskaper och idéer och våga genomföra dem, säger Kristiansson. 

”Gåshud när klippen visas”

 

En av stjärnspelarna som var med under hela resan både före, under och efter EM är Peter Tholse.

-Jag tror inte att vinsten mot Sovjet går att mäta mot någonting annat, jag får fortfarande gåshud när jag tittar på klippen från Sovjetmatchen, säger han.

 

Trots storheten i att vinna över Sovjet var det andra matcher med landslaget som betydde mer för honom än just den matchen. Han nämner VM-kvalet 1990 då Sverige vann mot Japan med 15-1 i först set och sedan vann de andra två seten med stora siffror.

 

Landslaget är ett enormt skyltfönster

 

- Vi hade ju långa träningsperioder och fick massor av matchträning på den tiden, så det finns många minnen att plocka från. Landslaget var med på 5 EM, 2 VM och 1 OS. För mig betydde landslaget allt, hela livet kretsade kring det då. Det var även det som gjorde att jag sedan fick möjlighet att vara åtta år utomlands i Belgien, Tyskland, Italien och Frankrike innan jag återvände till Sverige igen, säger Peter Tholse.

 

Sedan dess har han spelat volleyboll i Sverige, varit med på nio Veteran-SM i beachvolley och varit tränare. Än idag är han verksam inom volleybollen, där allting startade, i Nyköpings Frisksportklubb, där han är tränare för motionsspelare.

Spelare 89 – nu förbundskapten med sikte mot EM-slutspel

 

Nuvarande förbundskapten för det svenska herrlandslaget, Johan Isacsson, var också med i landslaget som tog EM-silver i Globen.

- Den känsla jag bär med mig är att det exploderade fullständigt när vi vann mot Sovjet, och alla euforiska människor runtomkring var i glädjerus. Vi hade varit tillsammans så länge och gjort en så stor satsning att det blev gastkramande när vi väl var där i Globen, säger Isacsson.

 

Vill skapa möjligheter för landslagsspelarna

Numera är han tränare i Lindesberg, efter en lång karriär som spelare och som tränare för både herrar och damer. Sedan tio år är han också förbundskapten för det svenska herrlandslaget, som spelat oerhört bra under kvalomgångarna till EM nästa år. Nu står bara en nation, Estland, i vägen för att Sverige ska ta sig till EM-slutspel för första gången sedan 1993.

 

- De två matcherna mot Estland i maj nästa år är en morot för vårt nuvarande landslag. Min drivkraft är att lyfta fram spelarna och göra dem så bra som möjligt och prestera bra i laget. Jag vill gärna att de ska få samma möjlighet att bli proffs som jag och de andra i EM-laget från 89 fick. Nu har vi tillsammans en chans att ta oss till EM-slutspel, säger Isacsson.

 

”Skulle inte tveka att göra om det”

- Skulle jag få chansen att göra om det här skulle jag inte tveka en sekund. Det enda jag kan ångra idag är att jag inte studerade under hela den här perioden. Det vill jag tipsa dagens unga spelare om att ta möjligheten att läsa på distans när man är proffsspelare, det har man igen senare i livet, säger Peter Tholse.

Anders Kristiansson tycker att det är svårt att ge råd till spelare, men han menar att alla har nytta av tålamod, envishet och träningsflit.

 

- Man måste älska spelet och ha förmågan att prioritera och därmed även att avstå. Själv fick jag min övertygelse bekräftad där i Globen att tro på mina kunskaper och idéer och våga genomföra dem, avslutar Anders Kristiansson, som numera är head coach i Toyoda Gosei, som spelar i Premier League, proffsligan, i Japan.

Se slutet av matchen mot Sovjetunionen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bilder nedan ur matchprogrammet från 1989:

Peter Tholse:


Anders Kristiansson på ett uppslag.


Fler nyheter

Publicerad: 2014-09-30

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer